ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ

Το Σωματείο ζητάει από τον Περιφερειάρχη την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού  Συμβουλίου για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Κατατέθηκε τελικά προσφυγή από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η προσφυγή υπογράφεται όχι μόνο από τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, αλλά και από άλλους εργαζόμενους που δουλεύουν σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου. Είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο εκτενές ρεπορτάζ από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τις αντιδράσεις του Σωματείου Εργαζομένων. Το σημαντικότερο “αγκάθι” για το σωματείο αποτέλεσε η τροποποίηση του άρθρου 8 για τις κρίσεις των προϊσταμένων Διευθύνσεων και τμημάτων όπου δίνεται πλέον προτεραιότητα στην κατηγορία εκπαίδευσης ανεξαρτήτως βαθμού και ετών προϋπηρεσίας. Μάλιστα, αναφέρεται πως μόνο αν δεν υπάρχει υπάλληλος της πιο ψηλής βαθμίδας (“εν ελλείψει”) μπορούν να επιλεγούν προϊστάμενοι από την αμέσως επόμενη. 

Το Σωματείο υποστηρίζει ότι αυτή η τροποποίηση δεν επιβάλλεται από καμία νομοθετική ρύθμιση για τον σχηματισμό απόφασης στις κρίσεις προϊσταμένων. Για αυτό τον λόγο, παραθέτει άρθρα νόμων του 2007, βάσει των οποίων ο νομοθέτης για το σχηματισμό κρίσης λαμβάνει υπόψη το βαθμό και όχι την κατηγορία εκπαίδευσης. Το σωματείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 85 του Νόμου 3584/2007, βάσει του οποίου καθορίζεται ο χρόνος που απαιτείται για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό για τους εργαζόμενους ΠΕ, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Εκεί λοιπόν ο Βαθμός Α' αποκτάται από τους ΠΕ σε 13 χρόνια, τους ΤΕ σε 15 χρόνια και τους ΔΕ σε 19 χρόνια, κάτι που σύμφωνα με το σωματείο, “εξασφαλίζει απρόσκοπτα το προβάδισμα των κατηγοριών, ενώ κατοχυρώνεται η ομαλή εξέλιξη όλων των κατηγοριών των υπαλλήλων και η απρόσκοπτη μεταξύ των συνεργασία”.

Ακολούθως, υποστηρίζει ότι η χρήση της λέξης “ελλείψει” μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ είναι “ανασταλτικός παράγοντας στη διάθεση του υπαλλήλου ΤΕ και ΔΕ για να ανεβάσει την απόδοσή του και το υπηρεσιακό του ενδιαφέρον όταν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να εξελιχθεί στην ιεραρχία της υπηρεσίας του”. Πέρα όμως από τη μη ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας, το σωματείο  επικαλείται στην προσφυγή του και τον “Καλλικράτη,” καθώς, όπως υποστηρίζει, η επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην λειτουργία των δήμων με μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνει ένας νέος οργανισμός. Να αναφέρουμε ότι, αν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δεν εκδώσει απόφαση μέσα σε ένα μήνα, τότε το σωματείο έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση στα διοικητικά δικαστήρια.

Από www.xtypos.gr