Ο Η. ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ

Τις θέσεις του σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τη αναζήτηση νέου χώρου για το γκαράζ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής διατυπώνει με δήλωσή του ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής, κ. Ηλίας Μοσχονάς.

Σημειώνεται πως ο κ. Μοσχονάς ήταν Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος την περίοδο που μεταφέρθηκε το γκαράζ από το γήπεδο της Λ. Κύμης στο οικόπεδο της Μεταμόρφωσης.
Η δήλωσή του είναι η εξής:

“Με αφορμή τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αναγκαστική μεταφορά του αμαξοστασίου από την οδό Αμαλιάδος 20 (στα λύματα), οφείλω να ενημερώσω τους δημότες για το τι βρήκα και το τι έκανα όταν ήμουν αντιδήμαρχος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αντιστοιχούν (εάν υπάρχουν). Να σταματήσουν τα παπαγαλάκια, οι λασπολόγοι, οι αποτυχημένοι και οι ανύπαρκτοι να πετάνε λάσπες. Να σταματήσουν τα λαμόγια για δικό τους όφελος να ενεργοποιούν υπόγειες παλιές διαδρομές εις βάρος του Δήμου και του κοινού συμφέροντος.

Στις αρχές Ιανουαρίoυ 2011 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης κ. Παντελής Βλασόπουλος, μου ανέθεσε την αντιδημαρχία περιβάλλοντος, την πολιτική προστασία και τη δημοτική συγκοινωνία. Η κατάσταση της διεύθυνσης περιβάλλοντος ήταν τραγική. Ο χώρος του αμαξοστασίου ήταν στο γήπεδο της Κύμης και στους γύρω δρόμους. Η διεύθυνση πρασίνου στεγαζόταν στην οδό Καλαβρύτων με μηνιαίο ενοίκιο € 1.500 περίπου. Τα γραφεία της καθαριότητας ήταν στο υπόγειο του «Βασιλόπουλου» (ο Θεός να τα έκανε γραφεία!). Το συνεργείο αυτοκινήτων ήταν υπαίθριο και οι επισκευές γίνονταν μέσα στη βροχή και το χιόνι. Η μεταφόρτωση γινόταν σε ένα λάκκο που άδειαζαν εκεί τα μικρά απορριμματοφόρα και οι σκούπες και όταν γέμιζε, με την αρπάγη τα φόρτωναν σε μεγάλα απορριμματοφόρα. Όταν έβρεχε ο λάκκος γέμιζε νερά και ο βούρκος αυτός κύλαγε στους γύρω δρόμους (Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας). Στο χώρο του γηπέδου γυμναζόντουσαν περίπου 200 παιδιά ημερησίως, μέσα στα σκουπίδια και τη βρώμα. Πολλά παράπονα και δικαιολογημένα από τα αθλητικά σωματεία και τους κατοίκους της περιοχής. Είχε επέμβει εισαγγελέας και είχαν υποβληθεί μηνύσεις στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Υπήρχαν πολλές κλοπές καυσίμων, ανταλλακτικών και μπαταριών αυτοκινήτων και όλα ήταν ξέφραγο αμπέλι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αποφάσεις μου έπρεπε να είναι γρήγορες, με αποτελέσματα άμεσα και εμφανή.

Στόχος πρώτος και προεκλογική δέσμευση μας ήταν η μεταφορά του αμαξοστασίου και το νοικοκύρεμα των υπηρεσιών.
Κατόπιν ενημέρωσής μου από τις υπηρεσίες του Δήμου και έρευνας, έκανα την πρώτη επιλογή ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και αποθήκης στις εξέδρες του γηπέδου Πρασίνου Λόφου, ώστε να κερδίσουμε το ενοίκιο € 1.500 μηνιαίως από την οδό Καλαβρύτων. Να καταγραφούν επίσης όλα τα εργαλεία, υλικά και ανταλλακτικά που ήταν πεταμένα εδώ κι εκεί και δεν ήξερε κανείς τι υπήρχε, να γίνει μια σωστή ηλεκτρονική αποθήκη και να νοικοκυρευτούν οι υπηρεσίες σε ένα αξιοπρεπή χώρο. Άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες, τα σχέδια, οι διαρρυθμίσεις, η διαμόρφωση του χώρου και μετά από λίγους μήνες έγινε η μετακόμιση όλης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Στόχος δεύτερος και πιο επιτακτικός είναι η μεταφορά του αμαξοστασίου.
Έγινε προκήρυξη από την υπηρεσία και παράλληλα με συνεργάτες από το χώρο της εργασίας μου, και συμβουλεύοντας τις υπηρεσίες του δήμου, αρχίσαμε έρευνα αγοράς και βρέθηκαν οι τρεις παρακάτω χώροι:

1ος ΧΩΡΟΣ :
Ο χώρος του αμαξοστασίου του μέχρι τότε δήμου Λυκόβρυσης, μια έκταση περίπου 3,5 στρέμματα ασφαλτοστρωμένη, με περίφραξη από μπετόν και κάγκελα σε ικανοποιητικό ύψος, με γεώτρηση και άφθονο νερό, πλυντήριο και δεξαμενή καυσίμων, καθώς και γραφείο περίπου 50τμ με ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεταμόρφωσης. Με την βοήθεια της δημοτικής αρχής του δήμου Πεύκης και αφού με διαβεβαίωσαν ότι ο ενιαίος πλέον δήμος Πεύκης δεν ενδιαφερόταν για το χώρο, έκανα επαφές με τον ιδιοκτήτη και υποσχέθηκε ότι θα συμμετέχει στον διαγωνισμό. Ο χώρος αυτός ήταν έτοιμος και χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ θα μπορούσαμε να εγκατασταθούμε άμεσα.

2ος ΧΩΡΟΣ :
Ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων επίσης στην Μεταμόρφωση ιδιοκτήτη Ηρακλειώτη συμπολίτη μας, που ήταν χωράφι (πρώην θερμοκήπια). Εντός υπήρχε μια κατεστραμμένη παράγκα και δεν είχε περίφραξη. Ο ιδιοκτήτης ήρθε στο γραφείο μου και μου δήλωσε ότι θα συμμετέχει στον διαγωνισμό. Για τη διαμόρφωση του χώρου αυτού σε χώρο στάθμευσης με ασφαλτόστρωση και χώρο γραφείων, χρειάζονταν περίπου € 40.000, ενώ επίσης δεν υπήρχε ρεύμα και τηλέφωνο.

3ος ΧΩΡΟΣ :
Ένα χωράφι χωρίς περίφραξη, περίπου 4 στρέμματα, χωρίς νερό, ρεύμα και τηλέφωνο, επίσης στην Μεταμόρφωση. Για την διαμόρφωση του χώρου χρειάζονταν € 35.000 και αρκετός χρόνος. Ο ιδιοκτήτης του υποσχέθηκε ότι θα συμμετείχε και αυτός στον διαγωνισμό.
Αρχές Φεβρουαρίου 2011, έδειξα στον δήμαρχο κ. Παντελή Βλασόπουλο και στον αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας κ. Γεώργιο Βλαντή, και τους τρεις χώρους και ομόφωνα συμφωνήσαμε να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τον Απρίλιο του 2011 η υπηρεσία με ενημέρωσε ότι η διαδικασία προχώρησε και μειοδότης του διαγωνισμού ήταν ο κ. Λαλιώτης, ιδιοκτήτης του πρώτου χώρου με Μίσθωμα 2.700,00 €. Μετά από αυτά ζήτησα από τις υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή τα προβλεπόμενα απ’ το νόμο :
1) πιστοποιητικό καταλληλότητας χώρου
2) τοπογραφικό διάγραμμα καινούργιο
3) έλεγχος τίτλων
4) σύνταξη και υπογραφή μισθωτηρίου

Όταν η υπηρεσία με ενημέρωσε ότι η διαδικασία τελείωσε και ο δήμαρχος υπέγραψε το μισθωτήριο, έδωσα εντολή στη διεύθυνση καθαριότητας να καθαριστεί ο χώρος και να βαφτεί, και την άνοιξη του 2011 κάναμε εγκαίνια και μεταφέραμε το αμαξοστάσιο. Με εντολή δική μου, υπήρχε 24ωρη φύλαξη μέχρι που παραιτήθηκα από τη θέση του αντιδημάρχου το Μάρτιο του 2012, με αποτέλεσμα στο διάστημα αυτό να μην σημειωθεί καμία κλοπή καυσίμων, ανταλλακτικών ή μπαταριών. Στα εγκαίνια, είπα το πως θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος και δεν θα υπήρχε καμιά επιβάρυνση στο περιβάλλον με τον τρόπο που θα λειτουργούσε το αμαξοστάσιο. Για αυτά που γράφονται για το σύλλογο ‘’Ήλεκτρον’’ εγώ δεν είχα καμία επαφή ή ενόχληση όταν ήμουν αντιδήμαρχος. Και βέβαια κανένα έλεγχο ή πρόστιμο από τις διάφορες υπηρεσίες.

Θέλω να συγχαρώ τους Διοικούντες του σύλλογο ‘’Ήλεκτρον’’ για την υπερβολική ευαισθησία για το περιβάλλον και την παραρεμάτια περιοχή του Κηφισού αλλά ευαισθησία επιλεκτική που ίσως κρύβει σκοπιμότητα ή πολιτική χροιά. Γιατί οι διοικούντες του συλλόγου ‘’Ήλεκτρο’’ σε πολύ σοβαρότερα θέματα της ίδιας περιοχής είναι παντελώς απόντες και κλείνουν τα ματιά και τα αυτιά. Θα θυμίσω σε όλους ότι ο καθένας μας έχει την δικιά του διαδρομή. Είμαστε όλοι γνωστοί αλλά, ευτυχώς, αυτές οι διαδρομές είναι γνωστές στον κόσμο καθώς και τι πρεσβεύει ο καθένας μας.

Επειδή σκόπιμα κι ανακριβέστατα διαχέονται και κυκλοφορούν φήμες ότι η ευθύνη επιλογής του ακατάλληλου όπως απεδείχθη εκ των υστέρων χώρου σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, έχω να δηλώσω τα παρακάτω :
1ο Οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο κι όχι από τον υπογράφοντα.

2ο Δηλώνω ανεπιφύλακτα υπεύθυνος κι αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αποφάσεις κατά το διάστημα συμπόρευσής μου με την παράταξη του Δημάρχου.

3ο Αρνούμαι να συμμετέχω σε ότι ακολούθησε μετά την αποχώρησή μου από την Διοίκηση.

4ο Έχω συνηθίσει στην μέχρι τώρα επαγγελματική μου σταδιοδρομία και στην πολιτική μου ενασχόληση να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

5ο Φοβάμαι ότι στην περίπτωση του Αμαξοστασίου κάποιοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως πραγματικά αξίζει και αρμόζει γι αυτούς που ηγούνται.

Σας ευχαριστώ.


Με τιμή

Ηλίας Μοσχονάς
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος