ΑΠΟΡΙΕΣ

Διάβασα την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με αφορμή την πανελλαδική απεργία αλλά και την συνέντευξη της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ηρακλείου, κας Δέσποινας Καμπούρη, στο Χ-τύπο και πραγματικά μπερδεύτηκα.

Στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής γίνονται αναφορές για πολιτικές (της κυβέρνησης) που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, για σκληρά μέτρα αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης  που όμως αποσυνθέτουν την κοινωνική συνοχή, για την μη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, για αναπτυξιακές εξαγγελίες που μένουν στα χαρτιά. Και στο τέλος δηλώνεται εμφατικά «ότι η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στους δημότες του Δήμου, σε όλους τους Έλληνες πολίτες σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση μιας ανεπαρκούς πολιτικής ηγεσίας.»

Παράλληλα η Αντιδήμαρχος δικαιολογεί την μη πραγματοποίηση «μεγαλόπνοων σχεδίων» λόγω της έλλειψης πόρων  ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε τη δημιουργία «κέντρου ημέρας» και «κέντρων Πρόληψης» αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ. Στο τέλος καταλήγει: «Διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ανικανότητα, αυθαιρεσία, πολιτικό ψέμα, ανεντιμότητα, μη τήρηση υποσχέσεων, εξαρτήσεις από συμφέροντα, αλαζονική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσουν. Να πάψουν οι πολιτικοί να αδιαφορούν για το κοινωνικό όφελος, μπροστά στην πιθανότητα να εκλεγούν ή να αναρριχηθούν σε αξιώματα. Να καθιερωθεί η πολιτική ευθύνη για τις πολιτικές πράξεις, που βλάπτουν την κοινωνία.

Η χώρα έφτασε στη σημερινή κατάσταση από το πολιτικό σύστημα. Και το πολιτικό σύστημα δεν είναι απρόσωπο. Όσοι ευθύνονται για αυτή την κατάντια πρέπει να λογοδοτήσουν.»
Ωραίες οι ανακοινώσεις συμπαράστασης και οι συνεντεύξεις με παχιά λόγια και υποσχέσεις. Από έργα τι γίνεται; Τι έχει να παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή μετά τους 10 πρώτους μήνες; Εκτός από την μεταφορά του αμαξοστασίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (σημαντικό) και 3-4 επιτυχημένες εκδηλώσεις, έχει να δείξει κάτι άλλο μη διαχειριστικό; Για παράδειγμα:

-  Ποιες προτάσεις έχουν υποβληθεί και ποια έργα συγχρηματο-δοτούνται από πόρους  του ΕΣΠΑ για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής;

-  Έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης για την συμμετοχή στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (υποπρογράμματα «πράσινες στέγες» και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων) τουλάχιστον για τα σχολεία και δημόσια κτίρια του Δήμου μας; Εάν ναι ποια η εξέλιξη τους;

-  Έχει γίνει η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση στα επίπεδα του Δήμου σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας (μεταφορά υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις, εξυγίανση ραδιοφωνικού σταθμού, κλπ)

-  Εισπράξατε τις ανεκπλήρωτες οφειλές των δημοτικών τελών  από τους καταστηματάρχες της πλατείας και όλους τους άλλους;

-  Αποδώσατε τις ευθύνες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές) σε όλους όσους υπέγραψαν και παρέλαβαν έργα που δεν λειτούργησαν ή δεν ολοκληρώθηκαν (Wi-fi κεντρικής πλατείας, μελέτες για ανεφάρμοστα έργα, κλπ)

Με την ευκαιρία των παραπάνω ερωτημάτων θα ήθελα επιπλέον να σας ρωτήσω (και να απαντήσετε συνολικά στα ερωτήματα που σας έθεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο) ποια τα έσοδα του Δήμου από το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων (φ.η.χ) ετησίως και πόσα απ’ αυτά αποδίδονται στα σχολεία (σχολικές επιτροπές) όπως προβλέπεται; Επίσης αποδίδονται στις σχολικές επιτροπές οι πιστώσεις για επισκευαστικά έξοδα και εάν ναι μπορείτε να μας κοινοποιήσετε τον σχετικό πίνακα διάθεσης για το έτος 2011;

Είναι αλήθεια κε Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχοι ότι «Διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ανικανότητα, αυθαιρεσία, πολιτικό ψέμα, ανεντιμότητα, μη τήρηση υποσχέσεων, εξαρτήσεις από συμφέροντα, αλαζονική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσουν.»

Επίσης είναι αλήθεια ότι «πρέπει να καθιερωθεί η πολιτική ευθύνη για τις πολιτικές πράξεις, που βλάπτουν την κοινωνία και ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι απρόσωπο.»

Χρησιμοποιώ τις δικές σας εκφράσεις (με τα έντονα γράμματα) για να σας δείξω ότι συμφωνούμε στα λόγια. Όμως εσείς κυρίες και κύριοι είναι καιρός να μιλήσετε (κυρίως) με έργα. Εσείς είστε η πολιτική ηγεσία του Δήμου και πρέπει να δείξετε με έργα και πράξεις ότι είστε δίπλα στους δημότες του Δήμου και δεν είστε μια ακόμη ανεπαρκής πολιτική ηγεσία.

Έργα λοιπόν κε Δήμαρχε, έργα ουσίας και υποδομής θα ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι στέκεστε δίπλα στον δημότη με αξιοπρέπεια , διαφάνεια και εντιμότητα. Ωραία ακούγονται τα λόγια αλλά…«Ο Μανώλης με τα λόγια φτιάχνει ανώγεια και κατώγεια» και Μανώληδες είχαμε πολλούς.

Με εκτίμηση
Ηλίας Ηλιόπουλος