ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ....

Η νέα δημοτική αρχή στον δήμο μας ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο της θητείας της, χρόνος αρκετός ώστε να έχουμε την δυνατότητα να κρίνουμε παραλήψεις, αδυναμίες, ολιγωρίες, αλλά και θετικά στοιχεία.

Συνήθως και αυτό που απαιτούν οι δημότες είναι άμεσα και θετικά αποτελέσματα, κυρίως όταν μια νέα δημοτική αρχή διαδέχεται μια προηγούμενη αποτυχημένη που δεν πρόσφερε το παραμικρό στους δημότες.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ευκαιρία μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι, η θα λυτρωθείς ή θα ξεφτιλιστείς. Είναι σαν να περιμένει ο κόσμος τον μεσσία και τελικά να του βγαίνει τσαρλατάνος, οπότε θα τον διώξει με τις κλωτσιές.

Βάζοντας στην ζυγαριά τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής, το πρόσημο είναι αρνητικό, το χειρότερο όμως είναι ότι πολλά από τα θέματα που βαραίνουν στο να είναι αρνητικό, είναι ζητήματα που λύνονται σε μία εβδομάδα αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Θεωρούσα ότι η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής ήταν εξ’ αρχής να σπάσει αποστήματα και να κόψει κόμπους που δυσκόλευαν την λειτουργία του δήμου και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών. Θεωρούσα ότι ήταν αποφασισμένη η νέα δημοτική αρχή να κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, θέτοντας όρους και τηρώντας τα νόμιμα σε συμφέροντα που ασύδοτα εκμεταλλεύονται δημοτικούς χώρους, χωρίς να σέβονται τίποτα και χωρίς να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο.

Αντίθετα στην τελευταία περίπτωση διαπιστώνουμε ότι η ανοχή παραμένει, ενώ επί πλέον η διευκόλυνση των συμφερόντων εξοργίζει όλους εκείνους που ήλπιζαν σε διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε αυτή την πρώτη ανάρτηση κριτικής της νέας δημοτικής αρχής θα αναφερθώ στις διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες δεν έχουν αφαιρεθεί εκτός από μερικές, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουν αφαιρεθεί όσες έχουν απομείνει…

Κυρίως θα αναφερθώ στην πλατεία και στην περίεργη έως και ύποπτη δυσκαμψία να παρθούν μέτρα για οριστική λύση του προβλήματος.
Τελικά η δημοτική αρχή πρέπει να μας πει το εξής:
Είναι παράνομές οι κατασκευές και οι τσιμεντοποιήσεις στην πλατεία ή όχι?
Αν ναι, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…

Με τον απαραίτητο εξοπλισμό την Δευτέρα κιόλας μπορεί να πάει να κατεβάσει πέργκολες, παράγκες, να κατασχέσει τραπέζια, καρέκλες και οτιδήποτε άλλο καταλαμβάνει παράνομα δημοτικό χώρο, όπως ακριβώς συμβαίνει στις περιπτώσεις των παράνομων μικροπωλητών.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, γιατί να πρέπει να αποφασίσουν επιτροπές, γιατί να χάνεται χρόνος, όταν υπάρχει παρανομία?
Επίσης μπορεί, σε όσους διαπιστώνεται παρανομία να τους αφαιρεθεί η άδεια, και να τελειώνει μια και καλή αυτή η ιστορία της αυθαιρεσίας στην πλατεία.
Εξάλλου από τις καφετέριες δεν έχει να κερδίσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα ο δήμος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών δεν ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ στον δήμο.

Κάθε χρόνο για διάφορους λόγους τους χαρίζουν αυτά που οφείλουν ή τους κάνουν εκπτώσεις αν πληρώσουν ένα μέρος αυτών που οφείλουν από παρελθόντα έτη, με αποτέλεσμα οι καφετέριες να χρεώνουν στις τιμές τους φόρους για τον δήμο, ανεβάζοντας την τιμή των προϊόντων τους αλλά να μην τον αποδίδουν στον δήμο.
Και ακριβό καφέ στην πλατεία για τους Ηρακλειώτες και μηδαμινά έσοδα για τον δήμο και καμπόσα τετραγωνικά στην διάθεση των καφετεριών.

Προς τι λοιπόν αυτή η βελούδινη αντιμετώπιση, αυτή η εντυπωσιακή ανοχή από την δημοτική αρχή?
Γνωρίζαμε ότι δεν είχε κανένα προεκλογικό «γραμμάτιο» με συμφέροντα που θα έπρεπε να εξαργυρώσει μετεκλογικά, γνωρίζαμε ότι οι προθέσεις της ήταν να μπει μια τάξη συνολικά στον δήμο, και βλέπουμε μετά από 6 μήνες σοβαρά ριζοσπαστικά θέματα πρώτης γραμμής να μπαίνουν στον πάγο.

Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία, αυτή η ανάρτηση είναι μια πρώτη γεύση με το τι θα ακολουθήσει, εφόσον η χαλαρότητα και η πρόωρη έλλειψη μνήμης των διοικούντων σε σχέση με εκείνα που οραματίζονταν προεκλογικά, παραμένει.