ΑΝΟΙΞΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο τομέας της καθαριότητας με τις παραμέτρους της εργασιακής εφεδρείας αλλά και το ανοιχτό ενδεχόμενο ανάθεσης των υπηρεσιών σε ιδιωτικούς φορείς απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου. Με αφορμή την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων και τις επιπτώσεις της στην καθαριότητα της πόλης και της δημόσιας υγείας το χορό των ερωτήσεων- τοποθετήσεων άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο - Η πόλη μας» Κυρ. Κουτρούλης αναγνωρίζοντας ως σεβαστό μεν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία ειδικά αυτούς τους καιρούς χαρακτηρίζοντας όμως «απελπιστική» την κατάσταση που επικράτησε στο δήμο Ηρακλείου και κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο της δημόσιας υγείας αλλά και για την απουσία της δημοτικής αρχής λέγοντας πως «δεν είδα το δήμο παρόντα. Δεν είδα κάποια πρόνοια».

Ο κ. Κουτρούλης περνώντας στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας και της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας τόνισε: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε 100 ανθρώπους και δεν έχουμε καθαριότητα και να δίνουμε επιχειρήματα να ανατεθεί η καθαριότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης επεσήμανε πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να κρατήσει τη διοικητική της αυτοτέλεια χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» οι δήμοι και τα όργανα τους ή οι Δήμαρχοι να μην έχουν λόγο στη εργασιακή εφεδρεία ενώ έκλεισε την τοποθέτηση τους με μια έκκληση προς τη δημοτική αρχή: «Μην απαξιώνετε την καθαριότητα Η καθαριότητα στο δήμο μας έχει δύναμη έχει προσωπικό. Δε χρειαζόμαστε εξωτερικούς παράγοντες κι εργολάβους».

Ως τακτικό αλλά και μοναδικό θέμα, ζήτησε να έρθει άμεσα στο επόμενο Συμβούλιο το ζήτημα της καθαριότητας και ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» Ν. Μπάμπαλος με βάση τον τελευταίο νόμο για τα ζητήματα εργασιακής εφεδρείας αλλά και την κατάσταση συνολικά του δημοτικού μηχανισμού, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Β. Λυκούρας έθεσε ερώτημα: «Θα αντισταθούμε ή στη βάση της νομιμότητας θα αρχίσουμε να απολύουμε; Ο δήμος τι σκέπτεται να κάνει;»

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα τεράστιο η επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών» Ειρ. Κατσινοπούλου, ζήτησε τη λήψη αποφάσεων και συζήτηση επί του θέματος, ενώ αναφέρθηκε σε δημοσιευμένα λεγόμενα του δημάρχου όπου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτω από όρους και προϋποθέσεις της την ανάθεση των λειτουργιών σε ιδιωτικούς φορείς.

«Πρέπει να μπει θέμα καθαριότητας» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γ. Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως η εργασιακή εφεδρεία θα έρθει και στους δήμους. Ο Γ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε την υπηρεσία ανταποδοτική αλλά και «πολύπαθη» και τόνισε πως θα έπρεπε να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του δήμου.

«Είμαστε υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά για όλες τις υπηρεσίες του δήμου» δήλωσε στην αρχή της τοποθέτησης του ο Δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος θέτοντας όμως ένα ερώτημα για δυνατούς λύτες, βασισμένο στην αδυναμία της ανανέωσης πλέον των συμβάσεων, της ενδεχόμενης εργασιακής εφεδρείας αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις λέγοντας ότι «αν βάλουμε σήμερα 24 θέσεις που αφορούν τις 8μήνες και λήγουν το Φεβρουάριο, αν υπάρξει εφεδρεία, και αν υπάρξει συνταξιοδότηση, αυτό είναι ένα ερώτημα που καλούμαστε να το λύσουμε σα Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο Δήμαρχος έσπευσε να δηλώσει πως με αυτές τις ελλείψεις «σε καμία περίπτωση η δημοτική αρχή δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια» τονίζοντας όμως για ακόμη μια φορά πως είναι υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της καθαριότητας και προτρέποντας τόσο τις παρατάξεις όσο και τους εργαζόμενους «να παλέψουν για να κρατηθεί αυτό το καθεστώς».

Για τα ειδικότερα προβλήματα της καθαριότητας που σημειώθηκαν κατά τις ημέρες της απεργίας των εργαζομένων ο Δήμαρχος δήλωσε πως σήμερα ο δήμος Ηρακλείου είναι ο πιο καθαρός από τους όμορους δήμους, ευχαριστώντας τους εργαζομένους για τη συνεισφορά τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της απεργίας ενώ συγκριμένα για τη δημόσια υγεία τόνισε πως έχει γίνει απολύμανση με ασβέστη με δυο συνεργεία του δήμου και βυτιοφόρο.

Ο Δήμαρχος έκλεισε αναφέροντας πως προϋπήρχαν προβλήματα καθαριότητας από το παρελθόν ενώ σε σχέση με τις τωρινές συνθήκες επισήμανε: «Εμείς παίρνουμε του εργαζομένους από τα γραφεία και να τους βγάζουμε έξω, ποτέ δεν κάναμε το αντίθετο». Το θέμα αναμένεται να επανέλθει ως τακτικό σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από το www.zonews.gr