ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΘΗΝΑΙΚΗ"

Μέσα σε μία μόλις τετραετία κατάφερε να ελέγξει και να εξορθολογήσει τα οικονομικά του Δήμου του Νέου Ηρακλείου. Ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος παρέλαβε ένα δήμο με τεράστιο χρέος και πληθώρα προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να αλλάξει τη μορφή της πόλης του και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει περήφανος το έργο του.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, μιλάει για το έργο του, για τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει, αλλά και για τους αντιπάλους του.


To ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει διασπασμένο. Το γεγονός αυτό ενδυναμώνει την υποψηφιότητά σας;
«Προτιμάμε να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας και όχι να αναλωνόμαστε με το τι κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Το γεγονός ωστόσο της μεγάλης διάσπασης των υποψηφίων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει αφενός την εξουσιαστική τους διάθεση και αφετέρου την έλλειψη σταθερών αρχών, συνέπειας και συνέχειας. Τη δική μας υποψηφιότητα ενδυναμώνει το παραγόμενο έργο, η σταθερότητα της διοίκησής μας και η ύπαρξη εφαρμόσιμου προγράμματος που μετά από διαβουλεύσεις καταρτίστηκε με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πόλης μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Εξάλλου, ύστερα από δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αντελήφθησαν από το ΠΑΣΟΚ ότι το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η παράταξη της οποίας είμαι επικεφαλής και το παραγόμενο έργο μας. Γι’ αυτό πληροφορήθηκα ότι συνήλθαν και παίρνει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Νώντας Σπυρόπουλος, αδελφός του διοικητική του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Είχαν μέχρι σήμερα συνηθίσει να έχουν μονοπώλιο το Δήμο και να βλέπουν το Ηράκλειο σαν φέουδο. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές άλλαξαν. Οι δημότες έχουν ελεύθερο φρόνημα και ελεύθερη βούληση, δεν είναι φερέφωνα των κομματικών κατεστημένων, τα οποία έχει απορρίψει η κοινωνία, γιατί τα θεωρεί με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν ότι είναι αρχιτέκτονες του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος».

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ποια ήταν η σχέση σας με την αντιπολίτευση;
«Το ερώτημά σας είναι ιδιαίτερα εύστοχο. Αισθάνομαι υπερήφανος γιατί κατά την τετραετία αυτή άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό η νοοτροπία συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης στο Ηράκλειο, αλλά και η σχέση μεταξύ των δημοτών που πρόσκεινται είτε στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση. Από τη δική μου πλευρά, σας ενημερώνω ότι πρότεινα στην αντιπολίτευση να λάβει θέση στη διοίκηση προκειμένου να δουλέψουμε από κοινού με μοναδικό αντίπαλο τα προβλήματα. Βεβαίως, η  αντιπολίτευση αρνήθηκε. Θα πρέπει να σας πω ότι ένας αριθμός δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση είχε ένα στείρο αρνητισμό που δεν οδηγούσε πουθενά, άλλοι επίσης λειτουργούσαν αντιφατικά. Για παράδειγμα, όταν υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων μιας δημοτικής επιχείρησης και τους πρότεινα να προχωρήσουμε σε δανεισμό για λειτουργικές υποχρεώσεις, το καταψήφιζαν. Πολλές φορές με προβλημάτιζε η έλλειψη επιχειρημάτων, η απουσία ενημέρωσης, η καταψήφιση κομβικών ζητημάτων για το Ηράκλειο, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της διαμπερούς κυκλοφορίας, με την οποία δίνεται διέξοδος στα οχήματα που έρχονται από τη λεωφόρο Ηρακλείου κατευθείαν στη λεωφόρο Κηφισίας και στην Κύμης, ενώ μέχρι σήμερα η κυκλοφορία αναγκαστικά γίνεται μέσα από τον οικιστικό ιστό. Ένα έργο πνοής για το δήμο, την υλοποίηση του οποίου επιθυμούν όλοι οι δημότες».

Για ποιο έργο είστε υπερήφανος και σε τι αναγνωρίζετε καθυστερήσεις;
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου οι προκλήσεις ήταν πολλές και σημαντικές. Όμως δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανθρωποκεντρική πολιτική, μια πολιτική που είναι αλληλέγγυη στον αναξιοπαθούντα. Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το δημοτικό ασθενοφόρο, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων μας, απαλλάξαμε από τα δημοτικά τέλη τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, λειτουργούμε για πρώτη φορά το Κοινωνικό Δημοτικό Παντοπωλείο - τράπεζα κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα, στον τομέα της εξυπηρέτησης των δημοτών μας έχει τεθεί σε λειτουργία και το 2ο ΚΕΠ. Ωστόσο, ο χρόνος δεν μας έχει επιτρέψει να ολοκληρώσουμε αυτό που οραματιζόμαστε για την πόλη μας. Πολλά θέματα έχουν “κολλήσει” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και για το λόγο αυτό εργαζόμαστε άοκνα για να καταφέρουμε για παράδειγμα να υλοποιήσουμε την ανέγερση του αστικού τύπου κέντρο υγείας, τη διαμπερή κυκλοφορία στο σταθμό των ΗΣΑΠ κ.λπ., τη δημιουργία σταθμού ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι, τη μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου, έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς έχουμε λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις».

Πού αποδίδετε τους αργούς ρυθμούς παραγωγής έργου στο δημόσιο τομέα (στους ΟΤΑ);
«Επειδή δεν πρέπει να γινόμαστε μηδενιστές, θα ήταν άδικο αν απαξιώναμε γενικά το δημόσιο τομέα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι απαιτείται εξορθολογισμός του προσωπικού, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος δεν δίνει φως και προοπτική για το μέλλον και αυτό γιατί πολλές φορές υπάρχουν διευθύνσεις με υπερπληθώρα προσωπικού και άλλες με σημαντικά κενά. Υπάρχει επίσης έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που δυσχεραίνει την επί της ουσίας παραγωγής έργου και τη διεκδίκηση πιστώσεων από διάφορα προγράμματα. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστούν φαινόμενα “ανατολικού τύπου” όπως το ρουσφέτι και οι πελατειακές σχέσεις, αλλά και ορισμένες στρεβλώσεις του “δυτικού προτύπου”. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται αξιοκρατία και εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα ώστε να παρέχει πιο παραγωγικές υπηρεσίες. Τέτοια πολιτική θα περιορίσει την αύξηση των δαπανών και θα αυξήσει τη συνολική παραγωγικότητα. Ευχή όλων μας είναι ο “Καλλικράτης” με τις απαιτούμενες μετατάξεις που προβλέπει να επιτύχει την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού».

Οδηγούμαστε σε αποκομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
«Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κομματικοποιούνται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι δημοκρατικές παρατάξεις, με τον πλουραλισμό και την πολυφωνία που τις διακρίνει, ιδιαίτερα σήμερα που ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός δεν θεωρείται απαραίτητος και οι κομματικές διαδικασίες υπολειτουργούν, έχει παγιδευτεί σε διλήμματα που αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητά της.
Οι πολιτικοί φορείς, τα κόμματα και οι παρατάξεις που δρουν μέσα στην κοινωνία πρέπει δημοκρατικά να υποδεικνύουν και τα πρόσωπα που θεωρούν ως τα καταλληλότερα να αναλάβουν το βάρος της υλοποίησης της πολιτικής τους. Στη λογική αυτή, ο συνδυασμός μας “Όραμα για το Ηράκλειο” αποτελείται από ανθρώπους με γνώση και πολύχρονη εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαραίτητα όμως είναι και τα νέα πρόσωπα, τα οποία είναι έτοιμα να παράγουν έργο θέτοντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες του Ηρακλείου».

Πώς καταφέρατε να συγκρατήσετε τα οικονομικά του Δήμου Ηρακλείου, δεδομένου του υπέρογκου χρέους που παραλάβατε;
«Ο δήμος πράγματι όταν αναλάβαμε είχε δυσβάσταχτα χρέη, που σήμερα με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τα πρόστιμα, τους καταλογισμούς, τις κατασχέσεις, τις οφειλές σε προμηθευτές από υποχρεώσεις προ του 2007 προσεγγίζουν το ύψος των 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν στο χρέος αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι δεν βρήκαμε καμία μελέτη και κανένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλης μας, αν λάβουμε ακόμη υπόψη μας την καταραμένη κρίση, που περισσότερο άγγιξε και γονάτισε οικονομικά τον ήδη χειμαζόμενο δήμο μας, έχουμε μια σαφή εικόνα των προκλήσεων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, εμείς μείναμε συνεπείς στην πρωτοφανή και γενναία ανθρωποκεντρική μας πολιτική, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, δεδομένου ότι στηρίζουμε τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και συνδημότες μας, όπως π.χ. είναι οι πολύτεκνοι, όσοι έχουν αναπηρία άνω των 67% ή μέλος ΑμΕΑ κ.λπ. Αυτή η ανθρωποκεντρική λογική και πολιτική έπρεπε να πρυτανεύσουν κυρίως σήμερα, που το πολιτικό σύστημα και η πολιτική ηθική έχουν απογοητεύσει την ελληνική κοινωνία. Η πολιτική μας αυτή είναι απολύτως συμβατή με το κοινωνικό συμφέρον και τις επιταγές της εποχής μας».

Τι σας ωθεί στο να διεκδικήσετε εκ νέου το δήμο;
«Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι “κολλημένος” στην καρέκλα. Η εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου αποτελεί ουσιαστική πρόκληση για εμένα. Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου ήρθα αντιμέτωπος με χρονίζοντα προβλήματα και τεράστια οικονομικά χρέη, την κακοδιαχείριση σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα τη νοοτροπία. Δεν το έβαλα όμως κάτω. Με σωστό προγραμματισμό, μελέτες και γενικά καταρτισμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα η πόλη μας αλλάζει πρόσωπο. Στόχος μας είναι να σπάσουμε το κατεστημένο και να προχωρήσουμε με τα λιγότερα δυνατά έξοδα στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Γιατί μιλάμε με έργα και όχι με λόγια! Ευχαριστώ από την καρδιά μου τους δημότες για την πρωτοφανή συγκέντρωση στα χρονικά του Ηρακλείου την 15/9/2010.

Αναλαμβάνω τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντί τους και τους διαβεβαιώνω ότι θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Σήμερα, βέβαια, με την παρουσία τους αποθάρρυναν το αμαρτωλό κατεστημένο, εκείνους που ήρθαν με πρόσωπο και έφυγαν με προσωπείο και εκείνους που επί σειρά ετών χωρίς προτάσεις αλλά με παλινωδίες, υπόγειες διαδρομές, χαϊδέματα, σκάνδαλα, συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι και έναν απαράδεκτο μικροπολιτικό στείρο αρνητισμό, εννοώ βέβαια αυτούς που κούρασαν ακόμα και τα έδρανα του ΔΣ. Είναι εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα και κρίνουν κακοπροαίρετα εμάς που κάναμε αρκετά. Είναι τουλάχιστον άδικο, αν όχι ανήθικο, οι κατηγορούμενοι να μετατρέπονται σε εισαγγελείς».

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το νόημα του απολογισμού;
«Εμείς διά του απολογισμού δίνουμε λογαριασμό στους πολίτες της πόλης μας για όλα τα θέματα που διαχειριστήκαμε, καταθέτουμε δηλαδή εμπράκτως την πολιτική μας ακεραιότητα και το πολιτικό μας ήθος».