ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Το θέμα της καθαριότητας στο δήμο Ηρακλείου ήταν ο πρωταγωνιστής στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο παρόλο που δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη. Η πολύπαθη καθαριότητα σε συνδυασμό με το θέμα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα τέθηκε αρχικά σαν ερώτηση στο δήμαρχο από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ηράκλειο η Πόλη μας», Κυρ. Κουτρούλης. 

Ο Κ. Κουτρούλης ρώτησε το δήμαρχο για τη επιστροφή των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας που είχε εξαγγείλει και τη καθυστέρηση που έχει διαπιστωθεί σε αυτόν τον τομέα (έχουν επιστρέψει 8), ενώ αναφέρθηκε και στο θεμάτων πειθαρχικών ποινών που επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους. «Με τους υπόλοιπους 30 τι γίνεται; Γιατί εφαρμόστηκε επιλεκτικά η απόφαση σε κάποιους; 

Με ποιο σκεπτικό επιβλήθηκαν οι αρχικές ποινές και σε εργαζομένους που έχουν τα προσόντα για μετατάξεις σε διοικητικούς υπαλλήλους;» κατέληξε στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη μεταφορά για το λόγο ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις νομικών προσώπων δεν έχουν φτάσει στο τέλος προκειμένου να αποσπάσουμε υπαλλήλους. 

Θα το ολοκληρώσουμε σε ένα εύλογο διάστημα όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση και η κατάργηση» απάντησε ο δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος για το θέμα της μεταφοράς των εργαζομένων ενώ έδωσε το ιστορικό της επιβολής πειθαρχικών ποινών: «Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να επιβάλλουμε ποινές σε εργαζόμενους που αρνήθηκαν υπηρεσία, δεν έγινε επιλεκτικά αυτό, έγινε με συγκεκριμένους εργαζόμενους που αρνήθηκαν εργασία -παρά την εντολή που πήραν από τον προϊσταμένο- και μάλιστα δείξαμε ανοχή. Πέρασαν πάνω από 15 μέρες. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική αλλά δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η ιστορία».

Ο δήμαρχος απαντώντας στον κ. Κουτρούλη και τα της καθαριότητας έκανε λόγο και για το θέμα που έχει προκύψει με τα απορριμματοφόρα του δήμου και τη βοήθεια που ζητήθηκε από το δήμο Μεταμόρφωσης λέγοντας: «Έχει υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την επίτροπο που δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να είναι ακόμη στο συνεργείο και να ζητηθεί η βοήθεια από το δήμο Μεταμόρφωσης».

Ο τομέας της καθαριότητας και οι εργαζόμενοι του παρεισέφρησαν και στο 10ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης ορισμένου χρόνου για το 2011.
Ο Ν.Σπυρόπουλος

Την ανάγκη να υπάρξει στρατηγική καθαριότητας τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο η πόλη» μας Νωντας Σπυρόπουλος ενώ πρότεινε την κατάρτιση ενός πλαισίου αρχών για τη μεταφορά των εργαζομένων ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε υπόνοια προσωπικών πολιτικών.

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως ένας δήμος με τεράστια θέματα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τέτοιο προσωπικό, με τις επιφυλάξεις ωστόσο που έθεσαν οι συνάδελφοι του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και μεθαύριο να επιβραβεύσουμε αν από 20.000 ευρώ έχουν ξοδευτεί 2.000». Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ψήφισαν παρών.

Ο Ν. Μπάμπαλος
«Εάν είχατε υλοποιήσει την προεκλογική σας εξαγγελία, ενδεχομένως σήμερα να μην υπήρχε ανάγκη να κάνουμε υπερωρίες και να επιβαρύνουμε το δήμο με 20.000 ευρώ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», είπε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο ανθρώπινη πόλη Ν. Μπάμπαλος ενώ καταψήφισε με το αιτιολογικό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει υλοποιήσει όλα όσα έχει δεσμευτεί, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για το θέμα της βοήθειας από το δήμο Μεταμόρφωσης.
«Δεν δέχομαι ο δήμος Ηρακλείου που είναι 106ος στη σειρά των χρεωμένων δήμων, να ζητάει βοήθεια από τη Μεταμόρφωση που είναι 27η και είναι στο κόκκινο. Δε μας τιμά».

Ο Στ. Γεωργόπουλος
Παρών ψήφισε και ο επικεφαλής της Παράταξης «Όραμα για το Ηράκλειο» Στ. Γεωργόπουλος ενώ συνέστησε στη δημοτική αρχή να καταβάλει προσπάθειες προς την προκήρυξη διαγωνισμού για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.
Σ’ ότι αφορά τους δυο δημοτικούς σύμβουλους της παράταξης, ο Γ. Γκίκας ψήφισε παρών και ο Γ. Παπαδημητρίου υπερ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση
Για διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωσης Γ. Κοκκινίδης ενώ μιλώντας για την αποθέωση των εργασιακών σχέσεων εργασιακών - σχέσεων λάστιχο καταψήφισε την πρόταση, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης, Β. Λυκούρας.

Η Ειρ. Κατσινοπούλου
Στην ανάγκη κύριας απασχόλησης με μόνιμο προσωπικό στάθηκε και η και η επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου» Ειρ. Κατσινοπούλου και καταψήφισε την πρόταση κατηγορώντας τη δημοτική αρχή πως διαχειρίζεται το θέμα καθαριότητας και της αποκομιδής «α λα παλαιά», σαν μην έχει γίνει τίποτα.

Το κλείσιμο του Δημάρχου
«Για ποιες προσλήψεις μιλάμε; 5 πρέπει να φύγουν 1 πρόσληψη να γίνει. Και για ποιες υπερωρίες θα χρειαστούμε 20.000; Θα κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην επιθεώρηση να μας δώσει το ΟΚ κι αν σε περίπτωση χρειαστούν κάποιες ώρες θα τις καλύψουμε» απάντησε και έκανε τη τελική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος, ενώ έκλεισε τη τοποθέτηση του λέγοντας: «Υπάρχει μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι πράγματα που μπορούμε να τα ξεπεράσουμε απ΄ τη μια στιγμή στην άλλη. Στο αμαξοστάσιο μέχρι το τέλος του μήνα τελειώσαμε τη διαδικασία έχει πάει ο φάκελος στην περιφέρεια και περιμένουμε την έγκριση για να γίνει η μεταφορά. Βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Πιστεύω ότι η καθαριότητα σε σχέση με χτες είναι καλύτερη και με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες αλλά θέλω να γίνει κατανοητό τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα».

Από το www.zonews.gr