ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ... ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ?

Από τον Οκτώβριο η δημοτική αρχή έχει επινοήσει και διαμορφώσει το χρέος του δήμου στα 27 εκ. ευρώ, προκειμένου να αποτελέσει το άλλοθι για διάφορες αποφάσεις ή για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια που μπορεί να παρουσιάζει η διοίκηση σε διάφορους τομείς.

Ο Στ. Γεωργόπουλος το είχε κάνει από τον 1ο χρόνο της θητείας του στον δήμο, και μάλιστα τότε είχε αποκαλύψει το blog την παραποίηση που είχε γίνει σε δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας προκειμένου να εμφανιστεί ο δήμος Ηρακλείου στην λίστα των 10 πιο χρεωμένων δήμων.

Σε ότι αφορά το παρόν, το ποσό που αναφέρεται σα χρέος για τον δήμο είναι ΦΟΥΣΚΑ.
Από το blog έχουμε προκαλέσει να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το ποσό που επικαλείται η διοίκηση.

Αναρωτιέμαι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Στ. Λεζγής ο οποίος μάλιστα από την 1/1/2013 βρίσκεται σε αυτή την θέση αμισθί, γιατί να επιθυμεί κάτι τέτοιο όταν έχει να σηκώσει στις πλάτες του αυτό το δυσβάστακτό χρέος? Του αρέσει άραγε να τον πρήζουν ή να τον βρίζουν οι διάφοροι προμηθευτές?
Κάτω από κανονικές συνθήκες αν βρεθεί κάποιος σε αυτή την θέση και έχει να διαχειριστεί τέτοιο χρέος και μάλιστα στις παρούσες συνθήκες, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ιδέα ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ.

Πρόσφατα από το υπουργείο οικονομικών καταγράφηκαν οι οφειλές των δήμων προς 3ους και έστειλε σαν δώρο στους δήμους τα ποσά που οφείλουν, ο δήμος Ηρακλείου παρέλαβε ή θα παραλάβει περίπου 5 εκ. ευρώ.

Άρα τελειώσαμε με τους προμηθευτές και παλιές αμαρτίες.

Το μόνο που μένει ως χρέος είναι τα δάνεια.

Αν υποθέσουμε ότι ο δήμος παίρνει ένα δάνειο 3ων εκ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει στα επόμενα 15 χρόνια. Έρχεται ο Αντιδήμαρχος οικονομικών και λέει, έχουμε χρέος 3 εκ. ευρώ και πρέπει να κάνουμε κάτι γιατί ο δήμος δε θα μπορεί να λειτουργήσει με αυτό το χρέος.

Σοβαρά?

Το τρέχων χρέος δεν είναι τα 3 εκ. ευρώ, αλλά το τοκοχρεολύσιο που σημαίνει το ποσό της δόσης που έχει ορισθεί για την αποπληρωμή του δανείου για τα επόμενα 15 χρόνια.
Στο παράδειγμα μας το πραγματικό κόστος με επιτόκιο 6% είναι 220.000 ευρώ τον χρόνο ή 18.500 τον μήνα. Άρα το χρέος στην παρούσα φάση δεν είναι 3 εκ. ευρώ, αλλά 220.000 ευρώ.

Φανταστείτε ότι μπορεί κάποια δάνεια να έχουν βάθος αποπληρωμής μέχρι και 30 μπορεί και 50 χρόνια.

Θέλω να καταλήξω ότι το ποσό του χρέους είναι υπαρκτό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το παρόν, η αναφορά στο συνολικό χρέος που αφορά τα επόμενα 30-40 χρόνια έχει διαφορετική διάσταση από το να τονίσει τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσουν λειτουργικά ζητήματα για τον δήμο.

Όλη αυτή η ιστορία έχει κάποιο σκοπό και αυτός δεν έχει να κάνει με την ανησυχία της διοίκησης για την ομαλή ή την καλύτερη λειτουργία του δήμου.
Περισσότερο φαίνεται να θέλει να δημιουργήσει η δημοτική αρχή μπαμπούλες που θα τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Για ακόμα μία φορά προκαλώ την δημοτική αρχή να δημοσιοποιήσει το χρέος του δήμου αναλυτικά και με επίσημα έγγραφα.
Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να το κάνει, και μάλιστα ακόμα περισσότερο, όταν κινδυνολογεί αναφερόμενη σε ένα τεράστιο νούμερο ως χρέος του δήμου.