ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταφορά των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΚΟΙΠΗΑ. Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, υποβάλλοντας σειρά ερωτημάτων.

Η συζήτηση είχε διαρκέσει ήδη 1,5 ώρα όταν ήρθε το ξέσπασμα του αντιδημάρχου Γιώργου Βλαντή. Όπως τόνισε «δε θα μίλαγα αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ να απαντήσω σε αιτιάσεις συναδέλφων. Οι οποίοι μέσα από τις πολιτικές χρόνων μέσα σε αυτό το δήμο, έχουν φέρει το δήμο σε τέτοια κατάσταση στην οποία οποιαδήποτε λύση προσπαθούμε να δώσουμε φτάνουμε στα όρια της απελπισίας και στα όρια να πούμε “Έλεος! Να τα κλείσουμε όλα!”. 

Έχουμε μπροστά μια νέα διοίκηση εδώ και τρεις μήνες να αντιμετωπίσει ένα κυκεώνα προβλημάτων, σε όλα τα επίπεδα και μας έχετε κολλήσει στον τοίχο με μια κριτική αφ υψηλού, οι κυρίως υπεύθυνοι για αυτό το χάλι και κατάντημα αυτού του δήμου. Και τάχα χάρη μας κάνετε που θα ανεχτείτε αυτές τις λύσεις οι οποίες είναι διέξοδος, η μοναδική διέξοδος που έχει παρουσιαστεί όλα αυτά τα χρόνια. 

Με συγχωρείτε για τον τόνο, δε συνηθίζω να μιλάω έτσι αλλά η σεμνότητα πια αυτής της διοίκησης έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Πρέπει κάποιος πια να φωνάξει με φωνή και οργή, να συνοδέψει αυτές τις κινήσεις που γίνονται. Έλεος πια. Μας κατηγορείτε για προχειρότητα; Για ένα κράτος μπάχαλο, μια κυβέρνηση μπάχαλο η οποία νομοθετεί δίνοντας όρια στις 28 Φεβρουαρίου και δίνοντας εναλλακτικές λύσεις μετά από δυο εβδομάδες αναγκάζοντας μας να κινηθούμε σαν τρελοί ψάχνοντας εναγωνίως λύσεις κι όταν προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με αυτές τις λύσεις που καθυστερημένη φέρνει να μας εγκαλείτε κιόλας για προχειρότητα! Έλεος πια! Εγκαλέστε αυτή την κυβέρνηση η οποία έχει χάσει το παιχνίδι, δεν ξέρει που βρίσκεται και κάνει αυτά που κάνει και συναισθανθείτε επιτέλους που ήμασταν που είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Και τουλάχιστον δείξτε ένα καλό πρόσωπο. Πείτε μια καλή κουβέντα. Αυτά που κάνουμε δεν είναι υποχρεωτικά. Είναι πολιτικές επιλογές. Και νομίζω ότι είναι πολιτικές επιλογές που όλοι στηρίζουμε κι εφόσον τις στηρίζουμε πρέπει εκ των προτέρων να δώσουμε όλοι τα χέρια και να πάμε μπροστά. Δηλώσεις του τύπου ότι στηρίζω αυτή την επιλογή και αύριο παραιτούμαι τι σημαίνει; Άσχετο αν ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε. Τι σημαίνει; 
Ότι κάνουμε κάτι παράνομο εδώ μέσα; Ότι φοβίζουμε τους συναδέλφους άρα συζητάμε ότι συνάδελφοι μην το ψηφίζετε αυτό γιατί είναι παράνομο; Αυτά και συγγνώμη για τον τόνο».

Αντίδραση
Η τοποθέτηση Βλαντή προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε αρχικά ο Κ. Κουτρούλης «δεν ακολουθήσω στο ύφος του κ Βλαντή. Δεν ξέρω τι κάνει η κεντρική κυβέρνηση κι αν κάνει λάθος επιλογές είμαστε όλοι εδώ να τη καυτηριάσουμε. Τι γίνεται σε αυτό το δήμο εμένα με ενδιαφέρει. Υπάρχει και προχειρότητα. Όντως υπάρχει προχειρότητα. Αφήστε τους μελοδραματισμούς για τους εργαζόμενους γιατί πρέπει πρώτα από όλα να εξασφαλίσετε ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα. Είναι επιλογή μου να μη συμμετέχω σε ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν εξασφαλίζεται. 

Να εξηγήσω γιατί θα παραιτηθώ αύριο. Είμαστε εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, σεβόμαστε την πρόταση που φέρατε. Επιθυμούμε κι εμείς οι άνθρωποι αυτοί να τακτοποιηθούν γιατί έχουν ταλανιστεί αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολιτική επιλογή εφόσον δεν εξασφαλίζεται το διοικητικό συμβούλιο κατά την ταπεινή μας άποψη, εσείς μπορεί να λέτε ότι εξασφαλίζεται, αύριο να μη συμμετέχουμε σε αυτό. Δεν κατάλαβα. Κανένα δε θέλω να φοβίσω, είναι πολιτική επιλογή κι αντρίκεια πρέπει να την πω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πείστηκα από τις απαντήσεις, υπάρχουν χρέη προς το δημόσιο, στο ΙΚΑ, στους προμηθευτές, υπάρχουν εκκρεμότητες. Η κάθε διοίκηση φέρει και τον κίνδυνο των επιλογών της. Μην έχετε τη απαίτηση να φέρει και η αντιπολίτευση τον κίνδυνο».

Έντονα αντέδρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Ν. Μπάμπαλος. Όπως είπε «τους πρώτους τρεισήμισι μήνες η παράταξη μας αντιμετώπισε τη δημοτική αρχή με ιδιαίτερα θετικά τρόπο όχι γιατί θέλαμε να κάνουμε την οποιαδήποτε χάρη αλλά πιστεύουμε ότι πραγματικά τα προβλήματα του δήμου είναι πολλά, εκτιμάμε ότι η δημοτική αρχή έχει τις προθέσεις να δώσει λύση στα προβλήματα της πόλης. Αλλά η συναίνεση είναι ένα ταγκό που χορεύουν κι οι δυο. Και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου καταδεικνύει ότι δεν θέλετε τη συναίνεση. Θέλετε να χορέψετε μόνοι σας. Μπορείτε να το κάνετε. Αν νομίζετε ότι έχετε την ικανότητα, τις πλάτες, και τις λύσεις κάντε το. Έχετε πλειοψηφία. Ο τόνος του αντιδημάρχου δεν είναι πρώτη φορά. Και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό υπήρχε παρόμοια σε άλλο συνάδελφο. Οφείλω να τοποθετηθώ δημόσια στο σώμα γιατί εκτιμώ ότι αυτές οι τοποθετήσεις δε βοηθούν στη συναίνεση, στο διάλογο, σε μια διαδικασία που απαιτούνται λύσεις σημαντικές ρήξεις στα προβλήματα τα οποία πράγματι έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με όποια ευθύνη είχε ο καθένας στη δημοτική αρχή αλλά και με ευθύνες που αναλογούν και στην αντιπολίτευση. Εμείς θα ψηφίσουμε παρών, όχι γιατί δεν θέλουμε να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι, όχι γιατί δεν πρέπει οι αρμοδιότητες αυτές να πάνε στο νομικό πρόσωπο για να αναβαθμίσουν την κοινωνική πολιτική στην προσχολική ηλικία αλλά τέτοιες συμπεριφορές και τοποθετήσεις δείχνουν ότι δεν θέλουν την συναίνεση».

Τοποθετήσεις
Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου Στέφανος Λεζγής. Όπως είπε «απορώ, ήρθε σήμερα ένα θέμα για να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι και να μην ταλαιπωρούνται 5 - 6 χρόνια. Θα ήθελα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους και δη από την αντιπολίτευση να δούνε την πρόταση πρώτα, γιατί αυτή η πρόταση είναι η καλύτερη. Ενώ ήδη ψηφίσαμε να γίνει η συγχώνευση, να μεταφερθούν σαν πλεονάζον προσωπικό ενώ τώρα της δίνει τη δυνατότητα ο νόμος 3938 που ψηφίστηκε προχθές να μεταφερθούν απευθείας γιατί τώρα ρωτάτε αν μπορούν να πληρωθούν οι προμηθευτές και δε ρωτούσατε στη συγχωνευμένη η οποία τα έσοδα της είναι πολύ λιγότερα, ούτε στο 1/3 της ΚΕΚΟΙΠΗΑ. Δεν υπάρχει κανένας φόβος ούτε για το διοικητικό συμβούλιο. Με τη λύση – εκκαθάριση θα μπει εκκαθαριστής. Το πρόβλημα είναι ότι ο εκκαθαριστής θα πληρώνει μόνο. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει καμία ευθύνη. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι αυτή που σας φέραμε. Ένα θέμα που θα τελείωνε μέσα σε 5 λεπτά κράτησε μιάμιση ώρα. Και ήθελα να πω για τον κύριο Βλαντή ότι η κυβέρνηση έχασα τη μπάλα. Της δώσανε πέναλτυ στο 94 γυρίσανε να το χτυπήσουνε και στον γυρισμό χάσανε τη μπάλα».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γ. Κεσκινίδης τόνισε: «είναι μια από τις πολλές φορές που έχει έρθει το θέμα της δημοτικής επιχείρησης ένα θέμα που έχει βασανίσει την προηγούμενη διοίκηση και τότε κάποιοι συνάδελφοι είχαν πάρει το ρόλο τω συνδικαλιστών και κάποιοι των νομικών συμβούλων κάτι το όποιο συμβαίνει μέχρι σήμερα. Κι όταν είχε έρθει το θέμα με το διαχωρισμό κάποιων ανθρώπων από τη συμπολίτευση τότε να υπερψηφίσουν μια πρόταση η οποία ουσιαστικά ήταν απέναντι από αυτό που η δημοτική ομάδα είχε τότε αποφασίσει και ο τότε δήμαρχος, λείπανε πάλι κάποια συγκεκριμένα άτομα της αντιπολίτευσης. Όλα αυτά έχουνε μια διαδρομή που εδώ πέρα πλέον αρχίζουν να πέφτουν, δεν θέλω να πω οι μάσκες, αλλά οι προθέσεις σε κάποια θέματα. Όλοι βάζουν μπροστά το κομμάτι των εργαζόμενων να τους εξασφαλίσουμε, άλλοι βάζουν το θέμα των προμηθευτών σήμερα, άλλοι ότι αποφάσεις κάποιων δανείων που είχαν παρθεί με αποφάσεις συγκεκριμένων διοικητικών συμβουλίων. Υπάρχει το θέμα που λέγεται κοινωνία και πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή. Και σήμερα έχουμε μια πρόταση που θεωρώ ότι είναι αρκετά, έως πολύ ολοκληρωμένη σε σχέση με την προετοιμασία και την προχειρότητα που αναφέρθηκε. Θα υπερψηφίσω την πρόταση όπως έχει έρθει της διοίκησης να μπει μια σελίδα τελευταία σε αυτό το έργο με τα πολλά επεισόδια για αυτά τα θέματα να πάνε να ασχοληθούνε με αυτά που πρέπει να ασχοληθούνε γιατί έχουμε καταντήσει τόλμη και γοητεία».

Τοποθέτηση δημάρχου
Στο θέμα παρενέβη και ο Δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος ο οποίος σημείωσε: «το ήθος και το ύφος του Γιώργου Βλαντή είναι γνωστό σε όλους μας. Κι είναι τιμή όχι μόνο για μένα αλλά και για τα μέλη που απαρτίζουν τη δημοτική αρχή που βρίσκεται ανάμεσα μας. Τη συναίνεση τη δείξαμε από την πρώτη στιγμή και τη δείξαμε έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. Πριν από μερικά συμβούλια όταν ψηφίσαμε το συμπαραστάτη του πολίτη, δεν τον ψήφισε η δημοτική αρχή τον ψηφίσαμε όλοι μαζί. Χρειάζεται η πλειοψηφία για να βγει και σε αυτό συνετέλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Μπάμπαλε μπορεί να μην ψηφίσατε το συμπαραστάτη αλλά δεν είσαστε μόνο εσείς η αντιπολίτευση. Τη συναίνεση την δείξαμε έμπρακτα και όχι για το θεαθήναι. Τη δείξαμε με τις προτάσεις που κάνατε στον προϋπολογισμό, στο τεχνικό, πρόγραμμα, τις διορθώσεις που κάμαμε και όλα αυτά. Που βλέπετε ότι δεν υπάρχει συναίνεση; Γιατί σηκώθηκαν οι τόνοι σε ένα συγκεκριμένο θέμα; Πόσες φορές σηκώσατε εσείς τους τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η σύγκριση; Εγώ, να συμφωνήσω ότι είναι μια άτυχη στιγμή. Κρίνεται ποτέ ένας άνθρωπος από την τοποθέτηση που κάνει; Όταν έχει διάρκεια 12 χρόνια; Και όλοι μας κατά καιρούς κοιτάγαμε πως θα πλησιάσουμε τη νύφη το Γιώργο το Βλαντή για να τον φέρουμε κοντά μας; Τα ξεχνάμε αυτά τα πράγματα; Κι αν έναν άνθρωπο τον στηρίζουμε πρέπει σε μια δύσκολη στιγμή να συμπαρασταθούμε. Γιατί το κάνουμε σημαία; Είσαστε άτυχοι που δεν έχετε το Γιώργο Βλαντή».

Διάλογος
Το θέμα έληξε με τον παρακάτω διάλογο μεταξύ του Δημάρχου και του Ν. Μπάμπαλου:
Ν. Μπάμπαλος: Προσωπικά δεν έκρινα ούτε το ύφος ούτε την προσωπικότητα των συναδέλφων. Έχω όμως το δικαίωμα και την υποχρέωση να κρίνω και να τοποθετούμαι σε σχέση με αυτά που λέγονται και τον τρόπο που λέγονται. Θέλω να υπενθυμίσω στον κύριο Δήμαρχο ότι η εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη αν δεν είχε πρόβλημα δεν ξέρω γιατί κύριε δήμαρχε η επίτροπός δεν υπογράφει τα εντάλματα της μισθοδοσίας. Και γιατί ζήτησε πρακτικά και με ποια κριτήρια επελέγη. Γιατί δεν έχει υπογραφεί το ένταλμα της. Για τους γάμους και τα πανηγύρια βλάχικους η μη, πολιτικούς, να τα πείτε σε άλλους όχι σε μας. Οι επιλογές των πολιτών έχουν να κάνουν και με προγράμματα, με κατευθύνσεις, με μια σειρά ζητήματα τα οποία πέρα από το γάμο έχουν να κάνουν με προβλήματα της πόλης. Εκεί λοιπόν που θα κριθείτε δεν είναι από τον επιτυχημένο ή μη γάμο, στα προσωπικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις αλλά από την επίλυση των προβλημάτων της πόλης που είναι πολλά και απαιτούνται ρήξεις. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε ρήξεις. Να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Προφανώς ξαναλέω, δε θέλετε ταγκό, θέλετε σκληρό ροκ. Θα το έχουμε λοιπόν.

Π. Βλασσόπουλος: Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα αν θέλετε να προτείνετε κάτι τέτοιο. Δείξαμε όμως σε όλη τη διάρκεια ποιοι είμαστε. Τώρα αν η επίτροπος, δεν υπογράφει το συγκεκριμένο ένταλμα είναι κάτι που δε γνωρίζω. Οι διαδικασίες ήταν ολοφάνερες.

Ν. Μπάμπαλος: Αν δε γνωρίζετε εσείς θα γνωρίζω εγώ;

Π. Βλασσόπουλος: Δεν κατάλαβα. Μπορώ να ξέρω εγώ στα χιλιάδες εντάλματα που έχει η επίτροπος που υπογράφει και ποιο δεν υπογράφει; Αν λοιπόν ενημερωθώ, γιατί εσείς φαίνεται ξέρετε πολύ περισσότερα και δικαίωμα σας πως τα γνωρίζετε, ο Δήμαρχος δεν τα γνωρίζει και τα γνωρίζετε εσείς άρα πρέπει να το δούμε αυτό, όταν λοιπόν ενημερωθώ επίσημα στο γραφείο μου ότι δεν υπάρχει πολύ ευχαρίστως να ψάξω να το βρω. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι διαδικασίες εδώ πέρα ήταν ξεκάθαρες, απολύτως. Τώρα αν εσείς δε συναινέσατε είναι μια άλλη ιστορία. Και σας λέω και πάλι ότι και στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, δείξαμε έμπρακτα αν θέλουμε τη συναίνεση ή όχι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΚΟΙΠΗΑ
Ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Δ. Μπούκης σε δηλώσεις του στη «Ζω» για στο θέμα που προέκυψε δήλωσε: «Ήταν μια απόφαση την οποία είχαν όλοι στο πρόγραμμα τους και θα την ψήφιζαν όλοι. Το πρόβλημα που υπήρχε είναι για το αν θα πληρώνονταν οι προμηθευτές για να μην υπάρχουν νομικά και οικονομικά προβλήματα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΚΟΙΠΗΑ. Εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση ηθική και πολιτική όλοι προμηθευτές να πληρωθούν, μέχρι τελευταίας δεκάρας. Έχει αποφασιστεί εκ μέρους της διοίκησης να πληρωθούνε όλοι. Αυτό προφανώς οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης το θέλανε γραπτώς. Όμως εδώ επειδή υπάρχουν δεσμεύσεις Δημάρχου, αντιδημάρχων και εμού προσωπικά, όσο αφορά τους προμηθευτές θεωρώ ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε λήξει πολύ πιο γρήγορα» ενώ για την πορεία του θέματος της μεταφοράς των εργαζομένων δήλωσε: «Λύεται η επιχείρηση απευθείας και μεταφέρονται στο νομικό πρόσωπο και αυτό έγινε γιατί κάναμε ανάκληση της παλιάς απόφασης γιατί πιθανότατα υπήρχε πρόβλημα για 7-8 κοπέλες, δεν είχαν τα τυπικά προσόντα κι ήταν αμαρτία για αυτές τις κοπέλες να δουλεύουν 15-20 χρόνια εκεί πάνω και να πεταχτούν στο δρόμο ή να πάνε σε άλλες θέσεις υπηρεσίας. Και βρήκαμε αυτήν την τροπολογία, περιμέναμε αυτή την τροπολογία να ψηφιστεί, ξέραμε ότι θα ψηφιστεί την περιμέναμε ως μάννα εξ ουρανού, απλώς δεν είχε ψηφιστεί μέχρι τις 28 που μας έλεγε ο Καλλικράτης να κάνουμε τις επιτροπές. Αν είχε ψηφιστεί προφανώς δεν θα υπήρχε πρόβλημα σήμερα, που δεν υπάρχει. Με την απόφαση λύσης της επιχείρησης εκκαθάριση, όλοι οι υπάλληλοι ακολουθούνε το νομικό πρόσωπο. Όλοι. Οι κοπέλες, πάνε στο νομικό πρόσωπο και κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Δεν αλλάζει τίποτα όσο αφορά την εργασιακή τους σχέση και τη μισθολογική».

Από το www.zonews.gr