ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Το σοβαρό θέμα που θίγουμε στο συγκεκριμένο κείμενο έχει να κάνει με την καθαριότητα και με την αγορά εξοπλισμού η οποία κόστισε αρκετά χρήματα στον δήμο μας.

Ενώ αυτή η αγορά παρουσιάζεται από τον Στ. Γεωργόπουλο ως ευεργετική για την ενίσχυση της υπηρεσίας αντιθέτως όπως θα διαβάσετε παρακάτω αποτελεί μία άχρηστη επένδυση η οποία έγινε χωρίς καμία μελέτη και πιθανότατα χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό που προβλέπεται σε δαπάνες σαν αυτή.

Ο δήμος μας αγόρασε 4 απορριμματοφόρα μάρκας IVECO (μύλοι), όταν όλοι οι δήμοι της χώρας τους αποσύρουν και έναν τράκτορα ρυμούλκησης.
Τις λίγες φορές που χρησιμοποιήθηκε ο ένας μύλος επέστρεψε κάποιες φορές φρακαρισμένος λόγω του ότι οι μύλοι αυτού του τύπου δεν δέχονται κλαδιά, μικροέπιπλα και μπάζα τα οποία αδιάφοροι συνδημότες μας πετούν απερίσκεπτα στους κάδους απορριμμάτων.
Τα άλλα 3 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα.

Αγοράστηκαν λοιπόν 4 IVECO μύλοι, τα οποία είναι υποδεέστερα των απορριμματοφόρων που διαθέτει ο μηχανοκίνητος στόλος του δήμου μας που αποτελείται αποκλειστικά από οχήματα μάρκας MERCEDES. Τα MERCEDES υπερτερούν τεχνολογικά και ποιοτικά σε σχέση με τα IVECO με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας.

Το κοστολόγιο της αγοράς των IVECO, του τράκτορα και των επικαθήμενων νταλικών μεταφόρτωσης κυμαίνεται περίπου 500.000 έως 800.000 ευρώ συνολικά.

Επίσης αγοράστηκε ένα σάρωθρο με κόστος 130.000 ευρώ, που από το πρώτο κιόλας τρίμηνο ακινητοποιήθηκε πάμπολλες φορές, λόγω βλαβών.
Το νέο σάρωθρο έχει αποδειχθεί στην πράξη υποδεέστερο των περιστάσεων της υπηρεσίας, λόγω της ευαισθησίας στα τεχνικά του μέρη.

Οι παραπάνω αγορές έγιναν επί θητείας Δ. Παπουτσή ο οποίος χωρίς καμία γνωμάτευση προχώρησε στην επιλογή του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Επίσης μια ακόμα αγορά ήταν ενός πυροσβεστικού μηχανήματος το οποίο αρχικά έμεινε ακάλυπτο και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και στην συνέχεια τοποθετήθηκε σε αποθήκη για έναν χρόνο. Μετά το τοποθέτησαν σε ένα δυσανάλογο για τις διαστάσεις του φορτηγό (που μεταφέρει κάδους απορριμμάτων) τους δήμου μας.

Το πυροσβεστικό μηχάνημα θα έπρεπε να τοποθετηθεί και για αυτό το λόγο είναι φτιαγμένο σε αυτές τις διαστάσεις σε όχημα 4x4 για να είναι πιο ευέλικτο και να μπορεί να προσεγγίζει δυσκολότερες διαδρομές.

Από την μια δαπανήθηκαν αυτά τα ποσά για «άχρηστο» εξοπλισμό όπως αποδείχθηκε, από την άλλη τα 3 τελευταία χρόνια δεν έχουν χορηγηθεί είδη ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα από την υπηρεσία, η αιτιολογία είναι αστεία μέχρι για κλάματα καθώς η δημοτική αρχή λέει ότι προκήρυξε διαγωνισμό αλλά δεν προσήλθε ενδιαφερόμενος, και με αυτή την δικαιολογία οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Τα συνεργεία πλέον δε δέχονται τα οχήματα της καθαριότητας λόγω προηγούμενων οφειλών και αυτή την στιγμή είναι σε λειτουργία 4 απορριμματοφόρα από τον συνολικό στόλο του δήμου μας.
Όπως αντιλαμβάνεστε η χρηστή διαχείριση που επικαλείται ο Στ. Γεωργόπουλος είναι μόνο στο κεφάλι του καθώς τα πραγματικά στοιχεία είναι αντιστρόφως ανάλογα με αυτά που παρουσιάζει και προσπαθεί να ξεγελάσει τους Ηρακλειώτες.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον άχρηστο εξοπλισμό και την τεράστια δαπάνη?

Πως και γιατί έγινε αυτή η επιλογή, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη εκείνων που γνωρίζουν και που εργάζονται καθημερινά στην καθαριότητα, ποιος είναι ο Κος Παπουτσής που μπορεί να γνωρίζει τις προδιαγραφές του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τις υπηρεσίες της καθαριότητας?

Έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός?

Ποιος επέλεξε οχήματα που οι υπόλοιποι δήμοι αποσύρουν όταν μάλιστα δεν ήταν συμβατά με τον υπόλοιπο στόλο της υπηρεσίας?

Γιατί οι Ηρακλειώτες πρέπει να πληρώνουν τις εμπνεύσεις του εκάστοτε δημοτικού συμβούλου που δεν του καίγεται καρφάκι να ρισκάρει με τα χρήματα των δημοτών?

Περιμένουμε από την αντιπολίτευση να πάρει θέση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να φροντίσει οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το φιάσκο να πάρουν στο σπίτι τους τα άχρηστα οχήματα και να τα αντικαταστήσουν με άλλα που θα είναι λειτουργικά και συμβατά με τα υπάρχοντα.