ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, το 2010 μας τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από πελατειακές σχέσεις και καθορισμό των επιλογών για την Πόλη μας από τα κομματικά γραφεία όπου οι υποψήφιοι έπαιρναν τα διαπιστευτήριά τους. Παράλληλα η επιλογή σας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς όσους υποθήκευσαν το μέλλον της στο βωμό αυτών των συμφερόντων, οδηγώντας το Δήμο μας στη χρεωκοπία, την αφερεγγυότητα, την ανυποληψία, την απενεργοποίηση των υγιών κοινωνικών δυνάμεων, την καταστρατήγηση κάθε μορφής αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Αναλάβαμε τη Διοίκηση της Πόλης στη δυσκολότερη περίοδο για την χώρα μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωποι με ένα αποσαθρωμένο σύστημα διοίκησης και οργάνωσης των υπηρεσιών και ένα Δήμο χρεωμένο πολύ πέραν των δυνατοτήτων του. Ταυτόχρονα είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη λαίλαπα του μνημονίου, που ώθησε μεγάλο μέρος του προσωπικού στη σύνταξη ή στη διαθεσιμότητα, μείωσε τους θεσμοθετημένους πόρους του Δήμου σε ποσοστό πάνω από 65% και οδήγησε την τοπική κοινωνία στην ανεργία, στην οικονομική εξαθλίωση, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Η εύκολη λύση θα ήταν να αποδώσουμε τις ευθύνες στους προηγούμενους και στη συγκυρία,να αποφύγουμε να θίξουμε τα κακώς κείμενα και με μερικά έργα βιτρίνας να υποθηκεύσουμε για άλλη μια φορά το μέλλον της Πόλης μας. Έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής μας και αποφασισμένοι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας, είχαμε ήδη επιλέξει δύσκολα μονοπάτια που οδηγούν σ' ένα καλύτερο μέλλον για το Ηράκλειο, γυρίζοντας την πλάτη στις πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.

Με χρηστή διαχείριση και διαφάνεια και χωρίς να αναλάβουμε ούτε μία νέα δανειακή υποχρέωση, μειώσαμε αισθητά το χρέος του Δήμου, αποκαθιστώντας τη χαμένη αξιοπιστία και φερεγγυότητά του, ενώ παράλληλα εξοφλήσαμε οφειλές που χρονολογούνται πολλά χρόνια πριν αναλάβουμε ακόμα και από το 1992.

Δημιουργήσαμε ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των συμπολιτών μας από τις επιπτώσεις της κρίσης, ενισχύοντας υπάρχουσες δομές και δημιουργώντας νέες με την συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εθελοντισμού.

Προχωρήσαμε σε συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και στη συνολική αναδιοργάνωση όλων των κρίσιμων για την εξυπηρέτηση του πολίτη υπηρεσιών του Δήμου σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία, θέτοντας τις βάσεις για την καλύτερη οργάνωση, την αμεσότερη επαφή και εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Διεκδικήσαμε και απορροφήσαμε κονδύλια από την Περιφέρεια, το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο και τα αξιοποιήσαμε, ενισχύοντας τις υποδομές της Πόλης.

Μεριμνήσαμε για την αλλαγή του χώρου στάθμευσης και συντήρησης των απορριμματοφόρων εκτός διοικητικών ορίων του Δήμου μας, δίνοντας τέλος στην πολυετή υποβάθμιση μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής της Πόλης και προχωρήσαμε στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, συμβάλλοντας τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην απορρόφηση του αυξημένου κόστους εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής και άμεσα αποδώσαμε πίσω στους δημότες αυτήν την εξοικονόμηση, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, στα επίπεδα του 2003.

Προστρέξαμε άμεσα στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, εξασφαλίζοντας τη σωστή συντήρη­ση και λειτουργία των σχολείων, σε αγαστή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τους εκπαιδευτικούς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην διαμόρφωση κατάλληλου περιβάλλοντος για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Δημιουργήσαμε πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου με ελάχιστες δαπάνες, αξιοποιώντας το θεσμό της χορηγίας, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις στο κτήμα ΦΙΞ, που πλέον έχουν γίνει θεσμός και για 25 μέρες κάθε χρόνο η καρδιά της Πόλης κτυπά στο Παλιό Ηράκλειο. Αναπτύξαμε και βελτιώσαμε δράσεις στον αθλητισμό που στοχεύουν στην αξιοποίηση και προβολή των δεξιοτήτων των κατοίκων.

Με άμεσες παρεμβάσεις βελτιώσαμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ και προχωρήσαμε σε σειρά ί ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για τους ηλικιωμένους της Πόλης μας. Εξυγιάναμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τους καταστήσαμε βιώσιμους και προσιτούς στις οικογένειες που πλήτονται από την οικονομική κρίση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους.

Σίγουρα έχουν να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά πλέον πατάμε σε στέρεες βάσεις, k Η ρήξη με τις νοοτροπίες του παρελθόντος έχει ήδη συντελεσθεί. Η ανατροπή των καθεστωτικών αντιλήψεων και των πελατειακών πολιτικών επιλογών είναι κατάκτηση όλων μας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

ΜΑΖΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ σ' αυτόν το δρόμο και η συμπαράστασή σας μας έδωσε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, χωρίς πισωγυρίσματα. Σ' αυτόν τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Σήμερα το παρελθόν και οι πολιτικές του εμφανίζονται μπροστά σας με διαφορετικό πρόσωπο, με υποσχέσεις και μαγικές λύσεις που δεν συνάδουν ούτε με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά ούτε και με τις συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα.

Παρουσιάζονται δε ως απλές και αυτονόητες, μέσα από μια απέλπιδα προσπάθεια να υποβαθμισθεί το έργο της σημερινής Διοίκησης του Δήμου και μάλιστα με μια ασυνήθιστη έξαρση αμετροέπειας, μας εγκαλούν γιατί καταφέραμε να βγάλουμε την Πόλη απ' τα αδιέξοδα που την είχαν οδηγήσει.

Η επιλογή είναι δική σας.

Αν θα γυρίσουμε στο χτες ή αν ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ στον ίδιο δρόμο που θα μας επιτρέψει αύριο να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ


Από www.zonews.gr