ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ

Σημαντική οικονομική ανάσα στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου αναμένεται να δώσει το ξεκίνημα της εφαρμογής του μέτρου της επιμήκυνσης στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων που έχει συνάψει ο Δήμος με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Για όλα αυτά τα δάνεια ο Δήμος πλήρωνε μέχρι πρότινος σημαντικά ποσά κάθε μήνα ως τοκοχρεολύσια, τα οποία παρακρατούνταν από τη δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που του αντιστοιχεί (όπως συμβαίνει με όλους τους δήμους που έχουν πάρει δάνεια από το ΤΠΔ).

Θυμίζουμε πως η επιμήκυνση αφορά μια χρονική περίοδο οχτώ ετών, με τα τρία πρώτα να είναι μια περίοδος χάριτος στην οποία ο Δήμος θα πληρώνει μόνο τόκους με επιτόκιο 0,5%. Τα επόμενα πέντε χρόνια (μέχρι, δηλαδή, τη λήξη της 8ετούς επιμήκυνσης) θα πληρώνει τοκοχρεολύσιο με μειωμένο (σε σχέση μ' αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος) επιτόκιο.
Όπως ενημέρωσε το www.xtypos.gr ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέφανος Λεζγής, το ποσό που θα καταβάλει ο Δήμος πλέον για τα δάνεια τα τρία πρώτα χρόνια που είναι η περίοδος χάριτος διαμορφώνεται στα 33.845 ευρώ αντί για 137.000 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται στο 1.144.125,11 ευρώ που αν πολλαπλασιαστεί επί τρία (για τα τρία χρόνια χάριτος) δίνει 3.432.375, 33 ευρώ στην τριετία. Όφελος θα έχει ο Δήμος και για τα υπόλοιπα πέντε χρόνια ύψους 663.995,35 ευρώ ετησίως και 3.319.976 ευρώ στην πενταετία. “Είναι μια σημαντική ανάσα που θα μας δώσει ρευστότητα τα επόμενα δύσκολα χρόνια” δήλωσε στο www.xtypos.gr ο κ. Λεζγής. Όταν τον ρωτήσαμε για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επιμήκυνση στο σύνολο του δανεισμού η απάντησή του ήταν πως θα υπάρξει κάποια επιβάρυνση μακροπρόθεσμα στα τοκοχρεολύσια (αν και τα επιτόκια έχουν μειωθεί) που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με σαφήνεια αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να υπολογισθεί πόσα δάνεια θα είναι ακόμα σε ισχύ μετά το 2020 και αν θα υπάρχει το τρέχον επιτόκιο ή θα έχουμε νέα μείωση των επιτοκίων.

Παντελής Βλασσόπουλος: “Από το 2014 θα φανεί το όφελος”
Στο ζήτημα της επιμήκυνσης αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, κατά τη διάρκεια της κοπής της Βασιλόπιτας των εργαζομένων του Δήμου την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου σημειώνοντας το γεγονός πως βοηθάει τη ρευστότητα του Δήμου. Ωστόσο, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως επειδή ο Δήμος είχε λάβει πέρσι προκαταβολές έναντι των ΚΑΠ για να μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων, τη φετινή χρονιά τα οφέλη της επιμήκυνσης ουσιαστικά θα αντισταθμιστούν από τις κρατήσεις για τις προκαταβολές. “Οπότε το όφελος θα φανεί από το 2014” τόνισε.

Από το www.xtypos.gr
 

Σχόλιο blogger
Σε αυτή την περίπτωση ο Αντιδήμαρχος οικονομικών όχι μόνο έδωσε στοιχεία για το όφελος της επιμήκυνσης, αλλά έκανε και υπολογισμούς για βάθος 3ετίας και 5ετιάς...

Κε Λεζγή μπορείτε να ανακοινώσετε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το χρέος του δήμου είναι 27 εκατομμύρια ευρώ, και τι ακριβώς αφορούν με όλες τις λεπτομέρειες (ποσό, έτος σύναψης δανείου, χρόνος αποπληρωμής, επιτόκιο, σκοπός);