ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ...

Αύριο Κυριακή 7 Απριλίου ο Δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος θα κάνει κάτι σαν απολογισμό της διοίκησης στον κινηματογράφο 3 αστέρια.

Σε αυτή την διαδικασία οι δήμαρχοι δίνουν έμφαση σε όσα έχουν γίνει που δεν έχουν διαδοθεί ως τα καλά της διοίκησης, συνήθως είναι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με αριθμούς, που περισσότερο κουράζουν παρά βοηθάνε το ακροατήριο να κατανοήσει το νόημα της λεπτομερούς αναφοράς.

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός δημόσιου απολογισμού είναι ότι τα περισσότερα που αναφέρονται σαν επιτεύγματα της εκάστοτε διοίκησης είναι τα αυτονόητα!!

Για παράδειγμα, μπορεί να αναφερθεί ότι η δημοτική αρχή μείωσε το κόστος καυσίμων για τα οχήματα του δήμου, επειδή πλέον τηρείται έλεγχος της κατανάλωσης.
Το ότι δεν γίνονταν αυτό στο παρελθόν από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν αποτελεί θρίαμβο για την διοίκηση που κάνει το αυτονόητο.

Χωρίς να θέλω να ακυρώσω το ενδιαφέρον που θα έχει ο απολογισμός του Δημάρχου, θεωρώ ότι τα περισσότερα που θα αναφέρει θα είναι αυτονόητες υποχρεώσεις, οι οποίες επειδή οι προηγούμενες διοικήσεις δεν εφάρμοζαν θα προσπαθήσει να τα παρουσιάσει σαν επιτυχίες της νυν διοίκησης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν αυτές οι εθιμοτυπικές διαδικασίες όπως ο δημόσιος απολογισμός είναι ότι δεν θα ακουστεί τίποτα για τα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν ή για λάθος επιλογές που δεν απέδωσαν.

Είναι φυσικό να θέλει η διοίκηση να παρουσιάσει μια θετική εικόνα και αυτό το γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι θα επιλέξουν να βρεθούν στα 3 αστέρια αύριο στις 11 το πρωί.

Επί της ουσίας…
Τι νόημα έχουν όλα αυτά όταν μια διοίκηση θεωρεί ότι βγάζει τον καλύτερο της εαυτό?

Η απόδοση της διοίκησης θα γίνει αντιληπτή στους δημότες και χωρίς απολογισμούς, και σίγουρα θα υπάρχουν δημότες που θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια και τις ικανότητες μιας διοίκησης αλλά και άλλοι δημότες που για διάφορους λόγους θα προσπαθούν να παραβλέπουν ότι καλά δείγματα μπορεί να παρουσιάζει μια διοίκηση.

Σαν μπλοκ έχουμε ζητήσει από τον Αντιδήμαρχο οικονομικών να δημοσιοποιήσει τα δάνεια που επιβαρύνουν τον δήμο με 27 εκατομμύρια όπως ισχυρίζεται ο ίδιος και άλλα στελέχη της διοίκησης. Αυτό μπορεί να το κάνει από την ιστοσελίδα του δήμου με μία απλή ανάρτηση, χωρίς κόστος και χωρίς κόπο.

Επίσης θα μπορούσε η διοίκηση να απλοποιήσει τον ετήσιο ισολογισμό και αντί να αναγράφονται ένα κάρο κατηγορίες εσόδων – εξόδων, να επεξεργαστεί τα νούμερα και το τι αφορούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να γίνουν κατανοητά από τους δημότες.
Όταν αναγράφονται ποσά που παραπέμπουν σε εκατοντάδες κωδικούς τους οποίους πρέπει να ψάξεις για να βρεις τι αφορά ο καθένας , δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς με δεδομένο ότι πρέπει να αφιερώσει τόσο χρόνο για να βγάλει άκρη.

Πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας και υποθέτοντας ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι μηχανογραφημένα, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων, ώστε να αποδοθούν με πολύ απλοποιημένη και ξεκάθαρη παρουσίαση.

Χωρίς να θέλω να προκαταβάλω κανένα, ο αυριανός απολογισμός θα είναι μια γενική παρουσίαση της διαχείρισης και της δράσης της δημοτικής αρχής, ίσως κατά το δοκούν, αλλά ελπίζω να υπάρξει συνέχεια στην ενημέρωση των δημοτών με πιο συγκεκριμένα στοιχεία που θα αφορούν την διαχείριση και κυρίως την οικονομική κατάσταση του δήμου.