ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ

Πως θα κινηθούν άραγε οι παρατάξεις αν τελικά εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές?

Θα χαρακτήριζα ΣΟΚ και ΔΕΟΣ την ενδεχόμενη αλλαγή εκλογής αιρετών στους δήμους, καθώς είχε καθιερωθεί ένα καθεστώς λειτουργίας παρατάξεων και υποψηφίων που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έρχεται.

Ο Δήμαρχος θα πρέπει να τρέχει προεκλογικά για τον εαυτό του και όχι για την παράταξη που είναι επικεφαλής, όπως το ίδιο θα ισχύει και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Υπάρχει πιθανότητα ο επικεφαλής μιας παράταξης να μην εκλεγεί δήμαρχος, και να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι συνεργάτες του, και ο ίδιος αν συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 3% ή 5%.

Καταργείται η άτυπη παραταξιακή πειθαρχία στην δημοτική ομάδα. Τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά και απρόβλεπτα για τους δημάρχους, δε θα έχουν την δυνατότητα πίεσης στην δημοτική ομάδα καθώς θα απαρτίζεται από πρόσωπα διαφορετικών παρατάξεων.

Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι πως θα ορίζονται οι αντιδήμαρχοι , οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των επιχειρήσεων. Φαντάζομαι ότι αυτό δε θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του δημάρχου αλλά θα λαμβάνεται υπ’ όψη η σειρά κατάταξης στο σύνολο των υποψηφίων.

Σε ότι αφορά το Ηράκλειο η κατάσταση θα γίνει μαλλιά κουβάρια και οι προβλέψεις για τον επόμενο δήμαρχο ανατρέπονται και γίνονται ακόμα πιο δύσκολες.

Για παράδειγμα, ο πρώην δήμαρχος Γ. Μαστοράκος, δε θα είχε καμία τύχη αν ήταν επικεφαλής με παράταξη, για να διεκδικήσει την δημαρχεία. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, καθώς μπορεί να συμπληρώσει τυπικά ψηφοδέλτιο με μερικούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, κάτι που δεν έχει την ίδια βαρύτητα με το ισχύον καθεστώς , και φυσικά έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψει στην καρέκλα του δημάρχου.

Η εξέλιξη αυτή είναι δυσάρεστη για τους νυν δημάρχους και στην δική μας περίπτωση για τον Π. Βλασσόπουλο, ο οποίος στηρίχθηκε σε πρόσωπα που μπορεί να μην απόδωσαν τα αναμενόμενα, να πέτυχαν για τον εαυτό τους χρήσιμες δημόσιες σχέσεις, αλλά ο δήμαρχος είναι εκείνος που θα επωμιστεί την ευθύνη για την ανεπάρκεια της διοίκησης, και τελικώς θα είναι περισσότερο δυσάρεστα εκτεθειμένος στο νέο μοντέλο των δημοτικών εκλογών.

Θεωρώ ότι ο νέος νόμος είναι πιο δημοκρατικός από τον ισχύοντα, καθώς ξεφεύγουμε από την λογική της παράταξης και θα ψηφίζουμε πρόσωπα, όχι υποχρεωτικά από ένα ψηφοδέλτιο, κόβεται το αλισβερίσι μεταξύ υποψηφίων αιρετών και ψηφοφόρων, καθώς κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πως διαμορφωθούν οι δυναμικές στην δημοτική ομάδα και το δημοτικό συμβούλιο γενικότερα, ώστε να έχει την δυνατότητα κάποιος να εγγυηθεί χάρες και ειδική μεταχείριση στους υποστηριχτές του.

Τελειώνει και το αλισβερίσι μεταξύ υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, που πριν τις εκλογές κάποιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι εξασφάλιζαν την τοποθέτηση τους σε αντιδημαρχία, σε περίπτωση εκλογής της παράταξης και των ιδίων, με αντάλλαγμα την ιδιαίτερη στήριξη τους στην παράταξη και τον επικεφαλής της.