ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Π. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ


Την άποψή του για όλα τα θέματα του Δήμου – και όχι μόνο- παρουσιάζει με συνέντευξή του στην Έκφραση ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος. Τοποθετείται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και ειδικότερα της καθαριότητας, μιλά για το τι βρήκε στο Δήμο, το κτήμα Φιξ, τη στάση της αντιπολίτευσης, τον Καλλικράτη, τους στόχους του.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 λίγοι ήταν αυτοί που προέβλεπαν την επικράτησή σας. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η νίκη σας; Γιατί ξάφνιασε κάποιους;
Ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν και είναι η ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ούτε κομματικοί εγκάθετοι ερωτευμένοι με τις καρέκλες. Η αγάπη μας για την πόλη και η αγωνία μας για το μέλλον της, ένωσε ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους σε ένα δημοτικό συνδυασμό και αυτό το μήνυμα συμμετοχής πέρασε και στους πολίτες. Οι μόνοι που πρέπει να ξαφνιάστηκαν είναι αυτοί που μετράνε τα «πρόβατα» στα κομματικά «μαντριά». Είναι καιρός όμως να συνειδητοποιήσουν ότι οι πολίτες απαιτούν σεβασμό, ακεραιότητα και διαφάνεια, ότι δεν είναι δεδομένοι και το κυριότερο έτοιμοι να πάρουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους.

Παραλάβατε το Δήμο σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με τους εκατοντάδες απλήρωτους από το Δήμο, ή σε ανεκτή κατάσταση, σύμφωνα με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τα χρώματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Τι από τα δυο συμβαίνει; Ποιες είναι οι επιπτώσεις, άσχετα από κατατάξεις κλπ, στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου;
Ένας γνωστός στατιστικολόγος έλεγε ότι μπορεί να υπάρχει πιθανότητα ένα στο εκατομμύριο να πάσχεις από μια σπάνια ασθένεια αλλά όταν την έχεις, πάσχεις στο 100 τοις 100. Ας μην συγχέουμε την πραγματικότητα των ανθρώπων με αυτήν των αριθμών. Μπορεί άλλοι Δήμοι να είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σύμφωνα με το χρέος τους, το μέγεθος τους, ή και άλλες στατιστικές αλλά αυτό δεν είναι παρηγοριά για τον εργαζόμενο που έχει να πληρωθεί για έξι και παραπάνω μήνες και σίγουρα δεν μπορεί να πάει στατιστικές στην Τράπεζα αντί για την δόση του δανείου του.

Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου είναι πραγματικά δραματικές, καθώς ο κάθε μήνας είναι ένας τιτάνιος αγώνας για να μπορέσει κατ’ αρχήν να πληρωθεί η μισθοδοσία. Στην ουσία βιώνουμε και εμείς σε μικρογραφία την εθνική οικονομική κρίση και προσπαθούμε μέσα από διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση των δανείων και την περικοπή των ελλειμμάτων να φτάσουμε σταδιακά σε μια κατάσταση όπου θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τα χρέη και να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνεργάτες και στους προμηθευτές. Ο εξορθολογισμός των δαπανών δεν μπορεί όμως να πλήξει τις βασικές υπηρεσίες που αφορούν στην ποιότητα ζωής του πολίτη, στην καθημερινότητα αλλά ούτε και τις κοινωνικές υπηρεσίες που περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας .

Η έναρξη της δικής σας θητείας βρήκε την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί σε νέο θεσμικό πλαίσιο, με τον “Καλλικράτη”. Μετά από 9 μήνες τριβής με το νέο νόμο μπορείτε να μας δώσετε την εκτίμησή σας; Που βελτιώνει τα πράγματα και που χωλαίνει; Οι εξελίξεις δικαίωσαν το θόρυβο που έγινε τον καιρό της εισαγωγής του;
Είχαμε εκφράσει από νωρίς τις επιφυλάξεις μας και δικαιωθήκαμε πλήρως. Όταν ένα εγχείρημα του μεγέθους της διοικητικής μεταρρύθμισης γίνεται σε πολιτικό χρόνο μίας νύχτας και με κύριο γνώμονα την υφαρπαγή θεσμοθετημένων πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καλυφτεί το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι αναμενόμενο να είναι γεμάτο από λάθη και προχειρότητες. Εκείνο που δεν περιμέναμε ήταν η πλήρης παράλυση του Κρατικού μηχανισμού, οι παλινωδίες που συναντούμε μεταξύ υπηρεσιών, η αναβλητικότητα και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων που συνεχώς ανακύπτουν από την εφαρμογή του.

Και φυσικά εκείνο που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι πως θα υλοποιηθούν οι νέες αρμοδιότητες και οργανωτικά σχήματα μετά τις εξελίξεις της μισθολογικής απαξίωσης, της εργασιακής εφεδρείας και της κατάργησης σε πρώτη φάση των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων και μετέπειτα της μείωσης των εναπομεινάντων οργανικών θέσεων κατά 30%.

Καλείστε να λειτουργήσετε το Δήμο με προσωπικό βαθύτατα θιγμένο- οικονομικά και θεσμικά- όπως άλλωστε και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Πως είναι να λειτουργείς σε τέτοιες συνθήκες;
Η βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, και κάποιοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα δάνεια που είχαν λάβει. Έχουμε παραδείγματα μέσα στο δήμο μας όπου η μισθοδοσία κάποιων εργαζομένων αν αφαιρεθούν οι δόσεις των δανείων βγαίνει αρνητική. Πέρα από αυτό μια σειρά από στελέχη του δήμου εντάσσονται στο μέτρο της εφεδρείας, και όλοι ζουν πλέον με την ανασφάλεια για ότι φέρνει το αύριο. Είναι φανερό πως κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο για τους εργαζόμενους να αποδώσουν. Πραγματικά αυτή τη στιγμή λειτουργούμε χάρη στο φιλότιμο και την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στους συμπολίτες μας.

Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της αυτοδιοίκησης ήσασταν από τις δημοτικές αρχές που στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων με αποφασιστικό τρόπο; Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος λειτουργεί καλά, ότι είστε ικανοποιημένος από την αποδοτικότητα του προσωπικού;
Όπως συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς, υπάρχει προσωπικό που λειτουργεί πάρα πολύ καλά και υπάρχει και προσωπικό που θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερο. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις η θέση μας δεν ήταν στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου αλλά στο πλευρό όλων των εργαζομένων πολιτών. Υποστηρίξαμε θεσμικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας, το δικαίωμα των πολιτών να λαμβάνουν από τον δήμο υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος.

Για εμάς ο αγώνας των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδεόταν με αυτές τις αρχές. Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της δημόσιας διοίκησης που μεθοδεύεται τα τελευταία χρόνια μπορεί να μας εκμαυλίζει, υποσχόμενη μειώσεις κόστους και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αλλά κρύβει πίσω της τη διαμόρφωση μονοπωλίων και τη μετακύλιση στον δημότη του κόστους βασικών υπηρεσιών που οφείλουμε να απολαμβάνουμε όλοι δωρεάν, αφού τις έχουμε ήδη πληρώσει μια φορά μέσω της φορολογίας.

“...φαίνεται πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων της δημόσιας διοίκησης...”

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές, όσοι εργαζόμενοι, μόνιμοι ή συμβασιούχοι αποχωρούν, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν. Πως διαγράφεται η λειτουργία του Δήμου, της καθαριότητας, του αθλητικού κλπ ;
Όπως ήδη επισήμανα και στην προηγούμενη απάντησή μου, φαίνεται να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της δημόσιας διοίκησης. Η μη αντικατάσταση των εργαζομένων που αποχωρούν σε συνδυασμό με την εξαγγελία για την σχεδόν πλήρη κατάργηση τον συμβάσεων ορισμένου χρόνου οδηγεί στην αδυναμία παροχής καίριων υπηρεσιών , όπως είναι η καθαριότητα, η διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, κ.λ.π. Ήδη με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Ιουλίου άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων από την κεντρική κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Για εμάς είναι κρίσιμο να υπάρξει μια κεντρική αντιμετώπιση του θέματος μέσα από τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Κτήμα Φιξ: Με δική σας πρωτοβουλία το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα. Με τι στόχο; Τι μπορεί να κάνει για το θέμα ένας Δήμος που δυσκολεύεται να καλύψει μισθοδοσίες;
Το κτήμα Φιξ αποτελεί ένα ζωτικό χώρο για την πόλη μας που πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες. Στις περασμένες δεκαετίες είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στη βούληση του κεντρικού κράτους να απαλλοτριώσει τέτοιους χώρους και να τους αποδώσει προς χρήση στους πολίτες. Είναι σίγουρο ότι πλέον δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Διερευνούμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ένα δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες, τους φορείς αλλά και τους ιδιοκτήτες ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση.
Η δημιουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής σε συνδυασμό με τη δράση και τη συνεργασία της επιτροπής κατοίκων είναι σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση

Η Ραδιοφωνία είναι το μόνιμο “πρόβλημα” του Ηρακλείου, υπό την έννοια φυσικά ότι ποτέ δεν έγινε μια σοβαρή προσπάθεια για καταξίωσή της. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να το λύσετε; Έχετε κάποιο σχέδιο;
Θα έλεγα ότι δυστυχώς έγιναν σοβαρότατες προσπάθειες για την απαξίωση της. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι έφτασε να στοιχίζει 1.750.000 ευρώ ετησίως και όχι μόνο να μην έχει ένα σοβαρό επικοινωνιακό αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά αντίθετα να είναι αντικείμενο μομφής τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την οικονομική της διαχείριση.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θολό νομικό τοπίο σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, αλλά και σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον σε ό,τι αφορά στην οικονομική της βιωσιμότητα. Αν και έχουμε ήδη μειώσει το κόστος λειτουργίας στο 60% είναι σαφές ότι για να καταστεί βιώσιμο το ραδιόφωνο πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές τόσο στη δομή των ανελαστικών δαπανών όσο και στη δυνατότητα παραγωγής εσόδων. Έχουμε ευθύνες απέναντι στους σχεδόν σαράντα εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για το μέλλον τους, αλλά έχουμε και ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στους 100.000 κατοίκους της πόλης μας που επί χρόνια πληρώνουν μια προβληματική λειτουργία από το υστέρημά τους. Ήδη από το καλοκαίρι προωθούμε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο να μεταταχθούν σε άλλους δήμους ή και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πως κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης ως τώρα;
Η στάση της αντιπολίτευσης όπως και αυτή της συμπολίτευσης κρίνεται από τους πολίτες σε καθημερινή βάση. Στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και της συμμετοχής που χαρακτηρίζει αυτή τη δημοτική αρχή, ενημερώνουμε όλες τις παρατάξεις συνεχώς και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια οι αποφάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο να χαρακτηρίζονται από κλίμα κατανόησης και συναίνεσης.
Δεν παριστάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα ούτε ότι έχουμε έτοιμες λύσεις για τα πάντα. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους για το καλό αυτού του τόπου.

Θα θέλαμε έναν απολογισμό σε τίτλους, του πρώτου 9μηνου. Τι έχετε να λέτε ότι πετύχατε;
Παρότι αναλάβαμε σε μια δύσκολη συγκυρία και για τη χώρα και για την Αυτοδιοίκηση και για το Δήμο Ηρακλείου, τολμώ να σας πω ότι έχουμε έναν καλό απολογισμό. Θα παραλείψω τα αυτονόητα (εκπλήρωση όλων των αλλαγών που θεσπίζει ο Καλλικράτης) και θα σταθώ σε κάποια που δείχνουν και τη φιλοσοφία μας και την κατεύθυνσή μας.

Α. Μεταφέραμε με ταχύτατες διαδικασίες το αμαξοστάσιο του Δήμου. Λύνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα για το Ψαλίδι και το Δήμο γενικότερα, μετατρέποντάς το από πρόβλημα σε πλεονέκτημα.

Β. Μεταφέραμε το προσωπικό και την ΚΕΚΚΟΙΠΗΑ στο Δήμο, λύνοντας έτσι με αποτελεσματικό τρόπο ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε (Δήμο, γονείς και εργαζόμενους) για πολλά χρόνια

Γ. Πετύχαμε σημαντική μείωση δαπανών για μισθώματα, μεταφέροντας υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιόκτητους χώρους, μια προσπάθεια που συνεχίζεται.

Δ. Εξασφαλίσαμε σημαντική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στηρίζοντας έτσι και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και εξασφαλίζοντας παράλληλα περίπου 1,4 εκ ευρώ τη διετία. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.

Ε. Ενισχύουμε την κοινωνική δράση του Δήμου, που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αυτήν τη θητεία, λόγω της γενικότερης κατάστασης των πολιτών. Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία του προγράμματος τηλεφροντίδας( με πόρους ΕΣΠΑ) ώστε να μπορούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού(ηλικιωμένοι, ανήμποροι κλπ) να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας από το σπίτι τους.

Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε τις επιτυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος, με κόστος υποπολλαπλάσιο, σε σχέση με προηγούμενες εποχές.
Μπορούμε να δώσουμε ακόμα πολλά σημεία όπου παράγεται έργο, θεωρώ όμως ότι τα παραπάνω είναι τα πιο βασικά.

Ποιος είναι ο στόχος σας για τη θητεία σας; Με τι θα είσαστε ικανοποιημένοι ως απολογισμό;
Σε ομαλές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι σωστό και μάλλον εύκολο να απαντάμε σε τέτοια ερωτήματα. Φυσικά μπορώ να σας πω ότι οδηγός μας είναι το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πηγαίνοντας προς τις δημοτικές του 2010.Σήμερα όμως είναι δύσκολο ακόμα και να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε λίγους μήνες, κάτι που είναι πιστεύω αποδεκτό από όλους μας.

Ωστόσο, προσεγγίζοντας αφαιρετικά το ερώτημα και με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, θα έλεγα ότι ολοκληρώνοντας τη θητεία μας θα ήμουν ευχαριστημένος αν ο Δήμος είχε αποτελεσματικά σταθεί αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Τα τεράστια προβλήματα που βιώνουμε όλοι στην κοινωνία μας, μετατοπίζουν την προσοχή μας. Θέλω να έχουμε στηρίξει τις υπάρχουσες δομές κοινωνικής πολιτικής και να έχουμε ενισχύσει κάποιες, όπως πχ τους παιδικούς σταθμούς. Να έχουμε αποτελεσματικά βοηθήσει τις οικογένειες να αντεπεξέλθουν στην κρίση, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Πιστεύω πως αυτός πρέπει να είναι ο στόχος αυτήν την εποχή.

Από το www.ekfrasi.net