ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Πριν λίγε μέρες είχαμε αναφερθεί στην έγκριση που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τη δημιουργία τράπεζας αλληλεγγύης και κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο θα παρέχει βασικά είδη διατροφής και ένδυσης σε άπορους δημότες. Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, τόνισε πως ο Δήμος κάνει τα πρώτα βήματα για να δημιουργήσει ένα ταμείο αλληλεγγύης.

Εξέφρασε δε την πεποίθησή του πως θα βρεθούν καταστηματάρχες αλλά και ευυπόληπτοι πολίτες που θα βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια. “Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με δημότες που είτε είναι άνεργοι είτε αντιμετωπίζουν δυσχέρειες”, είπε ο Δήμαρχος που πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων για τη στέγαση σε ειδικό οίκημα των αστέγων. Περισσότερες εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου έδωσε στο Σώμα ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Γιώργος Οικονομίδης, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων.  

 “Να μην δίνει ο Δήμαρχος τα τρόφιμα”
Οι περισσότερες παρατάξεις και Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη στήριξη τους σε αυτήν πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχής. Κάποιοι όμως, όπως ο κ. Νίκος Μπάμπαλος και ο κ. Γιώργος Βλαντής, ζήτησαν να ασχοληθούν με την όλη διαδικασία υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι ο Δήμαρχος και μάλιστα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σημείο. “Όταν ο Δήμαρχος μοιράζει επιταγές, κανείς δεν μας λέει ότι δεν θα μοιράσει και τρόφιμα.

Εμείς διαφωνούμε με αυτή την τακτική. Επιταγές μοιράζουν υπάλληλοι και όχι πολιτικοί άνδρες”, είπε ο κ. Μπάμπαλος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βλαντής που είπε πως ο Δήμαρχος θα πρέπει να εξασφαλίσει  ότι θα δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα και ρούχα από καταστηματάρχες. “Το διαδικαστικό μέρος της παροχής πρέπει να μείνει στους υπηρεσιακούς παράγοντες”, συμπλήρωσε.   

Την άποψη ότι αυτές οι άτυπες μορφές κοινωνικής πρόνοιας δείχνουν τι περιμένει τον ελληνικό λαό, εξέφρασε ο κ. Βασίλης Λυκούρας, που κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές. “Θα απέχω γιατί δεν θέλω να σας δώσω το δικαίωμα να πείτε στον άστεγο που θα βάλετε σε ένα κρεβάτι πως ο Λυκούρας έχει καταψηφίσει”, δήλωσε. Μέτρα προστασίας της ατομικής αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων ζήτησε ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης.

Ο ίδιος πρότεινε να προσέρχονται οι πολίτες στο παντοπωλείο με ραντεβού και να μην υπάρχουν ουρές, να τηρείται το απόρρητο και να υπάρχει αυστηρή καταγραφή εισερχομένων και εξερχομένων ειδών. Για θετική πρωτοβουλία του Δημάρχου έκανε λόγο η κα Μαρία Παντερή που ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα με σοβαρότητα και διακριτικότητα..

Την ευχή να υπάρξουν πολλοί χορηγοί έκανε η κα Μαριάννα Ζούρου. Ο κ. Σπύρος Γουρνάς θύμισε τη δημιουργία των δημοτικών ιατρείων πριν 22 χρόνια τονίζοντας πως όσα είπε σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Λυκούρας τα είχε πει τότε ο κ. Περικλής Γκιουλέας (πρώην Δημοπτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ). “Τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν με τεράστια επιτυχία και θεωρώ ότι το ίδιο θα συμβεί και με αυτό το νέο θεσμό. Αρκεί να τρέξουν οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με αυτόν”, είπε ο κ. Γουρνάς.  

Σταύρος Γεωργόπουλος: “Ο Δήμος έχει προτάξει τους τομείς πρόνοιας και υγείας”

Ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως η χορήγηση των οποιοδήποτε βοηθημάτων στους δημότες γίνεται πάντα παρουσία υπαλλήλων. “Αν θέλετε ένα Δήμαρχο απόμακρο, που να μην ακούει τους δημότες αυτός δεν είμαι εγώ”, είπε ο Δήμαρχος, που πάντως ανέφερε πως δεν θα πηγαίνει ο ίδιος να μοιράζει τρόφιμα και αναρωτήθηκε αν αυτό είναι το μείζον πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Ο Δήμαρχος δεν διαφώνησε επί της ουσίας με τον κ. Λυκούρα, αλλά σημείωσε πως δεν έχει πει ποιο μοντέλο θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.

“Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προτάξει τους τομείς της πρόνοιας και της υγείας όταν το κράτος χωλαίνει... Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες”, κατέληξε. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το Σώμα έδωσε την έγκριση του για τη δημιουργία του παντοπωλείου με την εξαίρεση του κ. Λυκούρα που δήλωσε παρών. Στην ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας, πάντως, που ακολούθησε παρόντες δήλωσαν και οι κ.κ. Βλαντής και Κουτρούλης. 

Από το www.xtypos.gr