ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΙΛΙΑ ΤΖΙΒΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ



Με πείρα στην αυτοδιοίκηση, εκλεγμένη με τη Δύναμη Ζωής στην περιφέρεια Αττικής, μέλος της οικονομικής επιτροπής, εργαζόμενη και μητέρα τριών παιδιών, με σπουδές στην Πληροφορική και μεταπτυχιακό στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες, αλλά και τα Χρηματοοικονομικά, η υποψήφια δήμαρχος του Δικτύου Πολιτών οραματίζεται μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, δημοκρατική, με τους πολίτες στο προσκήνιο.

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο δήμο του Ηρακλείου Αττικής και μέσα από ποιες διαδικασίες;
Είναι για μένα μεγάλη τιμή, αλλά συγχρόνως και μεγάλη ευθύνη που ανακηρύχθηκα ομόφωνα επικεφαλής της παράταξης Δικτύου Πολιτών και υποψήφια δήμαρχος για την πόλη μας, με δημοκρατικές διαδικασίες, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ειρήνη Κατσινοπούλου, που με ήθος και αρχές διατήρησε την παράταξή μας ζωντανή κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσω ότι το Δίκτυο Πολιτών είχε συνεργαστεί με μία πολύ αξιόλογη επιστήμονα της πόλης μας, τη Δέσποινα Καμπούρη, και είχε δημιουργηθεί ένα ενωτικό σχήμα, το οποίο συνεχίζει και σήμερα να υπάρχει και, όπως όλα δείχνουν, να δυναμώνει πολύ περισσότερο μέσα από το άνοιγμα της παράταξης και το κάλεσμα που κάνουμε σε δημοκρατικούς πολίτες και παρατάξεις, που έχουν διάθεση να δουλέψουν μαζί μας για να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική, και πιο σύγχρονη.

Πώς είναι τα πράγματα σήμερα στο Ηράκλειο της Αττικής;
Το Ηράκλειο είναι ένας δήμος που έχει ακόμη χαρακτηριστικά γειτονιάς. Είναι ένας όμορφος τόπος. Έχει χαμηλή δόμηση και δεν έχουν αλλοιωθεί οι γειτονιές, μιας και υπάρχουν ακόμη άδεια οικόπεδα. Έχει αυτά τα παραδοσιακά στοιχεία που δεν είναι εύκολο να τα βρεις σε άλλες γειτονιές της Αθήνας σήμερα. Όμως, δυστυχώς, η εικόνα έχει παγώσει. Το γκρίζο πλανιέται πάνω από τις γειτονιές. Το γκρίζο και η σιωπή. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι και σημάδι των καιρών, του συντηρητισμού και της απομόνωσης, της κρίσης και της ανασφάλειας. Είναι και αυτό, είναι όμως και μια συνειδητή ή ασυνείδητη επανάληψη της γραφειοκρατικής διαχείρισης από δημοτικές αρχές που έχουν περάσει, που δυστυχώς δεν ανανεώνονται ούτε ως πρόσωπα. Υπάρχει πληθώρα υποψηφίων, όλοι όμως είναι πρώην δήμαρχοι, χρόνια τώρα ή πρώην αντιδήμαρχοι κ.ο.κ. Μια επιμονή που κλείνει το δρόμο στους νέους ανθρώπους, στην ανανέωση προσώπων, ιδεών, απόψεων.

Ως παράταξη φαντάζομαι έχετε το δικό σας πρόγραμμα, το οποίο έχετε επεξεργαστεί και θα ανανεώσετε εν όψει των εκλογών.
Δεν πρόκειται να αναλωθούμε με το να κατηγορήσουμε τους αντιπάλους μας. Στόχος μας είναι να γίνει κατανοητό στους συμπολίτες μας το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης που έχουμε για την πόλη μας, που, πιστέψτε με, δε μοιάζει σε τίποτα με τα όσα έχουμε δει ως σήμερα. Έχουμε επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα ανανέωσης και ανασυγκρότησης της πόλης, χωρίς να αγγίζουμε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Θέλουμε η πόλη μας να ξαναγίνει φιλική προς το δημότη, να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, να θέσουμε τη νέα τεχνολογία στην εξυπηρέτηση του δημότη, να φέρουμε την πόλη μας κοντά στους νέους ανθρώπους μέσα από τον εκσυγχρονισμό της. Θέλουμε να διώξουμε το γκρίζο να φουντώσει το πράσινο να πάρουμε οξυγόνο.

Έχετε κάποιες προτεραιότητες στο μυαλό σας;
Βεβαίως. Η μία είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου, που αφορά την οργάνωσή τους αλλά και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η άλλη είναι η μέριμνα για το περιβάλλον και πώς το κάνεις φιλικό στο δημότη. Θέλουμε να παντρέψουμε τη νέα τεχνολογία με την ενίσχυση του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη λειτουργία του. Μιλάμε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, για την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων της περιοχής. Θέλουμε να δώσουμε χρώμα στην πόλη μας, θέλουμε να δώσουμε ζωή.

Από πράσινο νομίζω πως καλά είστε.
Δεν έχει μείνει και πάρα πολύ, κάτι κρατάει όμως. Όπως και νάχει θέλει ενίσχυση. Έχουμε στην περιοχή το κτήμα Φιξ που από τότε που γεννήθηκα θυμάμαι να το διεκδικούμε ως δήμος χωρίς αποτέλεσμα. Βασικός στόχος μας να κλείσει αυτή η σελίδα στη δική μας διοίκηση και γίνει βασικός πνεύμονας οξυγόνου για την πόλη μας. Το Ηράκλειο, ξέρετε, έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Έχει το καθολικό στοιχείο έντονο. Έχει δυο εκκλησίες, την ορθόδοξη και την καθολική. Εκεί υπήρχε το παλάτι του Όθωνα, όταν ήρθε στην Αθήνα. Εκεί υπήρξε η πρώτη ζυθοποιία του Φιξ. Υπάρχει, λοιπόν, έντονα και το βαυαρικό στοιχείο. Είναι με άλλα λόγια μια πόλη που διαμορφώθηκε πολυπολιτισμικά μέσα στο χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να τα παντρέψεις και να τα αναδείξεις, γιατί είναι η πολιτισμική μας κληρονομιά.

Ποια είναι τα δύσκολα, προβληματικά στοιχεία στην πόλη σας;
Ξέρω ότι, για να αναβαθμιστεί μια πόλη, σπουδαίο ρόλο παίζει και η οικονομία. Εμείς μιλάμε για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Στην πόλη μας ακριβώς μπορεί να ανθίσει αυτός ο τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας. Μια πόλη που δεν είναι απρόσωπη, που επαναλειτουργεί η γειτονιά και αναπτύσσονται επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς ακραία κερδοσκοπία, με σεβασμό στο περιβάλλον, μια αλληλέγγυα πόλη με ανθρώπινους δεσμούς και συμμετοχή στα κοινά, αυτό μπορεί να είναι, πρέπει να γίνει το Ηράκλειο.
Η ποιότητα ζωής των δημοτών είναι το δεύτερο. Δεν μπορεί για ένα πιστοποιητικό να χάνεις μεροκάματο. Πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι. Πρέπει να δούμε τις ανάγκες των πολιτών και να τις ικανοποιήσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις που να ενισχύουν τη συμμετοχή τους και να διεκδικούν ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους. Δεν θέλουμε περίγυρο, αλλά ενεργό συμμετοχή όλων των δημοτών.

Στο επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών έχουν αναπτυχθεί δομές συμπαράστασης στο δημότη;
Δομές υπάρχουν. Υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο. Όμως αυτό αφορά τον περίγυρο που σας είπα πιο πάνω. Δεν υπάρχει μια σε βάθος οργάνωση και εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με όλους τους δημότες και να καλύψουμε ανθρώπους με πραγματικές ανάγκες. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να απευθύνεται στην κοινωνία, όχι στην πελατεία.

Υπάρχει διάθεση για συμμετοχή από τους δημότες; Πώς βλέπεις τα πράγματα μέσα από τη σημερινή ιδιότητά σου;
Παρόλο που ασχολούμαι με τα κοινά χρόνια τώρα, νόμιζα ότι υπάρχει ένα κομμάτι που δεν το απασχολεί η συμμετοχή. Σήμερα αισθάνομαι ότι δεν είναι έτσι. Απλά κάποιοι ήταν εκτός εποχής. Οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους προβλήματα, ενδιαφέροντα, συνήθειες, τρόπο ζωής κ.ο.κ. Αν δεν αγγίξεις αυτά, ποτέ δεν θα αισθανθούν την ανάγκη και να συμμετάσχουν κάπου. Πρέπει να τους μιλήσεις στη γλώσσα τους. Βεβαίως με τις αρχές και τα πιστεύω σου και λέγοντάς τους αυτό που θέλεις να προσφέρεις. Ειδικά η νέα γενιά που είναι μορφωμένη θέλει να ξέρει ότι αυτό που κάνει έχει αξία και πρέπει να τήν πείσεις γι΄ αυτό. Υπάρχει μεγάλη πίεση από παντού και ο κόσμος είναι μπλοκαρισμένος μετά από τόσα μνημόνια και αδιέξοδα. Εμείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί του. Τα άλλα έρχονται μόνα τους, αρκεί να είμαστε πειστικοί. Δεν μπορεί τα αυτονόητα, φως, πεζοδρόμια, απορρίμματα, κ.λπ. να αποτελούν πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης. Αυτά θα έπρεπε να είναι υπόθεση των υπηρεσιών. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να προγραμματίσουμε το μέλλον, να προβλέψουμε και να ετοιμάζουμε λύσεις. Λύσεις για το περιβάλλον που είναι έρμαιο της κλιματικής αλλαγής και ότι σημαίνει αυτό. Δημιουργία υποδομών κοινωνικής πολιτικής που δίνει απαντήσεις στις καθημερινές πιέσεις που δέχονται οι δημότες, όπως σταθμούς παιδικούς, χώρους αναψυχής, ενίσχυση των αδύναμων στρωμάτων, μέριμνα για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Στη σκέψη μας και άρα στους προγραμματισμούς μας πρέπει να έχουμε το σύνολο των δημοτών και τις ανάγκες τους, γιατί έτσι μπορείς να αξιολογήσεις και να ιεραρχήσεις σωστά. Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού του δήμου. Η αξιοποίηση των ανθρώπων με βάση τη γνώση τους, την πείρα τους, τις δυνατότητές τους. Στο προσκήνιο, λοιπόν, οι πολίτες, λειτουργία της δημοκρατίας, αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, πόλεμος στη γραφειοκρατία. Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα.

Από το epohi.gr