ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ... ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ???


Μεγάλη προσπάθεια κάνει η διοίκηση του δήμου  για να είναι σε καλύτερη μοίρα από εκείνη του Στ. Γεωργόπουλου. 

Όσο ο καιρός περνάει τα περιθώρια στενεύουν για την δημοτική αρχή καθώς οι επιλογές και οι κινήσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο, φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο στο μέτωπο με τους εργαζόμενους, και μάλλον βασίζεται στους άρτους και τα θεάματα.

Εκδηλώσεις που καλές είναι μεν, σύντομες και άνευ ουσίας δε, εξαιρουμένης της εκδήλωσης για τους συλλόγους, που η γνώμη μου είναι ότι αν δεν ήταν οι σύλλογοι η προσέλευση του κόσμου θα ήταν αποκαρδιωτική, καθώς δεν υπήρχε ανάλογη προβολή και προώθηση για την εκδήλωση, και φάνηκε όλα να έγιναν τελευταία στιγμή  που μόνο κατά τύχη οι δημότες θα έπαιρναν χαμπάρι το γεγονός.

Δε  γνωρίζω το κόστος αυτών των εκδηλώσεων αλλά συνήθως τα ποσά που δαπανούνται είναι υπολογίσιμα, δεν είμαι υπέρ μιας μίζερης κατάστασης, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια για εκδηλώσεις να μην κάνει ο δήμος τίποτα.

Θεωρώ ότι αν γίνει καταμερισμός πιο ταπεινών εκδηλώσεων σε περισσότερα σημεία της πόλης, σε τακτικότερη συχνότητα, θα ήταν πιο ωφέλιμο για τους δημότες, και θα έδινε ζωντάνια σε διάφορες πλατείες του δήμου μας που έχουν καταντήσει μίζερες.
Η επιλογή των «φαντασμαγορικών» εκδηλώσεων, πιστεύω ότι δεν έχει καμία απήχηση πλέον, αντίθετα αυτό που μένει είναι το κόστος που δαπανήθηκε, ακόμα και οι παρευρισκόμενοι σε αυτές γρήγορα θα ξεχάσουν το γεγονός.
Η ουσία ποια είναι?
Τι νόημα έχουν τελικά οι εκδηλώσεις?

Επανέρχομαι στην εκδήλωση για του συλλόγους του δήμου μας, που πραγματικά είχε νόημα και κέρδος για τους οργανωμένους φορείς της πόλης που μπορεί να φανούν χρήσιμοι στους δημότες ή τουλάχιστο να γνωρίζουν οι δημότες την ύπαρξη τους.
Το Ηράκλειο από προάστιο έγινε μία πυκνοκατοικημένη πόλη, κάποια χαρακτηριστικά που ήταν ευλογία για τους κατοίκους πριν από μερικά χρόνια έχουν εξαφανιστεί.
Δεν υπάρχουν πλέον γειτονιές, ο κόσμος που μένει σε διπλανά σπίτια ή πολυκατοικίες δε έχει σχέσεις, δεν υπάρχει επικοινωνία.
Ο κόσμος πλέον πελαγωμένος από την κοινωνική και οικονομική λαίλαπα αδυνατεί να οργανωθεί. Εκεί είναι που ο δήμος έκτος από το να μαζεύει τα σκουπίδια, εκτός των άλλων υποχρεώσεων που έχει απέναντι των δημοτών, πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά σε εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν στον μικρόκοσμο τους, την ίδια τους την γειτονιά.

Με αυτό το σκεπτικό χαρακτηρίζω κάποιες εκδηλώσεις ανούσιες, άκαιρες, αδιάφορες, και το χειρότερο για τους εμπνευστές τους, χωρίς πολιτικό κέρδος, αλλά με σεβαστό κόστος.
Έτσι έρχεται στο μυαλό του κάθε δημότη αναπόφευκτα η σύγκριση με την παρελθούσα διοίκηση του Στ. Γεωργόπουλου, ο οποίος με παρόμοιο τρόπο στόχευε στο να κερδίσει τις εντυπώσεις με εκδηλώσεις που τελικά από την προσέλευση του κόσμου χαρακτηρίστηκαν αποτυχημένες, και από το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτυχημένη πολιτική τακτική.

Σίγουρα ο παράγοντας της στενής οικονομικής περιόδου που διανύουμε είναι σημαντικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για καμία διοίκηση, για τις επιλογές που κάνει ή που δεν κάνει.
Ακόμα περισσότερο η εποχή που διανύουμε δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιολόγους, από ειδικούς, και διάφορους μανατζαρεους, που θα δώσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις για επικοινωνιακές λοβιτούρες, που ο μοναδικός σκοπός είναι η ψευδαίσθηση μια καλής ή θετικής εικόνας.

Τα πράγματα είναι απλά, ο δήμος είναι ένας οργανισμός, έχει υπηρεσίες, μπορεί να συντονίσει και να συνεργαστεί με φορείς της πόλης, με στόχο την κοινωνική προσφορά, χωρίς πολλά έξοδα, χωρίς φανφάρες, χωρίς πολλές φασαρίες, το θέμα είναι να υπάρχει πρόθεση και να γίνει αντιληπτή η ανάγκη που υπάρχει σήμερα και η σημασία για να παρθούν τέτοιες πρωτοβουλίες που θα τις «απολαύσουν» οι δημότες.

Αν για την σημερινή δημοτική αρχή το στοίχημα είναι να ξεπεράσει την άθλια 4ετια του Γεωργόπουλου, έχει πολύ χαμηλά τον πήχη, οι Ηρακλειώτες έχουν περάσει πολλές 4ετιες χωρίς νόημα με τυπικές διοίκησης που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα μαζεύουν αποτελεσματικά τα σκουπίδια (που είναι σοβαρότατο αλλά αυτονόητο) και αυτό θα ήταν αρκετό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ο δήμος είναι ένας οργανισμός που μπορεί να πυροδοτήσει και να οργανώσει την τοπική κοινωνία, να προσφέρει ποικιλοτρόπως και να συμβάλει κοινωνικά, πολιτιστικά, ενεργά στα όρια του. Ο δήμος δεν είναι μόνο το δημοτικό κατάστημα, η γραφειοκρατία και οι σκουπιδιάρες…