ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μαθαίνω ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε κάποιες extreme κινήσεις με υποτιθέμενο στόχο να γλιτώσει χρήματα από κάποια επιχείρηση για να τα διαθέσει σε κάποιες άλλες ανάγκες του δήμου.
Εγώ εκ των προτέρων σας λέω και μακάρι να βγω λάθος ότι δεν πρόκειται ούτε ένα ευρώ να διατεθεί στον στόχο για τον οποίο θα κλείσει η επιχείρηση. Επίσης αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι η επιλογή της δημοτικής αρχής να προβεί σε αυτή την απόφαση αντί να αρχίζει να πιέζει την πλατεία για να εισπράξει τα οφειλόμενα δηλώνει αδυναμία αλλά και δειλία απέναντι σε ένα κατεστημένο που δυστυχώς, ενώ ελπίζαμε ότι ο Δήμαρχος θα έφτανε το μαχαίρι στο κόκκαλο, αντιθέτως ακολουθεί βελούδινη τακτική.

Παράδειγμα είναι η αδυναμία να ξηλώσει τα νάιλον που περίμεναν οι της διοίκησης να ζεστάνει ο καιρός προκειμένου να μην είναι πλέον απαραίτητα.

Εφόσον λοιπόν η δημοτική αρχή δεν φροντίζει να εισπράξει τα οφειλόμενα, οποιεσδήποτε περικοπές ή τολμηρές ενέργειες σαν αυτή που προανέφερα δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Άλλωστε έχουμε το παράδειγμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπου εδώ και 2 χρόνια περίπου ξεκίνησαν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αντί να δούμε φως, βλέπουμε όλο και πιο κοντά το χάος να πλησιάζει, και ο λόγος είναι ότι δεν εισπράττονται αυτά που πρέπει από όλους, παρά από μερικούς που οφείλουν και πληρώνουν από το υστέρημα τους ή υποβάλλονται σε περικοπές που τους φέρνουν στα όρια της φτώχιας.

Δυστυχώς η επιλογή της εύκολης λύσης σε ένα ομολογουμένως δύσκολο πρόβλημα διαφαίνεται σαν μονόδρομος για την νέα δημοτική αρχή, που από την άλλη την εκθέτει για την αδυναμία και την καθυστέρηση αποφάσεων που θα μπορούσαν να άλλαζαν το σκηνικό, όπως μετατάξεις που δεν έχει γίνει ούτε μια, όπως γενναίες αποφάσεις αποζημιώσεων για κάποιους που περισσεύουν. Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κατάσταση, αντί να επιλέξει την λύση των αποζημιώσεων που θα αφορούσε ένα ποσοστό εργαζομένων, επιλέγει να οδηγήσει στο περιθώριο το 100% του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά το πολιτικό κόστος σαφώς και είναι χειρότερο το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει τα πράγματα σε σχέση με την καθυστέρηση αποφάσεων που τουλάχιστον θα προφύλασσε το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Οπότε καταλήγουμε ότι η πρόθεση ευθύς εξ’ αρχής δεν ήταν φιλική προς τους εργαζόμενους και αυτό φαίνεται τώρα που τέτοιες αποφάσεις εμφανίζονται σωτήριες και μάλιστα ωφέλιμες για το σύνολο των δημοτών!

Αυτό που έχω να πω στην νέα δημοτική αρχή είναι ότι κανένας ιδίως στις μέρες μας δεν είναι υπέρ σε τέτοιες αποφάσεις, και αυτού τους είδους ενέργειες θα στρέψουν την κοινωνία της πόλης μας εναντίων της δημοτικής αρχής, κυρίως όταν δε θα δουν αντίκρισμα από το υποτιθέμενο άλλοθι της απόφασης.
Νομίζω ότι από πολύ νωρίς αρχίζει το σκληρό ροκ, και φοβάμαι ότι θα αναβιώσουμε εικόνες και σκηνικά ανάλογα με εκείνα της εποχής Γεωργόπουλου, με την μόνη διαφορά ότι ο Γεωργόπουλος την πλήρωσε μόνο και μόνο με την πρόθεση που είχε, φαντάζομαι ότι αν υλοποιηθεί η απόφαση το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.

Τον Παντελή Βλασσόπουλο δεν τον ψήφισε ο κόσμος να ρημάξει τον δήμο, αλλά να βάλει μια σειρά, οι επιχειρήσεις του δήμου είναι περιουσία των δημοτών και πρέπει να το σέβεται αυτό οποιοσδήποτε δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Υποτίθεται ότι πριν εκλεγεί η δημοτική αρχή είχε κάποιο σχέδιο, το οποίο ούτε το είδαμε, ούτε το ανέδειξε σε καμία περίπτωση, το μόνο που βλέπουμε είναι μια αδράνεια, κανένας σχεδιασμός, καμία εκμετάλλευση των επιλογών, και μόνο δραστικές αλλά κατά τ’ άλλα μεσαιωνικές λύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με οργάνωση, σχέδιο, πλάνο, δημιουργικότητα.

Αν είναι να γκρεμίζουμε ότι έχουμε βρει έτοιμο αντί να το λειτουργήσουμε σωστά, αντί να το εξελίξουμε, να του δώσουμε δημιουργικό και ωφέλιμο χαρακτήρα, τότε δεν φταίει το αντικείμενο, φταίμε εμείς που αδυνατούμε να το διαχειριστούμε.

Όταν κάποιος αναλαμβάνει μια θέση, ένα πόστο, που διακατέχεται από υπευθυνότητα και χρέος απέναντι σε χιλιάδες κόσμου, το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να είχε στο μυαλό του είναι η εύκολη λύση, αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί πρόκληση η εξυγίανση και το μικρότερο κόστος για την περιουσία του δήμου, τους εργαζόμενους και τους δημότες.

Οι τεχνοκράτες έχουν αποτύχει σε μια κοινωνία που ακούει για εκατομμύρια ευρώ αλλά ούτε παροχές βλέπει, ούτε χρήματα της περισσεύουν. Η λογιστική έχει πάρει την θέση της όποιας ηθικής, ανθρώπινης αξίας, των συμβόλων και όλων εκείνων έκαναν την καθημερινότητα μας πιο ανθρώπινη και ανέμελη.

Άμα θέλαμε Κε Δήμαρχε τεχνοκράτες είχαμε την επιλογή του Νώντα Σπυρόπουλου που είναι και πετυχημένος επιχειρηματίας και θα μπορούσε να έκανε τον δήμο μας επιχείρηση.
Ο Κος Μπάμπαλος μοιάζει περισσότερο τεχνοκράτης από εσάς και θα μπορούσε αν θέλαμε τέτοιο μοντέλο να τον είχαμε επιλέξει επίσης.

Σας επιλέξαμε για το ανθρώπινο πρόσωπο, για την αμεσότητα και την ελπίδα ότι θα αναλάβετε την διαχείριση του δήμου έχοντας στο μυαλό σας ένα πιο ανθρωποκεντρικό μοντέλο. Μην αυταπατάστε ότι γλιτώνοντας χρήματα από την μια επιχείρηση αυτά θα δοθούν για παροχές κάπου αλλού, γιατί και τότε αυτό που θα σας υποδείξουν ο Κος Τέντης και οι λοιποί τεχνοκράτες θα είναι να πάνε αυτά τα χρήματα για καλύψουν τρύπες και οφειλές του δήμου, ενώ από την άλλη θα υπάρχουν ανείσπρακτες υποχρεώσεις από το λόμπι της πλατείας.