ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΟΥ


Τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα έχει προκύψει μετά την απόφαση της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει δωρεάν στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας δημοτικό χώρο για ανέγερση νέου ναού. Συγκεκριμένα, με πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ (15/07/2015) εγκρίνεται η παραχώρηση χρήσης στην Μητρόπολη οικοπεδικής δημοτικής έκτασης 558τ.μ που αποτελεί τμήμα του ενιαίου Ο.Τ 437β και που στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί σαν χώρος αθλοπαιδιών.
Στη συνέχεια το ενιαίο Ο.Τ 437β χωρίζεται σε δύο τμήματα.  Στο 437β2 (558τ.μ) που παραχωρείται στη Μητρόπολη και που έχει ήδη απαλλοτριωθεί από το δήμο και στο υπόλοιπο 437β1 που παραμένει σαν χώρος αθλοπαιδιών και του οποίου το κόστος της απαλλοτρίωσης προβλέπεται στον προϋπολογισμό του δήμου.
Επίσης με πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ (10/02/2016) εγκρίνεται η πρόταση της διοίκησης για αλλαγή χρήσης του 437β2 από χώρο αθλοπαιδιών σε χώρο ανέγερσης ναού.
Ενός ναού που θα καλύψει υποτίθεται τις λατρευτικές ανάγκες των δημοτών στα Ηπειρώτικα, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν βρίσκεται στα Ηπειρώτικα και παρά το γεγονός ότι σε απόσταση περίπου 600μέτρων βόρεια και νότια του οικοπέδου υπάρχουν δύο ακόμα εκκλησίες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και το διπλανό Ο.Τ 437α που χωρίζεται από το 437β με ένα πεζόδρομο, έχει παραχωρηθεί και αυτό,  από τον ΟΣΚ στην Μητρόπολη, με την δέσμευση να ανεγερθεί νηπιαγωγείο.  Σύμφωνα δε με την προσωρινή ανάρτηση στο κτηματολόγιο ανήκει και αυτό στο δήμο. Τυχαίο;

Σε μία εποχή που:
– η επίθεση του κεφαλαίου και οι βάρβαρες πολιτικές αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο την ανεργία την φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού
– οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου υποβαθμίζονται καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα, λόγω έλλειψης χρημάτων, ανθρώπινου δυναμικού και πολιτικής βούλησης από την μεριά της διοίκησης.
–υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στο δήμο για νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακούς, γηροκομεία, χώρους άθλησης πρασίνου και αναψυχής καθώς και ουσιαστικών έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών.
-στο όνομα της σωστής διαχείρισης του εξορθολογισμού και της οικονομίας γίνονται περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων του δήμου
-οι  κάτοικοι του Ηρακλείου πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη (1,62€/τ.μ.), και τον υψηλότερο σε όλη την Ελλάδα φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Φ.Η.Χ 1,19€/τ.μ.), που μαζί με το ΤΑΠ φτάνουν  στην υπερβολική χρέωση των 2,85€/τ.μ. για κάθε σπίτι ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου, στο πλαίσιο των σχέσεων σκοπιμότητας πού έχουν αναπτύξει με την Μητρόπολη (από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας μέχρι και τα τελευταία Δ.Σ). και στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την στήριξη της για να επωφεληθούν μελλοντικά από την μεγάλη «δεξαμενή ψήφων» στα μικροπολιτικά και ματαιόδοξα σχέδιά τους, της χαρίζουν στην κυριολεξία κάτι που δεν τους ανήκει.
Ένα δημοτικό οικόπεδο που έχει αγοραστεί με τους ακριβοπληρωμένους φόρους που έχουν καταβάλλει από το υστέρημά τους οι κάτοικοι.

«Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα;»
Αλήθεια! ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; μήπως η αντίληψη και η φιλοσοφία που διακατέχει την σημερινή διοίκηση ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει ή μήπως πιστεύει ότι η δημοτική περιουσία της ανήκει; Βέβαια όλες αυτές οι κινήσεις έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική που έχει ακολουθήσει η σημερινή διοίκηση από την πρώτη μέρα της θητείας της.
Μια πολιτική που υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, ανοίγοντας την πόρτα σε ύποπτες Μ.Κ.Ο και σε ιδιώτες, που αποδυναμώνει το κοινωνικό παντοπωλείο για να δώσει χώρο στο “φιλανθρωπικό έργο” της Μητρόπολης και στην ΜΚΟ « ΑΠΟΣΤΟΛΗ», που ενώ δίνει ψίχουλα για επιδόματα ένδειας και απόλυτης φτώχειας σπαταλά αφειδώς τα χρήματα των κατοίκων σε φιέστες , εκδηλώσεις βιτρίνας και ματαιόδοξης προβολής.
Μια πολιτική που τείνει να μετατρέψει μια άλλη περιουσία του Ηρακλειώτικου λαού, που είναι το δημοτικό ραδιόφωνο, σε παράρτημα της Μητρόπολης, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.
Σαν “ Ρήξη και Ανατροπή “ σεβόμαστε το θρησκευτικό συναίσθημα και τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών κάθε θρησκείας.  Ταυτόχρονα όμως αναδείξαμε με τις θέσεις μας την πραγματική διάσταση του θέματος τελείως καθαρά, χωρίς διφορούμενα υπεκφυγές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ξεσκεπάσαμε  την υποκρισία της δημοτικής αρχής για την πρόταση που έκανε η ίδια στην Μητρόπολη (υλοποιώντας προεκλογικές υποσχέσεις) και για το θέμα της παραχώρησης χρήσης, που είναι στην ουσία δωρεά στην εκκλησία, ενός χώρου αγορασμένου με τα χρήματα των κατοίκων.
Τονίσαμε  τον διακριτό και ξεχωριστό ρόλο μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας και υποστηρίξαμε με πάθος:
-καμία παραχώρηση δημοτικού χώρου στην Μητρόπολη, όχι μόνο για το ΟΤ 437β, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο χώρο σε οποιαδήποτε περιοχή του Ηρακλείου.
– αν η Μητρόπολη  θεωρεί απαραίτητη την ανέγερση νέου ναού για να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, τότε  μπορεί να  αγοράσει ένα οικόπεδο με την περιουσία που διαθέτει και που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.
-καμία παρέμβαση της Μητρόπολης στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα του δήμου.
Πολύ δε περισσότερο καμία παρέμβαση στα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα, που είναι αρμοδιότητα και μόνο της πολιτείας
Επισημάναμε τον διχασμό των δημοτών τόσο από την εκκλησία που υποτίθεται ότι ενώνει, όσο και από την δημοτική αρχή που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των δημοτών , τονίζοντας ότι οι λατρευτικές ανάγκες των πιστών υπερκαλύπτονται από την ύπαρξη στο Ηράκλειο 15 εκκλησιών και 4 παρεκκλησιών.
Στις ψηφοφορίες δε που έγιναν και στα δύο ΔΣ, μόνο η “Ρήξη και Ανατροπή” μαζί με την Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισαν κατά. Η ΑΚΕΠ με την ΠΝΟΗ ψήφισαν παρόντες και το Δίκτυο Πολιτών απείχε της τελευταίας ψηφοφορίας.
Η ενημέρωση όμως και η  δράση μας δεν τελειώνει στο δημοτικό συμβούλιο.  Συνεχίζεται πρωτίστως και κυρίως στον Ηρακλειώτικο λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί να βάλει φραγμό στις παράλογες αποφάσεις και στα επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια του δημάρχου και της διοίκησης.
Φτάνει πια η υποκρισία, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός.
Καμία εκχώρηση ποτέ, πουθενά και σε κανένα, περιουσίας του Ηρακλειώτικου λαού.
Οι κάτοικοι το φωνάζουν και το απαιτούν.  Ακούστε τους και σταματήστε επιτέλους να αποφασίζετε ερήμην τους σαν μικροί τοπικοί δικτατορίσκοι.

Από το www. syneidisi.com

Σχόλια