ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για άλλη μια χρονιά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου “Ηράκλεια” προκάλεσαν αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με αφορμή τη ψήφιση πίστωσης ύψους 35.000 ευρώ για τη διοργάνωσή τους.
Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ δαπάνη για ανθρώπινο δυναμικό και διευκρίνισε πως υπάρχει κόστος για τον εξοπλισμό που απαιτείται. Μάλιστα είπε πως αρχικά ο προϋπολογισμός είχε ανέλθει στα 45.000 ευρώ για να μειωθεί αργότερα. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς των εκδηλώσεων και κάλεσε τους Συμβούλους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. “Όλοι θα κερδίσουμε από αυτές” τόνισε.

Βέλη εκ των έσω

Το πρώτο παράπονο κατατέθηκε από την Δημοτική Σύμβουλο της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” (και επι σειρά ετών Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου), κα Μάιρη Ιγγλέση η οποία κατήγγειλε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Κέντρου δεν είχε καμία γνώση αλλά ούτε και ενημέρωση επί των εκδηλώσεων.

Ακολούθησαν οι ενστάσεις για το οικονομικό μέγεθος των εκδηλώσεων με τα πρώτα βέλη να πέφτουν από τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης. Ο κ. Μιχάλης Μακρυωνίτης είπε πως θα μπορούσε η διοίκηση να δώσει 20.000 ευρώ στα Ηράκλεια και 15.000 ευρώ για τη συντήρηση των γηπέδων τένις πάνω από την Αττική Οδό (σ.σ. έχουμε κάνει ρεπορτάζ για την επικινδυνότητα των γηπέδων και την ανάγκη συντήρησής τους).

“Να το ξανασκεφτούμε. Το ποσό είναι υπερβολικό για τους καιρούς που διανύουμε. Δεν μπορώ να συναινέσω σε ένα τέτοιο ποσό” είπε η Αντιδήμαρχος, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου.
Οι παρεμβάσεις των δύο Συμβούλων εκνεύρισαν τον Δήμαρχο που είπε πως η διαχείριση του ποσού είναι στη διάθεση των Συμβούλων ενώ επιτέθηκε στην κα Αϊβατζίδου σημειώνοντας πως δεν έχει ενημερωθεί. “Να κάνετε δημοτική ομάδα για να ενημερωνόμαστε” ήταν η άμεση απάντηση της κας Αϊβατζίδου που δείχνει και την φανερή αποστασιοποίησή της από τον Δήμαρχο, κάτι που εκφράστηκε και με τη δήλωση της πως δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Νέα Πορεία” κ. Κυριάκος Κουτρούλης παραδέχτηκε πως κάποιες από τις εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ ποιότικες. “Το πρόβλημα είναι τι προτεραιότητες βάζει ο Δήμος. Θα πληρωθούν οι υπάλληλοι  έγκαιρα; Σαν ποσό είναι μεγάλο για το Δήμο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς” τόνισε ο κ. Κουτρούλης που δήλωσε πως θα ψηφίσει παρών αναγνωρίζοντας πως κάποιοι άνθρωποι κόπιασαν και εργάστηκαν για να καταρτίσουν το πρόγραμμα.

Δήμαρχος: “Για τον πολιτισμό δεν κάνουμε εκπτώσεις”
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, κα Νίκη Σαρηγιαννίδου, τόνισε πως αναζητήθηκαν συνεργασίες με φορείς της πόλης και πρόσθεσε πως όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις το κάνουν αφιλοκερδώς. Για το ζήτημα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου η Πρόεδρος απάντησε στην κα Ιγγλέση πως δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει από τη στιγμή που τα χρήματα για τη διοργανωση των εκδηλώσεων δεν προέρχονται από τον προυπολογισμό του.

“Οποιοσδήποτε θέλει ας έρθει να κάνει διαχείριση. Ήδη σφίξαμε πάρα πολύ τις εκδηλώσεις, ενώ είναι πιθανόν να μην δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα” απάντησε ο Δήμαρχος που συμπλήρωσε πως ο πολιτισμός είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής που θέλει να βοηθήσει τους δημότες να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και να βγουν από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. “Για τον πολιτισμό δεν θα κάνουμε εκπτώσεις γιατί το ΔΝΤ και κάποια κλίκα που έρχεται στην Ελλάδα θέλει να να είμαστε μέσα στη μιζέρια” είπε ο Δήμαρχος.

Στη ψηφοφορία που έγινε η πλειοψηφία του Σώματος έδωσε την έγκριση του για τη διάθεση της πίστωσης. Καταψήφισε η κα Μαρία Παντερή ενώ παρόντες δήλωσαν ο κ. Κουτρούλης, η κα Αϊβατζίδου, η κα Ιγγλέση και ο κ. Λυκούρας.

Καθυστερήσεις στην ενημέρωση του κοινού
Τα “Ηράκλεια” είναι σε εξέλιξη από τα μέσα του μήνα αλλά ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες για την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρόγραμμα αναρτήθηκε με καθυστέρηση στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου και ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις, ενώ με καθυστέρηση κυκλοφόρησε και το σχετικό έντυπο υλικό. Και βέβαια είναι γνωστό πως η επιτυχία αυτών των πολιτιστικών γεγονότων είναι συνυφασμένη με την έγκαιρη ενημέρωση του κόσμου.

Από το www.xtypos.gr