ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ "ΒΓΟΥΝΕ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ"

Στην τροποποίηση της απόφασης που αφορούσε τις μειώσεις και απαλλαγές από την καταβολή δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής βγάζοντας εκτός της λίστας τους ανέργους.

Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να φέρει και πάλι το θέμα στο Συμβούλιο, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επέστρεψε πίσω την αρχική απόφαση του Σώματος με τη σημείωση πως δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των ευπαθών ομάδων οι άνεργοι, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία! Η παράλειψη αυτή και μάλιστα σε μια περίοδο που οι άνεργοι συνεχώς αυξάνονται και έχουν ανάγκη τέτοιου είδους ευεργετικά μέτρα προκάλεσε εύλογα τις απορίες των Συμβούλων. “Καλά δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι έχουμε 1.500.000 ανέργους;” ήταν το (ρητορικό) ερώτημα του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", κ. Βασίλη Λυκούρα, ο οποίος τόνισε πως οι άνεργοι θα έπρεπε να είναι στη λίστα. 

Κατά τα λοιπά στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε από Συμβούλους της Αντιπολίτευσης και πάλι το θέμα να αφορούν οι απαλλαγές όχι μόνο τους δημότες αλλά όλους τους κατοίκους της πόλης. Μάλιστα ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης ζήτησε να γίνει μια μελέτη από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αριθμός συνολικά των δικαιούχων και αν ο Δήμος μπορεί να καλύψει το κόστος.

Συναγερμό προκάλεσε η αποχώρηση του Στέφανου Λεζγή
Λίγο πριν πάμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Στέφανος Λεζγής έπειτα από λεκτική αψιμαχία που είχε με τον κ. Κυριάκο Κουτρούλη σχετικά με το ποιος ψήφισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στο να έχει σήμερα το Ηράκλειο τόσο υψηλά τέλη. 

 Ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Γιώργος Φαρμάκης, (σ.σ. τηρώντας επιτέλους τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συμβουλίου) δεν επέτρεψε να επέκταθεί η στιχομυθία μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς ήταν εκτός του συγκεκριμένου θέματος συζήτησης. Ωστόσο ο κ. Λεζγής, από τον οποίο αφαίρεσε το λόγο ο Πρόεδρος, αποχώρησε προκαλώντας αναστάτωση σε μια ήσυχη μέχρι εκείνο το σημείο συνεδρίαση. Ο λόγος ήταν πως για να περάσει το θέμα χρειάζονταν 17 ψήφοι και με την αποχώρηση του κ. Λεζγή οι ψήφοι που έβγαιναν ήταν 16 (15 παριστάμενοι της Συμπολίτευσης και ο κ. Παπαδημητρίου που είχε ψηφίσει και την αρχική απόφαση). 

Έτσι λοιπόν υπήρξε μια πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης με τα στελέχη της διοίκησης να προσπαθούν να πείσουν τον κ. Λεζγή στην αίθουσα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε αργότερα, δεν υπήρξε λόγος για μια τέτοια βαβούρα, καθώς οι περισσότεροι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ενέκριναν το θέμα (έστω και με υποσημειώσεις από κάποιους) αλλά και ο κ. Λεζγής, που επέστρεψε στην αίθουσα φέροντας μαζί του πίνακα με τις αποφάσεις καθορισμού των τελών των τελευταίων ετών.

Ποιες ομάδες αφορά η νέα απόφαση Στη νέα απόφαση μπορεί να μην συμπεριλήφθηκαν οι άνεργοι αλλά υπήρξε επέκταση στις υπόλοιπες κατηγορίες ώστε να καλυφθούν περισσότεροι πολίτες. Αυτό κατέστη εφικτό σύμφωνα με τη διοίκηση καθώς βάσει των υπολογισμών της διοίκησης “βγαίνουν τα κουκιά”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λεζγής. Έτσι λοιπόν οι κατηγορίες, που θα μπορούν να έχουν μειώσεις κατά 50% ή απαλλαγές στα δημοτικά τέλη, διαμορφώνονται ως εξής:
• AMEA από 67% και άνω με εισόδημα έως 30.000 ευρώ (αρχικά ήταν 15.000 ευρώ).
• ΑΜΕΑ από 80% και άνω χωρίς περιορισμό εισοδήματος.
• Όσοι πολίτες έχουν βιβλιάρια απορίας ή είναι ανασφάλιστοι
• Πολύτεκνες οικογένειες με προστατευόμενα μέλη και κάποιοι τρίτεκνοι με προϋποθέσεις όπως τις ορίζει ο νόμος.

Σημείωση: Η απόφαση αφορά μόνο δημότες και όχι όλους τους κατοίκους
Από το www.xtypos.gr

Σχόλιο Blogger
Τελικά δεν κατάλαβα... ποιοι ακριβώς έχουν μειώσεις 50% και ποιοι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη?