ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

Η συμμαχία ΑΚΕΠ και Ηράκλειο Επόμενη Μέρα, φαίνεται ότι έχει ημερομηνία λήξεως μέχρι τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Οι πληροφορίες λένε ότι όσο περνάει ο καιρός το κλίμα μεταξύ των επικεφαλής δεν είναι καθόλου αρμονικό, όσο πλησιάζει το τέλος της θητείας της διοίκησης, τόσο εμφανίζονται παράπονα και αντιρρήσεις, αναδρομικά, που κάνουν την κατάσταση περισσότερο εκρηκτική.

Ο Π. Βλασσόπουλος προφανώς θεωρεί ότι δεν έχει ανάγκη πλέον τον Γ. Βλαντή όπως το 2010, αφού έχουν γίνει κινήσεις με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους που θα δώσουν το άλλοθι της πολυσυλλεκτικότητας της «ανεξάρτητης» ΑΚΕΠ.

Ο Γ. Βλαντής από την άλλη μάλλον θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του, αν και απ’ όσο γνωρίζω πολλά ενεργά πρόσωπα «συντρόφων» του, κρατούν εδώ και καιρό αποστάσεις από το αποτέλεσμα της συνεργασίας του 2010 και είναι άγνωστο αν θα στηρίξουν τον Γ. Βλαντή.

Το σίγουρο είναι ότι και οι 2 επικεφαλής θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της θητείας τους ήταν τόσο ικανοποιητικά που οι Ηρακλειώτες θα τους επανεκλέξουν.

Κανείς από τους 2 δεν έχει αντιληφθεί ότι ως διοίκηση, δεν τήρησαν εκείνα για τα οποία ο κόσμος τους επέλεξε, σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησαν να επικαλεστούν δικαιολογίες τις οποίες κατέκριναν στην διοίκηση Γεωργόπουλου, και τελικά η γεύση που αφήνουν είναι ότι δε τόλμησαν να κάνουν την διαφορά ή δεν είχαν την δυνατότητα.

Είναι δεδομένο ότι περιτριγυρίζονται από διάφορους κόλακες οι οποίοι τους χαϊδεύουν τα αυτιά ενώ η εντύπωση των δημοτών είναι, ότι η διοίκηση είναι μία από τα ίδια, χωρίς αποτελεσματικότητα, χωρίς αποφασιστικότητα και ζει στο γυάλινο κτήριο του δημαρχείου στην κοσμάρα της.

Ακόμα χειρότερα ο κόσμος μαθαίνει για ψηφοθηρικές επιλογές που κοστίζουν και που κρύβονται πίσω από συμβάσεις. Επίσης κακή εικόνα για την διοίκηση είναι ότι κανείς δε γνωρίζει, πρόσωπα σε θέσεις ειδικών συμβούλων που εμφανίστηκαν στην πόλη μας επί Γεωργόπουλου, πως παραμένουν στα πόστα τους, και μάλιστα χωρίς ουσιαστική προσφορά για τον δήμο.

Όσοι υποτίμησαν την νοημοσύνη του κόσμου, πήραν το μάθημα τους, παλαιότερα ίσως να χρειάζονταν 2-3 τετραετίες για να χωνέψει ο κόσμος την κοροϊδία, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι αρκετή 1 τετραετία, για να καταλάβουν οι πολίτες, αφού είναι πλέον υποψιασμένοι και λιγότερο ανεκτικοί στις πολιτικές ορέξεις των αιρετών.

Δεν είναι τυχαίο το κατηγορηματικό αποτέλεσμα δημοσκόπησης στο λεκανοπέδιο Αττικής, που οι πολίτες θέλουν νέα πρόσωπα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και μάλιστα να μην έχουν καμία σχέση με πολιτική και κόμματα!

Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και το μοντέλο εκλογής των αιρετών περνάει σε άλλη διάσταση που κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει. Το σίγουρο είναι ότι όσοι είχαν ή έχουν περάσει από διοικήσεις του δήμου είναι σε χειρότερη μοίρα από νέους υποψήφιους που δεν έχουν πολιτικό στίγμα.

Σίγουρα κάποιοι που επένδυσαν χρόνια σε κομματική προσήλωση, ώστε να έχουν την στήριξη των κομματικών μηχανισμών και τις ευλογίες του κόμματων τους, βλέπουν ότι αυτή η επένδυση εξανεμίζεται και μάλιστα τους καταδικάζει για το μέλλον.

Δε νομίζω κάποιος, ανεξάρτητα σκεπτόμενος δημότης, ότι δυσαρεστείτε από αυτή την νέα πολιτική κατάσταση, αντίθετα πιστεύω ότι οι περισσότεροι πολίτες πρέπει να νιώθουν έναν αέρα αισιοδοξίας βλέποντας στην προοπτική, το σαθρό πολιτικό μοτίβο ακόμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση να καθαρίζει.

Ο Π. Βλασσόπουλος έχασε την τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με αυτά που έλεγε προεκλογικά, όπως το ότι θα αποδίδονταν ευθύνες στους προκατόχους για την κάκιστη οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν και βρίσκεται ο δήμος, ότι θα έβαζε τέλος στα διάφορα «μαγαζάκια» που έκαναν και κάνουν κουμάντο στον δήμο, θα ξεκαθάριζε το θέμα με την πλατεία κ.α.

Ο Δήμαρχος προτίμησε να παίξει στο παλαιομοδίτικο γήπεδο διαχείρισης και διοίκησης, προτιμώντας να διαψεύσει τον εαυτό του, αλλά δεν είχε υπολογίσει τις εξελίξεις, που σήμερα τον φέρνουν σε πολύ δυσάρεστη θέση απέναντι στην κοινωνία.

Ένα από τα κριτήρια που εδραιώνει την πολιτική υπόσταση είναι η διορατικότητα, που προφανώς ο Π. Βλασσόπουλος και οι συμβουλάτορες του δεν έχουν.