ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τις αποφάσεις του δημάρχου Ηρακλείου Στ.Γεωργόπουλου και του… ΠΑΣΟΚ περιμένουν στο Ηράκλειο, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα σε ένα εκ’ των πραγμάτων ιδιαίτερα πολυδιασπασμένο σκηνικό. Στο χώρο της δημοτικής αρχής τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα, μόνο εάν ο νυν δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος (σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ άλλων και της συμμετοχής του στον νέο θεσμό της Περιφέρειας), αφού τότε είναι σίγουρο ότι θα πάρει τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε διαφορετική περίπτωση ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν τοπικό εσωτερικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στην στήριξη ενός υποψηφίου. Τα ίδια τα στελέχη της δημοτικής αρχής, κρατούν ερμητικά κλειστό στο στόμα τους και αρνούνται να κάνουν κάθε σχόλιο, αναμένοντας προφανώς τις αποφάσεις του δημάρχου Ηρακλείου.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ το κυβερνών κόμμα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την απόφασή του για το ποιόν θα στηρίξει ως υποψήφιο δήμαρχο, με αποτέλεσμα τόσο τα στελέχη του ίδιου του κόμματος, αλλά και οι άλλοι συνδυασμοί να εξετάζουν όλα τα σενάρια.

Ανεξαρτήτως πάντως αυτού του γεγονότος μέχρι σήμερα τρία(!) στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι (ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Μαστοράκος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Ν. Μπάμπαλος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Κ. Κουτρούλης) και η απόφαση του κεντρικού ΠΑΣΟΚ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα το όνομα του Νώντα Σπυρόπουλου.

Σ’ ότι αφορά τις αντιδράσεις, Από το περιβάλλον του Γ. Μαστοράκου δεν γίνεται κανένα σχόλιο, αρνητικό ή θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από την πλευρά του Ν. Μπάμπαλου έχει ξεκαθαριστεί… διαγωνίως, οριζοντίως και καθέτως ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και «χτυπάει» άμεσα τη δημοτική αρχή, ενώ από την πλευρά του Κ. Κουτρούλη υπάρχει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 25 Αυγούστου στην οποία ξεκαθαρίζει και εκείνος ότι θα είναι υποψήφιος.

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο ότι «τρίτος πόλος» ανάμεσα στους δύο χώρους θα είναι η παράταξη της ΑΚΕΠ – «Ηράκλειο – Επόμενη Μέρα» με επικεφαλής τον Παντελή Βλασσόπουλο, ο οποίος μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας με τον Γ. Βλάντή, επικεφαλής της «Ηράκλειο – Επόμενη Μέρα», έχει κάθε δικαίωμα να έχει ως στόχο την είσοδό του στον 2ο γύρο των εκλογών.
Υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΚΕ θα είναι και το 2010, μετά την πρώτη παρουσία του το 2006, ο Βασίλης Λυκούρας κάτι που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Στον Συνασπισμό τα πράγματα είναι μπερδεμένα, μετά την απόφαση του Γ. Βλαντή και της πλειοψηφίας της παράταξης «Ηράκλειο – Επόμενη Μέρα» (η οποία είχε στηριχθεί από τον Συνασπισμό το 2006) να υπάρξει συνεργασία με την ΑΚΕΠ. Ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται εμμέσως πλην σαφώς η διαφωνία της Πολιτικής Κίνησης Ηρακλείου με την συνεργασία αυτή και… αναζητείται υποψήφιος.

Σ΄ότι αφορά το ΛΑΟΣ, αναμένεται μάλλον μια ανακοίνωση από τα κεντρικά του κόμματος, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε συζητήσεις προγραμματικής συμφωνίας με παρατάξεις της πόλης.

Σημείωση: Στην έντυπη έκδοση της «Ζω» εκ παραδρομής ο υποψήφιος δήμαρχος Κυριάκος Κουτρούλης εμφανίζεται να είναι θετικός απέναντι σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ν. Σπυρόπουλου. Το ορθό είναι πως ήταν θετικός μόνο σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Δ. Λυτζεράκου. Τόσο ο Ν. Σπυρόπουλος, όσο και ο Δ. Λυτζεράκος ήταν στα ονόματα που είχε προτείνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Ηρακλείου Αττικής για να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Στις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ηρακλείου Αττικής είχε μεν πάρει το λόγο και είχε τοποθετηθεί ο Κυριάκος Κουτρούλης, αλλά δεν είχε προτείνει προσωπικά ο ίδιος το σύνολο των ονομάτων που πρότεινε η Πρωτοβουλία Πολιτών Ηρακλείου Αττικής, αλλά μόνο τον Δ. Λυτζεράκο, ενώ είχε αυτοπροταθεί στην περίπτωση που δεν δεχόταν ο Δ. Λυτζεράκος.

Από το www.zonews.gr