ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 21 Ιουλίου η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υπηρεσιών Υγείας Δέσποινα Καμπούρη στον «Επικοινωνία 94fm», στο πλαίσιο της καθημερινής εκπομπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Δημοτικές Διαπλοκές». 
 
 
Σας παραθέτουμε ένα μέρος των όσων δήλωσε η κα Δέσποινα Καμπούρη ανά θεματικές ενότητες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ
«Η περίοδος που βιώνουμε είναι αρκετά δύσκολη για την πλειοψηφία της κοινωνίας λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Ως Δήμος επιθυμούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα άτομα αυτά και να τους προσφέρουμε ένα χέρι βοηθείας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Προσπαθούμε να δίνουμε σε μηνιαία βάση προς οικογένειες που το εισόδημα τους είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο βοήθεια με προϊόντα από το κοινωνικό παντοπωλείο. Η διανομή των αγαθών γίνεται με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και όχι με άλλα κριτήρια. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην τήρηση του απορρήτου αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα των οικογενειών αυτών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κυριότερος όγκος των εμπορευμάτων που διατίθενται από το κοινωνικό παντοπωλείο έχει προέλθει από χορηγίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ηρακλείου και από κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θα ήθελα να ευχαριστήσω τις επιχειρήσεις για την ενεργή στήριξη τους στο όλο εγχείρημα γιατί για τον εξοπλισμό του κοινωνικού παντοπωλείου δεν χρειάστηκε να επιβαρυνθεί στο ελάχιστό ο προϋπολογισμός του Δήμου. Οι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας είναι 200 άτομα. Εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας καθημερινά ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη βάση στην οποία απευθύνεται το κοινωνικό παντοπωλείο και να γνωστοποιήσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό το σκοπό για τον οποίο λειτουργεί. Έχουμε επεξεργαστεί ήδη δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν περαιτέρω τη λειτουργία του. Στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχει κονδύλι που αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά θα το πράξουμε».
 
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
« Ήδη από τον Φεβρουάριο πήραμε απόφαση η οποία εγκρίθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία Γραφείου Εθελοντισμού. Ομολογώ ότι σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε ακόμη να βρούμε το βηματισμό μας. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έχουν συσταθεί ήδη οι πρώτες ομάδες εθελοντών και έχει αναπτυχθεί μια ειλικρινής και αμφίδρομή επικοινωνία με τα άτομα που τις στελεχώνουν. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία. Μέσα από διαρκή διάλογο συστήσαμε τρεις ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς του Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, της Νέας Γενιάς & Αθλητισμού και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Σε κάθε περίπτωση άμεσος στόχος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι να συντονίζει τις δράσεις των ομάδων αυτών με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες που έχει η κοινωνία. Είτε μιλάμε για συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων, είτε πρόκειται για εθελούσιες δράσεις σε επίπεδο φορέων και συλλόγων».
 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ «ΑΚΕΠ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»
 «Εγώ βρέθηκα στο συνδυασμό του κ. Βλασσόπουλου κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Δήμαρχου προς εμένα. Με τον κ. Βλασσόπουλο σε κοινωνικό επίπεδο γνωριζόμαστε επί πολλά χρόνια. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο. Πιστεύω ότι έχει ικανότητες και διαθέτει ήθος. Όταν μου έγινε η πρόσκληση αυτή δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα κυρίως γιατί μέσα από την επαγγελματική ενασχόληση μου με την ιατρική δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο για την εμπλοκή με τα κοινά. Παρόλα αυτά ζω, εργάζομαι και κινούμαι στο Ηράκλειο επί σειρά ετών. Τα τελευταία χρόνια βλέποντας την εικόνα της πόλης πραγματικά λυπόμουν. Για μένα η προσπάθεια να βελτιώνω την καθημερινότητα μου είναι διαρκής. Μέσα από αυτή τη στάση ως δημότης και έπειτα ως Αντιδήμαρχος νομίζω ότι μπορώ να συνεισφέρω στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που με «έσπρωξε» να απαντήσω θετικά στην πρόσκλησή του κ. Βλασσόπουλου. Νομίζω ότι μέσα σε αυτόν το δημοτικό συνδυασμό υπάρχει μεράκι και ειλικρινής διάθεση για να δημιουργήσουμε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για την πόλη μας».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ Η ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 
 «Δεν μου αρέσει να ψεύδομαι. Σίγουρά δεν είναι εύκολη υπόθεση να ασκείς διοίκηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνω το κουράγιο μου ή ότι κάνω πίσω σε θέματα που έχουμε συναποφασίσει και αφορούν το δικό μου τομέα ευθύνης. Δεν είχα εμπλακεί ξανά στο παρελθόν με τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο. Υπάρχουν πράγματα τα οποία ενώ μπορούν να εκτελεστούν άμεσα απαιτείται χρόνος για να γίνουν εξαιτίας αγκυλώσεων του συστήματος και αυτό δεν είναι θετικό. Κατά τη γνώμη μου όλοι όσοι εμπλέκονται με τη διοίκηση του Δήμου είναι αξιόλογα άτομα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ μας και ότι συνεργαζόμαστε αρμονικά. Θεωρώ, ότι αυτό το στοιχείο είναι ικανό να επιφέρει και πιο γρήγορα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς».

Από το www.iraklio.gr