ΠΟΙΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ?

Με αφορμή την επιχείρηση σκούπα της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου στη λαϊκή αγορά της Κουντουριώτου παρουσία μάλιστα του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Κεσκινίδη και ότι ακολούθησε μετά από αυτό, από ανακοινώσεις, εντυπώσεις, θα ήθελα και εγώ να πω την δική μου άποψη.

Θεωρώ ότι η επιλογή της συγκεκριμένης «επιχείρησης» σκούπα ήταν για λόγους εντυπωσιασμού και τίποτα περισσότερο. Η λαϊκή αγορά συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο, αρκετοί από αυτούς έγιναν θεατές μιας «οργανωμένης» επιχείρησης του δήμου για να τηρηθούν επιτέλους τα νόμιμα.

Δε θα το πάω καθόλου στο αν εκείνοι που διώχτηκαν ήταν αλλοδαποί μικροπωλητές ή ROM γιατί και αυτό το θεωρώ μεγάλο σφάλμα από μεριάς του δελτίου τύπου του συνασπισμού, καθώς σε παρόμοια κατάσταση με τους ROM και άλλους αλλοδαπούς έχουν βρεθεί και αρκετοί Έλληνες που δεν έχουν δυνατότητα ούτε μικρό-εμπορεύματα να αγοράσουν για να κάνουν τους μικροπωλητές.

Η κίνηση του Αντιδημάρχου που προφανώς εκφράζει την δημοτική αρχή, κατά την γνώμη μου ήταν εντελώς λαϊκίστικη (άλλωστε έγινε και στον κατάλληλο χώρο) αλλά και άστοχη πολιτικά, όταν έχεις προβλήματα και οι επιλογές σου δεν είναι ανάλογες με τις προτεραιότητες, και όταν χρεώνεις θέμα νομιμότητας για πρόβλημα δευτερευούσης σημασίας ενώ υπάρχουν άλλες προτεραιότητες που θίγουν και την νομιμότητα αλλά και τον δήμο.

Ένα πρωτεύον ζήτημα νομιμότητας αλλά και  οικονομικό θέμα για τον δήμο είναι η κεντρική πλατεία και οι χώροι που έχουν καταλειφθεί από διάφορους καταστηματάρχες περιμετρικά, οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπουν στην δημοτική αστυνομία να μετρήσει τους χώρους που καταλαμβάνουν σχεδόν εκδιώκοντας τους.

Δεν πληρώνουν τα δημοτικά τέλη όπως οφείλουν και αν κάποιοι το κάνουν, πληρώνουν ότι θέλουν, διαφορετικά δε θα είχαν πρόβλημα να γίνεται έλεγχος στα τετραγωνικά που χρησιμοποιούν.
Κάνουν αυθαίρετες κατασκευές μέχρι και που κτίζουν τα υποτιθέμενα παρτέρια, φτιάχνουν πέργκολες τις οποίες τις τους χειμερινούς μήνες τις μετατρέπουν σε 2η καφετέρια, και άλλα πολλά.
Και ενώ υπάρχει αυτό το πρόβλημα και αυτή η συμπεριφορά, κάποιοι την πέφτουν στους πλανόδιους μικροπωλητές της λαϊκής.

Σαφώς είναι και αυτοί παράνομοι, αλλά αυτό που θα ήθελα να μάθω, είναι σε τι ωφελήθηκε ο δήμος με την συγκεκριμένη επέμβαση? και γιατί δεν φροντίζει με το ίδιο σθένος και αυστηρότητα να επιβάλλει τους κανόνες νομιμότητας στην πλατεία?

Και για να μην λένε κάποιοι ότι αμπελοφιλοσοφούμε, και ότι δεν προτείνουμε, έχω να κάνω την εξής πρόταση για να τελειώνει η ιστορία με την πλατεία, και να εισπράττει ο δήμος αυτά που δικαιούται.
Αν κάποιος καταστηματάρχης καθυστερεί να πληρώσει αυτά που οφείλει στον δήμο 2 μήνες, τότε θα του αφαιρείται η άδεια, αν επαναλάβει το ίδιο 3 φορές τότε δεν πρόκειται να ξαναδεί άδεια ο ίδιος ιδιοκτήτης.

Σε ότι αφορά την αυθαίρετη κατάληψη χώρων, εφόσον κάποιος καταστηματάρχης έχει χωρίς την άδεια του δήμου κτίσει περιμετρικά ή έχει φτιάξει πέργκολα τότε για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά που καταλαμβάνει θα πληρώνει 100% επί πλέον φόρο στον δήμο, διαφορετικά να γκρεμίσει τις μάντρες και τις πέργκολες και να τελειώνει το παραμύθι.

Το κέντρο του Ηρακλείου έχει γίνει μόνο για τα καταστήματα και το κέρδος τους, η πλατεία πλέον δεν είναι φιλική στους δημότες, έτσι όπως έχει καταντήσει, και επειδή πρέπει να μπει μπουλντόζες και να αρχίζει να γκρεμίζει, ας πληρώσουν για να βοηθήσουν τον δήμο που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση για να κάνουν όλοι την δουλειά τους.

Και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην επιτρέπει ο δήμος να εμποδίζουν καταστηματάρχες την δημοτική αστυνομία να κάνει την δουλειά της.

Εφόσον ο Κος Κεσκινίδης το πήρε τόσο ζεστά το θέμα της νομιμότητας θα περιμένουμε να δούμε άμεσα παρόμοιες αυστηρές επιχειρήσεις με το πρόβλημα της πλατείας.