ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Όπως έχω γράψει και επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ένα βασικό ζητούμενο για εμάς τους δημότες αλλά και για την ομαλή λειτουργία του δήμου είναι η διαφάνεια στα οικονομικά.

Ανεξάρτητα από ποια δημοτική αρχή διοικεί, αυτό που μονίμως ακούμε να αναφέρουν και που παρουσιάζουν είναι τα έξοδα.

Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον από την δημοτική αρχή να μιλάει για έσοδα?

Εγώ ποτέ!
Πως είναι δυνατό λοιπόν να υπάρχει αξιοπιστία και καλή προαίρεση απέναντι στους διοικούντες όταν εκείνοι ψάχνουν άλλοθι στα αβάστακτα έξοδα του δήμου, στις κουτσουρεμένες, πλέον, εισφορές από το κράτος, αλλά κανείς δεν κάνει λόγο για τα τακτικά έσοδα που «εισπράττουν» οι διάφορες υπηρεσίες του δήμου μας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι καταστηματάρχες της πλατείας χρωστάνε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, σημαντικό ποσό, για το οποίο κανένας δεν κάνει λόγο, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν κάνει κανείς τίποτα για να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στον δήμο, αλλά η διοίκηση φαίνεται ότι συμπάσχει περισσότερο με το πρόβλημα της «αναδουλειάς» των επιχειρηματιών παρά με το πρόβλημα επιβίωσης των απλήρωτων εργαζόμενων.

Ας το προσπεράσουμε αυτό, στον δήμο μας γίνονται λαϊκές αγορές, σε αυτές κάποιοι πληρώνουν άδειες προκειμένου να στήσουν τους πάγκους και να πωλούν τα προϊόντα τους.
Γνωρίζει κανείς να μας πει πόσα είναι τα έσοδα από αυτή την χρήση?
Και δε μας ενδιαφέρει να μάθουμε εμείς οι δημότες το συνολικό ποσό, αλλά πόσοι έχουν άδειες και πόσο αυτές τιμολογούνται.

Υπάρχει το νεκροταφείο, το οποίο είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τον δήμο, μπορεί να μας πει κάποιος τα έσοδα από τις χρήσεις που έχουν να κάνουν με το νεκροταφείο?
Οι αθλητικοί χώροι οι οποίοι ενοικιάζονται, τι συμβαίνει, έχουν έσοδα?
Και πολλά άλλα που πιθανόν οδηγήσουν σε «λαβράκια» και στην διαπίστωση ότι κάποιοι «φίλοι» έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε βάρος των εσόδων του δήμου.

Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν ο δήμος εισέπραττε όλα αυτά τα έσοδα που τα αφήνει στην τύχη τους, ίσως να είχε την δυνατότητα να μειώσει τα δημοτικά τέλη, να μην είχε απλήρωτους εργαζόμενους, να μην περίμενε μόνο την κρατική εισφορά ή τα έσοδα από την ΔΕΗ για να μπορέσει να τακτοποιήσει κάποιες πάγιες υποχρεώσεις.
Αυτή η ελαφρότητα όμως και η αγκύλωση στην είσπραξη εσόδων ξεπερνάει την όποια λογική, πόσο μάλλον όταν η δημοτική αρχή επικαλείται την γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Θα επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία, περιμένοντας από φίλους συνδημότες να λύσουν και δικές μου απορίες σχετικά με χρήσεις του δήμου στις οποίες δεν υπάρχουν έσοδα, και αν υπάρχουν αυτά είναι πενιχρά.