Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Όσοι ήλπιζαν ότι η νέα δημοτική αρχή θα άλλαζε τα δεδομένα στον δήμο, θα έφτανε το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα τα έβαζε με τα «μαγαζάκια» που χρόνια τώρα έχουν στηθεί μέσα στο δήμο ακόμα και από υπαλλήλους, θα καθάριζε την πλατεία, θα τακτοποιούσε το προσωπικό του δήμου και πολλά άλλα, ας αρχίζουν να κρατάνε μικρό καλάθι. 

Ο χρόνος περνάει και όσο καθυστερούν οι αποφάσεις πόσο μάλλον η εφαρμογή  αυτών,  είναι σε βάρος της διοίκησης και των δημοτών και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και «εξυπνάκηδων» που αλωνίζουν χρόνια τώρα, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των διοικήσεων να πράξουν τα δέοντα στο φόβο του πολιτικού κόστους.

Το λάθος όλων όσων περνούν από τις καρέκλες του δήμου (δημοτικών συμβούλων, αντιδημάρχων, δημάρχων) είναι η ψευδαίσθηση του μικρόκοσμου στο δημαρχείο.
Νομίζουν ότι το Ηράκλειο είναι στο δημαρχείο, ότι οι υπάλληλοι είναι η κοινή γνώμη, ότι αν ευνοήσουν έναν υπάλληλο θα τους ψηφίσει όλο του το σόι και οι φίλοι του, ότι από το δημαρχείο θα εξασφαλιστούν οι ψήφοι για τις επόμενες εκλογές…

Κούνια που σας κούναγε… πριν από εσάς έχουν περάσει ένα κάρο σύμβουλοι, τους οποίους με τον ίδιο τρόπο τους έχουν πλευρίσει οι ίδιοι υπάλληλοι που σας κολακεύουν και που μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της δημοτικής αρχής, θα περάσουν από το συγκεκριμένο γραφείο τουλάχιστο 3 σύμβουλοι της παράταξης σας… εκείνοι που πλευρίζουν, κάποιο λόγο έχουν και προφανώς έχουν αρνητική φήμη από συναδέλφους τους και ίσως σε κάποιους δημότες, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος δημοτικός σύμβουλος νουθετήσει έναν τέτοιο υπάλληλο γιατί μπορεί να έχει μεγάλο σόι, αρχικά δεν εξασφαλίζει ότι θα πάρει τους ψήφους του, από την άλλη κολλάει την ρετσινιά ότι βόλεψε τον «γλείφτη» που κατάφερε να τον τουμπάρει, όποτε θα έχει πολλαπλάσιες παράπλευρες απώλειες από αυτές που φαντάζεται.

Από εκεί ξεκινάει η πλάνη της διοίκησης, οι γλείφτες τα παρουσιάζουν όλα καλά, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι καμαρώνουν, και έξω ο κόσμος, οι δημότες δηλαδή παρακαλάει για τα αυτονόητα.
Δεν γίνεται διοίκηση από τα γραφεία, δεν γίνεται διοίκηση με τηλεκοντρόλ, δε μπορεί να διοικούν συγκεκριμένοι υπάλληλοι που με περίσσιο θράσος και ύφος 20 καρδιναλίων αποφασίζουν για το πώς θα λειτουργεί ο δήμος.

Ένα ζήτημα που αφορά την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, αλλά και υπαλλήλους και «μαγαζάκια» που έχουν στηθεί μέσα στον δήμο, είναι η αρχική απαίτηση πολλών για εξονυχιστικό έλεγχο από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Το ότι δεν έχει συμβεί ακόμα μάλλον σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το τέλος της τετραετίας, και αυτό είναι τεράστιο φάουλ του Παντελή Βλασσόπουλου, γιατί αφενός σέρνει στην θητεία του βαρίδια της προηγούμενης διοίκησης, αφετέρου κάποιοι θεωρούν ότι αποφεύγει την επιλογή των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για να καλύψει πρόσωπα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι στο πλευρό του στις επόμενες εκλογές, κάτι βέβαια που ο Δήμαρχος δε το φαντάζεται καν.
Και θα τους έχει καλύψει και θα τον πουλήσουν, και θα του χρεώνουν…

Καλό παιδί  ο Δήμαρχος μπορεί να είναι με εκείνους που αξίζουν καλή συμπεριφορά, δεν θα γίνει κακός όταν γίνει αυστηρός με εκείνους που λειτούργησαν άτιμα απέναντι στον δήμο, τους δημότες και στους συναδέλφους τους.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα με τους υπαλλήλους που αρνούνται να μεταφερθούν στην καθαριότητα ενώ έχουν προσληφθεί για την καθαριότητα και εργάζονται σε γραφεία εισπράττοντας τα σχετικά επιδόματα των εργατών καθαριότητας…
Έχουμε ακούσει ότι έχουν φέρει χαρτιά από γιατρούς, ότι επικαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας κτλ… Ο δήμος έχει ανάγκη από εργάτες καθαριότητας, και οι θέσεις είναι μόνιμες, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό εξαιτίας του ότι αυτές οι θέσεις έχουν καταληφθεί από υπαλλήλους που παρόλα αυτά λόγω «προβλημάτων υγείας» αρνούνται ή αδυνατούν να εργαστούν στην καθαριότητα.
Νομίζω ότι το πρόβλημα έχει μια απλή λύση. Αλλαγή ειδικότητας ακόμα και χαρακτηρισμός μερικών εξ αυτών σε ΑΜΕΑ, αλλαγή των συμβάσεων τους, ώστε να ελευθερωθούν οι μόνιμες θέσεις και να μπορεί ο δήμος να αποκτήσει εργαζόμενους που να θέλουν να εργαστούν στην καθαριότητα.
Ούτε πολλές συζητήσεις, ούτε επιτροπές, ούτε ρουσφετάκια.

Η νέα δημοτική αρχή έχει χάσει ένα πρώτο στοίχημα, οι εργαζόμενοι έχουν πάρει τον αέρα στην διοίκηση, και σε αυτό έχουν συμβάλει διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι που «υιοθετούν» υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν ότι τους γουστάρει. Αυτό μάλλον δε σώνεται εκτός και αν αρχίσει να λειτουργεί η διοίκηση εφαρμόζοντας παραγωγικό μοντέλο στο δήμο και όχι αυτό του ωραρίου, δηλαδή, θέλω μέχρι αύριο να μου έχει ετοιμάσει αυτό τον όγκο εργασίας, δε με ενδιαφέρει τι ώρα θα έρθεις ή τι ώρα θα φύγεις.
Αν δεν είναι μέσα στις προθεσμίες ο υπάλληλος τότε θα έχει πειθαρχικές ευθύνες, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον κώδικα.
Πρέπει επί τέλους να γνωρίζει η διοίκηση τι κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει ένα βιβλίο καταγραφής εργασίας που θα αναφέρει καθημερινά την δραστηριότητα και την απόδοση των γραφείων και των υπηρεσιών του δήμου.

Προσωπικά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον δήμο είναι τα «μαγαζάκια» που έχουν στηθεί εντός, από υπαλλήλους και για δικά τους συμφέροντα, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του δήμου,  προκαλώντας πολλές αγκυλώσεις, σε βαθμό που ζημιώνουν τον δήμο.
Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε εκτενέστερα.