ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ

«Θα συνεχίσουμε τον ίδιο κατήφορο παρακμής ή θα συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του δήμου»; Με αυτό το ερώτημα άνοιξε την ομιλία του, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Ηράκλειο Αττικής, ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Νίκος Μπάμπαλος. Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο την προηγούμενη Κυριακή στην κύρια αίθουσα του κινηματογράφου «Τρία Αστέρια» ο Νίκος Μπάμπαλος ζήτησε από τους πολίτες του Ηρακλείου «ψήφο εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου για να σημειωθεί η αρχή για μια νέα ανοδική πορεία για το Δήμο».

Ο ίδιος προχώρησε σε απολογισμό της αντιπολιτευτικής τακτικής που κράτησε από το 2006 έως και σήμερα, παρουσίασε δέσμη προτάσεων και δεσμεύσεων για την επόμενη των εκλογών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν απέφυγε να κάνει δημόσια αυτοκριτική για τις πολιτικές επιλογές που ακολούθησε από το 2004 και μετά. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του έστρεψε τα «βέλη» της κριτικής του στη σημερινή δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για «ανικανότητα, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου για τη διέξοδο από το τέλμα που βιώνουμε σήμερα και απουσία οράματος για το αύριο της πόλης».

Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» μεταξύ άλλων επισήμανε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε με προσοχή όλους τους πολίτες γιατί όλοι σήμερα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ να εκφραστούν. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στους προβληματισμούς των πολιτών γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε το τείχος της δυσπιστίας που έχει υψωθεί για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά. Εμείς ακούμε καθημερινά τις αγωνίες των πολιτών γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους η οποία θα μπορεί να υπερβαίνει τις κομματικές λογικές και τις παραταξιακές αντιλήψεις».

Ο ίδιος έθεσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη των εκλογών και δείχνοντας έντονη διάθεση για αυτοκριτική τόνισε: «Δεν έχουμε αυταπάτες ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Η κρισιμότερη ημέρα είναι η επόμενη των εκλογών και ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι δυσμενείς για το Δήμο. Τα χρέη είναι πολλά. Και η ευθύνη για αυτή την πορεία είναι μεγάλη. Είμαστε όμως έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εξάλλου εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις δυσκολίες. Το 2004 κάποιοι με κατηγόρησαν ότι παραιτήθηκα για προσωπικές φιλοδοξίες. Έφυγα γιατί δεν μπορούσα να ταυτιστώ με πρακτικές και συμπεριφορές που οδηγούσαν το Δήμο σε τέλμα και αδιέξοδα. Έφυγα για να μην κοροϊδεύω πρώτα τον εαυτό μου και μετά όλους εσάς. Σήμερα προχωράμε στην ανατροπή. Ζητάμε από όλους εσάς μαζί να αλλάξουμε πορεία. Να ανοίξουμε μαζί τις κλειστές πόρτες. Να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα και να φέρουμε ελπίδα και χαμόγελο στη θέση της μιζέριας και της γκρίνιας».

Στη συνέχεια ο Νίκος Μπάμπαλος επικέντρωσε την κριτική του στη σημερινή δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι το κυριότερο μήνυμα αυτών των εκλογών είναι η αναγκαιότητα να «γυρίσει η σελίδα στη διοίκηση του Δήμου». Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετώπισε η τωρινή δημοτική αρχή επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μαζί αφήνουμε πίσω την παρακμή και την κατάντια του Δήμου. Μαζί ξεπερνάμε τις ιδέες του παρελθόντος και της απαισιοδοξίας. Αυτές λένε ότι ο δήμος δεν μπορεί να αλλάξει και ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Εμείς λέμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δεν υπάρχει πλέον ούτε μια ημέρα για χάσιμο.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος είναι καθηλωμένος. Εμείς βάζουμε τέλος στην ευκολία και την ανευθυνότητα που δημιουργεί η πελατειακή σπατάλη. Ο Δήμος παρέμεινε συγκεντρωτικός, σπάταλος και αναποτελεσματικός. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρο ότι πολιτεύεται με μια πρακτική που προτιμά το λαμπερό φαίνεσθε από το αποτελεσματικό πράτειν. Υποσχέθηκε νέα διοίκηση στο Δήμο με αποκέντρωση των υπηρεσιών και τη δημιουργία κοινωνικών προτύπων. Αντί για αυτό ζήσαμε ένα ατέλειωτο αλλαλούμ με συνεχόμενες παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων, αλλαγές γενικών γραμματέων, μετακινήσεις εργαζομένων και διαρκείς αλλαγές σε πρόσωπα στη διοικητική πυραμίδα του δήμου.

Υποσχέθηκαν επίσης νοικοκύρεμα των οικονομικών και πραγματικές ανταποδοτικές λειτουργίες. Και αντί αυτών σήμερα έχουμε ελάχιστους πόρους για κοινωνικές δράσεις και αναπτυξιακά προγράμματα. Νέα δάνεια για την καταβολή μισθών και ημερομισθίων. Με έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι πλασματικός και ψευδεπίγραφος».

Ο υποψήφιος δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής επέρριψε ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή για την απουσία σχεδίου στο θέμα των απαλλοτριώσεων, της αξιοποίησης των χώρων πρασίνου και της εξεύρεσης νέων ελεύθερων χώρων και καταλόγισε προχειρότητα στις ενέργειες της διοίκησης για την επίλυση του κυκλοφοριακού. Ο ίδιος δήλωσε: «Ακόμη η τύχη του κτήματος Φιξ είναι αμφίβολη. Η πλατεία Ρίτσου στο Κάτω Ψαλίδι είναι σε τραγική κατάσταση. Χάσαμε την Ηράκλειο Σχολή. Χάνουμε χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερους δεσμευμένους χώρους. Υποσχέθηκε η δημοτική αρχή να λύσει το κυκλοφοριακό αλλά το κομφούζιο συνεχίζεται. Πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ για κυκλοφοριακές μελέτες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και με ευθύνη της δημοτικής αρχής πριν καν ολοκληρωθούν ανατίθενται σε νέο μελετητικό φορέα. Με αυτές τις πρακτικές αποκλείεται να δούμε προκοπή.

Η γνώμη των πολιτών σε όλες τις γειτονιές της πόλης είναι η ίδια. Το συμπέρασμα είναι ένα και κοινό. Ότι ποτέ η κατάσταση δεν ήταν χειρότερη».
Ο Νίκος Μπάμπαλος αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλλει στη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής η παράταξη «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν την πόλη και παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του αν κληθούν να αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου. Ο ίδιος υποστήριξε: «Προτείναμε από την αρχή την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον εξωραϊσμό της λεωφόρου Ηρακλείου. Είπαμε στο δήμαρχο της πόλης ότι είμαστε αποφασισμένοι να επωμιστούμε από κοινού το πρόσκαιρό πολιτικό κόστος για να αλλάξει όψη ο βασικός οδικός άξονας της πόλης.

Όμως ο κ. δήμαρχος κώφευσε. Πληρώσαμε πριν από μερικές ημέρες 20.000 ευρώ για μια βιοκλιματική μελέτη χωρίς πρωτίστως να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή πεζοδρομίων. Προτείναμε την αποξήλωση των παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων. Έχουμε έναν Δήμο που απορροφά μόλις το 35% του προϋπολογισμού του. Πριν από ένα μήνα απορρίφθηκε το δάνειο από το ΤΠΔ για την μισθοδοσία των εργαζομένων. Έχουμε ένα δυσθεώρητο χρέος 20 εκατ. ευρώ και επιτέλους μετά από συντονισμένες πιέσεις θα κληθούμε να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την εικόνα των οικονομικών του Δήμου. Η σημερινή δημοτική αρχή μας οδήγησε στην απαξίωση και σε μια κρίση εμπιστοσύνης η οποία είναι οριακή για την πόλη μας. Απέναντι στην αλαζονεία, τον αυταρχισμό και την οικογενειοκρατία οι συνεργάτες μου και εγώ ερχόμαστε να αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα δίκαιο και ευνομούμενο Δήμο.

Απέναντι στην πελατειακή αντίληψη και στη λογική ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί χάρη εμείς λέμε ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα και απαιτήσεις. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να υπηρετεί τον πολίτη και όταν του λύνει το πρόβλημα να μην θεωρεί ότι του κάνει χάρη. Και αν εμείς βρεθούμε στη θέση να διοικήσουμε το Δήμο δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσουμε καθημερινά για αυτό το σκοπό».



Από το www.zonews.gr