ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ" - Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποίησε στον κινηματογράφο Τρία Αστέρια στις 7 Απριλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΚΕΠ και Δήμαρχος, Π. Βλασσόπουλος, - με προεξέχουσα την πρώτη ιδιότητά του, για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω - έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Α. ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:
Ο Κώδικας Δήμων ρητά προβλέπει την θεσμική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (όχι την διακριτική ευχέρεια) της δημοτικής αρχής να προκαλεί ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μία φορά το χρόνο, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου, στην οποία καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης. Κατά την συνεδρίαση αυτή τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και στην συνέχεια κάθε φορέας, ΔΗΜΟΤΗΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ή ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ από το δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό.
Αυτή τη διαδικασία είναι υποχρεωμένη θεσμικά και νομικά να κινεί η διοίκηση του δήμου, την οποία η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει πράξει ούτε μια φορά στα 3 χρόνια της θητείας της, ενεργώντας απαξιωτικά κυρίως προς τους πολίτες.

Β. ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο κ. ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:
Αντί αυτών ο κ. Βλασσόπουλος πραγματοποίησε την παραπάνω «διαδικασία ενημέρωσης, κρίσης και… συμμετοχής (αλήθεια που την είδε;)», η οποία είναι μια μη θεσμοθετημένη διαδικασία και δεν προβλέπεται στις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής. Στην διαδικασία αυτή δεν προσκλήθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (τουλάχιστον όχι η δική μας παράταξη), δεν δόθηκε ο λόγος σε κανέναν άλλο από τους παρευρισκόμενους πλην των επιλεγέντων ομιλητών από την παράταξη ΑΚΕΠ και δεν επετράπησαν οι ερωτήσεις.

Δεν έχουμε καμία αντίρρηση - και δεν μας πέφτει και λόγος - η κάθε δημοτική παράταξη να πραγματοποιεί, ότι είδους εκδήλωση επιθυμεί και να την οργανώνει όπως θέλει η ίδια, με τη βασική προϋπόθεση βεβαίως πως θα είναι σαφές ότι πρόκειται για εκδήλωση ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και όχι για θεσμοθετημένη διαδικασία του ΔΗΜΟΥ. Στο πλαίσιο αυτό κρίνουμε τουλάχιστον απαράδεκτη την κινητοποίηση και την διανομή προσκλήσεων μέσω του δήμου, αν όχι επικίνδυνη τη διανομή μέσω των ΣΧΟΛΕΙΩΝ του δήμου μας για την εν λόγω εκδήλωση της πιο πάνω δημοτικής παράταξης (ΑΚΕΠ). Παραπλανητικό δε είναι και το γεγονός, ότι δεν κατέστη εξ αρχής ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εκδήλωση δημοτικής παράταξης και όχι του δήμου, στην οποία, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση απουσίαζε, όχι από αδιαφορία για τα δημοτικά πράγματα επί μιας προβλεπόμενης διαδικασίας του δήμου αλλά επειδή δεν προσκλήθηκε σε μια παραταξιακή εκδήλωση.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Βλασσόπουλο, αφού ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα του επικεφαλής παράταξης, να ανταποκριθεί και στα καθήκοντα του δημάρχου, υλοποιώντας, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, την παραπάνω θεσμική του υποχρέωση.

Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, την οποία η ίδια η δημοτική αρχή θέλησε να κηρύξει πρόωρα με την εκδήλωσή της αυτή, δεν θα αποτελεί από εδώ και μπρος την μόνιμη επωδό για την δικαιολόγηση της ανυπαρξίας της και της αδυναμίας παραγωγής έργου. Μέχρι τώρα είχαμε βαρεθεί να ακούμε ότι για όλα φταίει η κρίση (ακόμα και για αυτά που δεν χρειάζονται χρήματα)… Τώρα θα ακούμε, ότι φταίει και η προεκλογική περίοδος, που οι ίδιοι βιάστηκαν να ξεκινήσουν ένα χρόνο νωρίτερα;