ΑΕΡΑ... ΠΑΤΕΡΑ


Διοίκηση «ότι να ναι» στον δήμο μας, έχει προκύψει η δημοτική αρχή του Π. Βλασσόπουλου, που δεν μπορεί να κουμαντάρει τίποτα, δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτα, που δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα, που δεν μπορεί να συνδιοικήσει με τον Γ. Βλαντή ο οποίος έχει και αυτός τις δικές του αδυναμίες.

Αυτή την στιγμή ο δήμος μας βρίσκεται σε μια κατάσταση που θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί «έκτακτης ανάγκης» αλλά η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας αποτελεί άλλοθι για την δημοτική αρχή που έχει χάσει την μπάλα.

Τα χρέη στον δήμο από την εκμετάλλευση των δημοτικών χώρων και αυτά εντάσσονται στην γενικότερη συμπάθεια απέναντι στους καταστηματάρχες που με την σειρά τους αντιμετωπίζουν τις πιέσεις της κρίσης, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην εισπράττει, να μην έχει να πληρώσει, να χρωστάει με την σειρά του, να μην μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, να σκέφτεται ακόμα και να κλείσει δημοτικές επιχειρήσεις προκείμενου να μην στεναχωρήσει ή να πιέσει τους καταστηματάρχες.

Η άλλη απορία είναι πως εφόσον η διοίκηση αναγνωρίζει αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο και την επικαλείται για την ίδια, έκανε κάποιες εκδηλώσεις που δεν ήταν απαραίτητες με κόστος που είναι πολύ σημαντικό για ένα δήμο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Μοιάζει με  το «λεφτά υπάρχουν» αλλά τελικά για συγκεκριμένες χρήσεις, και όχι για τις ουσιαστικές υποχρεώσεις οι οποίες όπως και παλαιότερα μπορούν να περιμένουν.

Φυσικά και λεφτά υπάρχουν αρκεί να εισπράττονται.
Γιατί στα νούμερα μια χαρά φαίνονται οι οφειλές στον δήμο αλλά στο ταμείο τα έσοδα είναι απογοητευτικά, ενώ όλα δουλεύουν ρολόι εκτός από τον δήμο.

Τις προάλλες έσκασε το νέο για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε 4 σχολεία του δήμου μας, που οι λογαριασμοί είχαν να πληρωθούν 1 χρόνο περίπου, ένα τεράστιο ποσό άμεσης ανάγκης που πρέπει να βρεθεί τρόπος έστω και με διακανονισμό να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό. Αυτό είναι ένα από τα διάφορα που θα σκάσουν στην πορεία, από αμαρτίες του παρελθόντος αλλά και από λάθος χειρισμούς του παρόντος.

Η αφέλεια αλλά και η ελλιπής ενημέρωση δεν αποτελεί δικαιολογία για κάποιους που διοικούν, δε τους έβαλε κανένας με το ζόρι να το κάνουν, μόνοι τους εκτέθηκαν σε αυτό και μάλιστα μόχθησαν μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έδωσαν και κούφιες υποσχέσεις προκειμένου να πείσουν κόσμο να τους επιλέξει.

Δε δικαιούται κανένας λοιπόν να επικαλείται άγνοια για κάτι το οποίο κοστίζει στον δήμο και μάλιστα όταν στο τέλος αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι ανώνυμοι δημότες, διότι όπως έχουμε διαπιστώσει δεν έχει κανένας από αυτούς που αναλαμβάνουν διοίκηση την πρόθεση να χρεώσει τις ευθύνες και το κόστος στους «υπεύθυνους» αντίθετα φροντίζει να τους καλύπτει  μέχρι και να συνεργάζεται μαζί τους (καρφάρα δε μπορείτε να πείτε!!!).

Μέσα από αυτό το νοσηρό καθεστώς που όπως φαίνεται δεν αλλάζει με καμία δύναμη τι μπορεί να περιμένει ο ανώνυμος δημότης?

Όταν κάθε 4 χρόνια ελπίζει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ότι κάποιοι πήραν το μήνυμα και ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από την προηγούμενη τετραετία, μέχρι που διαπιστώνει ότι το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα, ενώ περιέργως δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής.

Γιατί δε βγαίνει κάποιος καθαρά να μας πει, ότι τον εκβιάζουν, ότι υπάρχουν συμφέροντα, ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες γιατί ο δήμος είναι δέσμιος από διάφορες και διαφορετικές πλευρές. Αν και δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, έστω κάποιος να έχει το θάρρος της γνώμης και να μιλήσει γιατί δεν γίνονται πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και να φέρουν μια ισονομία στον δήμο μας.

Το χρήμα ρέει αλλά κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνει, μας λένε ότι έχουμε δάνεια, τοκοχρεολύσια, έχουμε έξοδα, έχουμε το ένα και το άλλο, ποια είναι αυτά και πόσα είναι? Γνωρίζει κανένας να μας πει?

Μήπως όλα αυτά είναι το άλλοθι να χάνονται χρήματα σε διάφορες μαύρες τρύπες χωρίς κανένας να γνωρίζει που πάνε?

Αν δεν υπάρξει πλήρη διαφάνεια, αν δεν υπάρχει μηνιαία καταγραφή εσόδων / εξόδων και η δημοσιοποίηση τους, με λεπτομερή περιγραφή και όχι περιγραφή του τύπου «Γενικά έξοδα» 1 εκατομμύριο ευρώ, τότε ίσως να σταματήσουν οι μαύρες τρύπες που θα ρουφάνε το χρήμα των δημοτών.

Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο που κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από καμία διοίκηση, και όσο δε γίνεται τότε αυτό σημαίνει ότι όποιος δε το κάνει κάτι θέλει να κρύψει.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι κύριοι είναι ότι  τα χρήματα που διαχειρίζονται δε βγαίνουν από το πορτοφόλι τους για να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, αλλά από τους δημότες που περιμένουν να δουν ανταποδοτικά οφέλη από την διαχείριση τους.

Από δω και στο εξής, προσωπικά θα δεχτώ οποιαδήποτε αναφορά σε οικονομική δυσχέρεια του δήμου εφόσον έχω, όπως και οι υπόλοιποι δημότες, πλήρη εικόνα, της μηνιαίας οικονομικής κατάστασης του δήμου, που όμως θα αναφέρει την πρόβλεψη για τα εισπραχθέντα έσοδα και τελικά πόσα από αυτά εισπράχθηκαν.