ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Τις διαμαρτυρίες κατοίκων της οδού Μαρίνου Αντύπα στο Ηράκλειο Αττικής δέχθηκε το www.xtypos.gr σχετικά με το κλάδεμα ενός μεγάλου ευκαλύπτου το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου.

Το συνεργείο του δήμου είχε πάρει εντολή εκείνη την ημέρα να κλαδέψει μια σειρά ευκαλύπτων ανάμεσα τους και ο επίμαχος πλησίον των γραμμών του ΗΣΑΠ  Οι καταγγέλοντες, η κα Αικατερίνη Βαγιάτη και ο κ. Γιώργος Τζανάκης, υποστήριξαν πως το κλάδεμα θα έπρεπε να ήταν πιο ήπιο και όχι τόσο βίαιο και δείχνοντας μας το γυμνό δέντρο έκαναν λόγο για απαράδεκτη εικόνα. Επίσης, η κα Βαγιάτη μας κατήγγειλε πως η όλη επιχείρηση έγινε χωρίς καθοδήγηση γεωπόνου, όπως προβλέπεται.

Η ίδια μας είπε πως για αυτό το λόγο κάλεσε την αστυνομία ώστε να διακοπούν οι εργασίες αλλά μέχρι και μετά το τέλος του κλαδέματος δεν είχε παρουσιαστεί κανείς. O κ. Τζανάκης μας έστειλε και μια επιστολή με αποδέκτη τον ίδιο το Δήμαρχο, κ. Παντελή Βλασσόπουλο στην οποία αναφέρει το γεγονός και καλεί το Δήμαρχο να περάσει από το σημείο για να “αποθαυμάσει το έργο”. 

Επικίνδυνοι οι ευκάλυπτοι για πτώσεις κλαδιών
Το www.xtypos.gr μίλησε με τον Προϊστάμενο του Τμήματος, κ. Αρτέμη Ντούρο, ο οποίος μας ενημέρωσε αρχικά πως ελήφθη η απόφαση μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να κοπούν τα πολύ υψηλά δέντρα, όπως είναι οι ευκάλυπτοι,  σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι λοιπόν ο Δήμος, καθώς δεν διαθέτει τόσο ψηλό καλαθοφόρο όχημα, νοίκιασε ένα συνεργείο για να εκτελέσει αυτή τη δουλειά παρουσία του ιδίου (σ.σ. δεν υπάρχει γεωπόνος στο Δήμο).

Ο κ. Ντούρος, που μας είπε πως ο ίδιος διαθέτει εμπειρία στο ζήτημα από τις σπουδές που έκανε στη Γεωργική Σχολή (σ.σ. είναι και Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Ηρακλείου), μας εξήγησε πως οι ευκάλυπτοι είναι δέντρα τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα και γίνονται πολύ μεγάλα. Το αποτέλεσμα είναι σε περίπτωση ισχυρών ανέμων ή άλλων δυσχερών καιρικών συνθηκών να σπάνε τα κλωνάρια τους με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.

Μάλιστα ο προϊστάμενος της υπηρεσίας μας παρέθεσε τρεις περιπτώσεις πτώσης κλαδιών τον τελευταίο μήνα,  δύο εκ των οποίων έπεσαν σε αυτοκίνητα και έναν πάνω σε μοτοσικλετιστή που τραυματίστηκε. Σχετικά με το κλάδεμα, η τακτική της υπηρεσίας είναι να κοντύνουν τα δέντρα με κόψιμο των πολύ ψηλών κλαδιών τα οποία θα ξαναφουντώσουν σύντομα.       

Από το www.xtypos.gr