ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δυσμενής εξέλιξη υπήρξε στο ζήτημα των 19 συμβασιούχων των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων ΕΑΔΗΑ και ΔΕΤΕΗΑ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.  Όπως αναφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την έγκριση των χρηματικών ενταλμάτων του Δήμου και την πληρωμή των εργαζομένων δεν είναι θετική για το Δήμο και τους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι (που απασχολήθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ) μεταφέρθηκαν στο Δήμο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εκδόθηκε και σχετικό ΦΕΚ. Ωστόσο, η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ­εγκρίνει τα εντάλματα της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και το θέμα μεταφέρθηκε στο Α' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρώτος έθιξε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, που ζήτησε να κινηθεί ο Δήμος σε μια “κατεύθυνση ανατροπής” της απόφασης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της παράταξης του προς οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Παράλληλα, αναφορά έκανε και ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Γιώργος Βλαντής.

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, υπογράμμισε τις προσπάθειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για την τακτοποίηση του θέματος. “Δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με ανεργία”, δήλωσε ο κ. Γεωργόπουλος και τόνισε πως θα ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της απόφασης. “Αυτούς τους ανθρώπους τους θέλουμε στο Δήμο. Είναι εργατοτεχνίτες και τους χρειαζόμαστε. Παλεύουμε για να αποκατασταθεί αυτή η κατάσταση”, σημείωσε ο Δήμαρχος, που είπε πως υπάρχει επικοινωνία του ιδίου και με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα.

Κόντρα Γεωργόπουλου-Μπάμπαλου
Στην ίδια συνεδρίαση τόσο ο κ. Μπάμπαλος, όσο και ο κ. Βλαντής ακολούθως, έθεσαν και τα θέματα που αφορούν την πληρωμή των εργαζομένων στη δημοτική ραδιοφωνία και των γυμναστών, όπως και ο κ. Βλαντής ακολούθως.

Ο Δήμαρχος είπε πως το ένταλμα για την πληρωμή των εργαζομένων στη ραδιοφωνία είναι έτοιμο, αλλά δεν υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Ακολούθησε δε μια "μίνι" αντιπαράθεση με τον κ. Μπάμπαλο, σχετικά με τη δανειοδότηση του Δήμου. Ο Δήμαρχος κατηγόρησε τον επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” πως όταν η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει δάνειο για την πληρωμή των εργαζομένων του Δήμου εκείνος το καταψήφισε. “Αν ο Δήμος έχει φθάσει να πληρώνει μισθοδοσία εργαζομένων με δάνεια, αλλοίμονό μας! Γιατί σε δύο μήνες πάλι στο ίδιο σημείο θα φθάσουμε”, απάντησε ο κ. Μπάμπαλος.

“Δεν είμαστε ο μοναδικός Δήμος που παίρνει δάνειο για λειτουργικές υποχρεώσεις”, ανταπάντησε ο Δήμαρχος, που ρώτησε τον κ. Μπάμπαλο πόσα δάνεια για πληρωμή μισθών είχε πάρει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (σ.σ. μέλος της οποίας ήταν ο κ. Μπάμπαλος επί σειρά ετών). Ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στη ραδιοφωνία, εξέφρασε για μια ακόμα φορά τον προβληματισμό της Διοίκησης, τονίζοντας πως δεν έχει έσοδα και αποκάλυψε πως, αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι η Διοίκηση θα σκεφτόταν σοβαρά τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού. Παράλληλα είπε πως υπάρχει έτοιμη πρόταση για να αποκτήσει έσοδα ο σταθμός.

Τέλος, σχετικά με τους γυμναστές, ο Δήμαρχος είπε πως κάποιοι άνθρωποι προσλήφθηκαν, χωρίς να κάνουν σύμβαση (!) επιρρίπτοντας ευθύνες σε αυτούς που τους προσέλαβαν. Πάντως, είπε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί από το Δήμο.

Από το www.xtypos.gr