Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Μπορεί ο Δήμος Ηρακλείου να προσπαθεί να μειώσει τη δαπάνη για τα ενοίκια κτιρίων αλλά η προσπάθεια αυτή απειλείται από την ανάληψη της αρμοδιότητας κάλυψης των ενοικίων σχολικών μονάδων που μέχρι τις 31-12-2010 καλύπτονταν από την πρώην Νομαρχία Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος ενημερώθηκε με έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας πως αναλαμβάνει την καταβολή των μισθωμάτων για τα ακίνητα στα οποία  στεγάζονται το 5ο Νηπιαγωγείο (οδό Σουλίου) με μηνιαίο μίσθωμα 400 ευρώ και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στις οδούς Ζαλοκώστα και Παπαδάκη με μηνιαίο μίσθωμα 16.600 ευρώ. Όταν τέθηκε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν αιτιάσεις από Συμβούλους για το ύψος του μισθώματος του κτιρίου που στεγάζει το ΕΕΕΕΚ καθώς για 552,52 τ.μ. καθώς καταβάλλονται 16.600 ευρώ μηνιαίως.

Να γίνει διαπραγμάτευση από το Δήμο για τη μείωση του ζήτησαν τόσο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, όσο και η Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κα Μαριάννα Ζούρου.  Ο Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Στέφανος Λεζγής, είπε πως η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί ένα παράδειγμα γιατί η Ελλάδα έχει φτάσει στο χείλος της χρεωκοπίας: “Εμείς στο Αθλητικό Κέντρο δίνουμε 5.000 ευρώ για ένα χώρο (γυμναστήριο) 1000 τετραγωνικών μέτρων  και για 500 τετραγωνικά πληρώνουμε 16.000  ευρώ”. Ο Σύμβουλος της μείζονος, κ. Κυριάκος Κουτρούλης ρώτησε αν η διοίκηση έχει διεκδικήσει να μεταφερθούν από την κεντρική εξουσία και οι αντίστοιχοι πόροι αλλά και ποια είναι η εξέλιξη με το έργο κατασκευής κτιρίου για το ΕΕΕΕΚ από τον ΟΣΚ (μέσω ΣΔΙΤ) στην οδό Πεύκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Ηλίας Μπάρμπας, ενημέρωσε αρχικά πως η σύμβαση για τη μίσθωση του κτιρίου είχε υπογραφεί  από την πρώην Νομαρχία. “Με δική μας όχληση πήραμε τις συμβάσεις από την Περιφέρεια για να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πάρουμε τα κονδύλια”  είπε ο κ. Μπάρμπας που αναγνώρισε και αυτός πως 16.000 ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό αλλά συνάμα πρόσθεσε πως υπάρχει και ένα ακόμα μεγαλύτερο κονδύλι της μεταφοράς μαθητών (όπως των ειδικών σχολείων) που φτάνει τα 300.000 ευρώ σε ετήσια βάση και το οποίο επίσης καλυπτόταν από την πρώην Νομαρχία. Στη ψηφοφορία πάντως επί του θέματος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την καταβολή των μισθωμάτων για τα ακίνητα.  

Aπό το www.xtypos.gr