ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ

Παρών στα “βαφτίσια” και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς

Άλλη μια πλατεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής συνδέθηκε  με την ελληνική επανάσταση του 1821. Μετά την κεντρική πλατεία που ονομάστηκε πρόσφατα σε “πλατεία 25ης Μαρτίου-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης” πήρε σειρά ο κοινόχρηστος χώρος δίπλα στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας Πρασίνου Λόφου.


Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε προσφάτως δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Μεσσηνίων του Ηρακλείου δίνοντας το όνομα του μεγάλου ήρωα της ελληνικής επανάστασης Γεωργίου Παπαφλέσσα (1788-1825) στο χώρο που ονομάζεται πλέον επισήμως “πλατεία Ελευθερίας-Γεώργιος Παπαφλέσσας”.

Η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιουνίου μπροστά στην προτομή του Παπαφλέσσα στη συμβολή των οδών Ευτυχίας και Κολοκοτρώνη παρουσία του Μεσσήνιου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Σαμαρά που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των συμπατριωτών του.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, πρώτος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, που εξήρε το μεγάλο ήρωα: “Ο Παπαφλέσσας αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας...δεν υπολόγιζε τίποτα μπροστά στον αγώνα και προσέφερε τη ζωή του στον αγιασμένο αυτό σκοπό...η ιδιότητα του ως ιερωμένου δεν τον εμπόδισε να ζωστεί το σπαθί και να πολεμήσει για την ελευθερία της πατρίδος”. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το θάρρος του Παπαφλέσσα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τους Έλληνες στη σημερινή δύσκολη εποχή. “Η Δημοτική Αρχή συνεπής προς την παράδοση του έθνους απέναντι στην αξία της εθνικής ανεξαρτησίας τιμάει το ιερό όνομα της ελευθερίας και τον μεγάλο αγωνιστή για την  πραγμάτωση της ελευθερίας των Ελλήνων, τον ηρωικό Παπαφλέσσα...Με την πράξη μας αυτή προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες μας να αγωνιστούν για την ελευθερία και ανεξαρτησία σε χαλεπούς καιρούς που διανύει η μαραζωμένη πατρίδα μας” δήλωσε κλείνοντας ο Δήμαρχος.

Ο ακούραστος Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συλλόγου. Ακολούθησε ομιλία του εκπαιδευτικού, κ. Παναγιώτη Μάνεση, για τη ζωή και τους αγώνες του μεγάλου ήρωα που έχασε ηρωικά τη ζωή του στο Μανιάκι υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και την επανάσταση απέναντι στις ισχυρότερες δυνάμεις του Ιμπραημ. Ο κ. Μάνεσης υπογράμμισε την προσφορά του κλήρου στον επαναστικό αγώνα καθώς πέρα από τον Παπαφλέσσα είχαμε τον Αθανάσιο Διάκο που θυσιάστηκε στην Αλαμάνα τον Παλαιων Πατρων Γερμανό και πολλούς άλλους.    

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε από άνδρες και γυναίκες του χορευτικού  συγκροτήματος “Λεύκιππος” και του συλλόγου Νεδουσαίων που είχαν ντυθεί με παραδοσιακές ενδυμασίες.   Κάποιοι δε έφεραν μαζί τους και τις πιστόλες του αγώνα τις οποίες μάλιστα χρησιμοποίησαν σε κάποιες στιγμές. Τα μέλη των συλλόγων έφεραν μαζί τους χώμα από τη γενέτειρα του Παπαφλέσσα τη Πολιανή Μεσσηνίας το οποίο σκόρπισαν γύρω από την προτομήε ενώ στο τέλος της τελετής παρουσίασαν και ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Αντώνης Σαμαράς: Θυσία-σύμβολο για τον ελληνισμό
Ο κ. Σαμαράς, στο σύντομο χαιρετισμό του, θύμισε πως όταν ο Παπαφλέσσας θυσιαζόταν για τον τόπο του ήξερε πως η θυσία του θα γινόταν λάβαρο αγώνα και θα έφερνε τη νίκη με τη δόξα μαζί. “Από αρχαιοτάτων ετών οι Έλληνες ζούν με το μύθο, το θρύλο και τέτοιοι μύθοι είναι αυτοί που μας κράτησαν μέχρι σήμερα όρθιους” είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε το Σύλλογο Μεσσηνίων και τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία τους: “Θέλω και ως Μεσσήνιος και ως Έλληνας και ως φίλος της Δημοτικής Αρχής και ως άνθρωπος που ξέρει χρόνια αυτήν την περιοχή και το λάβαρο τιμής που έχουν στήσει οι Μεσσήνιοι να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας και τη μεγάλη ελπίδα που μας χαρίζετε γιγαντώνοντας μέσα μας την απόφαση για περισσότερους αγώνες για το καλό του τόπου”.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς μαζί με τον Δήμαρχο και τον κ. Λυμπερόπουλο έκαναν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας ονοματοδοσίας που βρίσκεται στη βάση της προτομής. Ο κ. Σαμαράς έμεινε μέχρι το τέλος της τελετής και φεύγοντας έγινε δέκτης θερμών εκδηλώσεων από τους παριστάμενους πολίτες.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, κα Νόρα Κατέχη, ο δήμαρχος Άρεως Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Ηρακλείου, κ. Παντελής Βλασσόπουλος με στελέχη της κίνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Νίκος Κουκουλάρης, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Β4 της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεοδόσιος Λαμπρόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης .

Από το www.xtypos.gr