ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ

Το 2014 στις περιφερειακές εκλογές εκλέχτηκα περιφερειακή σύμβουλος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ψηφοδέλτιο ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ το οποίο κέρδισε τις εκλογές. Ως μέλος της Διοίκησης και ως Ηρακλειώτισσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μου, ορίστηκα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης των έργων της περιφέρειας που γίνονται στο Ηράκλειο μεταξύ των οποίων και η ανακαίνιση του γηπέδου της Πρασίνου Λόφου. Ένα έργο που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα μικροί και μεγάλοι αθλητές, οι οικογένειές τους, αλλά και να επηρεάζονται και βαθμολογικά οι ομάδες, το Ηράκλειο και ο Ερμής – Ειρήνη Ηρακλείου, μιας και χωρίς γήπεδο οι προπονήσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολα ενώ έχουν χάσει και τη φυσική έδρα τους. Στην προσπάθεια να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τι έχει συμβεί έχουν μπλέξει στα δίχτυα της γνωστής όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την πόλη μας ευθυνοφοβίας ή αλλιώς “το ο ένας τα ρίχνει στον άλλο”.

Το γήπεδο της Πρασίνου Λόφου δεν είναι παρά ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα της πορείας των περισσότερων έργων που ενώ γίνονται με δημόσιο χρήμα, δεν ολοκληρώνονται ποτέ ή ολοκληρώνονται με λάθη και παραλείψεις γιατί δεν σχεδιάζονται με σωστό τρόπο και γιατί δεν καταλογίζονται οι ευθύνες εκεί που πρέπει. “Ένα έργο μπορεί να το κάνει ένας Δήμος με ίδιους πόρους ή να ζητήσει χρηματοδότηση. Στην περίπτωση που επιλέξει ένα έργο να το κάνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με το νόμο, να παρουσιάσει με δική του ευθύνη μία ολοκληρωμένη μελέτη (μιας και μόνο ο κάθε Δήμος ξέρει τα του οίκου του), να πάρει την ευθύνη της μελέτης που παρουσιάζει, να υποδείξει ακριβώς τι θέλει να γίνει, με ποιο τρόπο και πόσο κοστίζει.

Σε περίπτωση που η Περιφέρεια αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το έργο που ζητάει ένας Δήμος, αρχίζει η διαδικασία, προκηρύσσεται από το Δήμο διαγωνισμός για τον μειοδότη εργολάβο που θα αναλάβει το έργο, με την υποχρέωσή του μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (χρονοδιάγραμμα) να υλοποιήσει ΑΚΡΙΒΩΣ το έργο σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου. Αφού βρεθεί ο ανάδοχος του έργου, η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να υπογράψει με το Δήμο μία προγραμματική σύμβαση που στην ουσία δεσμεύονται και τα δύο μέρη ότι το έργο θα εκτελεστεί ακριβώς όπως λέει η μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μετά από ελέγχους σε κάθε στάδιο, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους δημότες.

Το χρονικό του συγκεκριμένου έργου με ημερομηνίες έχει ως εξής:

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής κατέθεσε αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτήσει ένα έργο ανακαίνισης του Γηπέδου στην Πρασίνου Λόφου ποσού ευρώ 253.363 υλοποιώντας μία συγκεκριμένη μελέτη με προδιαγραφές FIFA.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δέχτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο (προφανώς και με μεγάλη βαρύτητα της δικής μου άποψης ως Ηρακλειώτισσας και μέλος της διοίκησης, και παρότι ανήκα σε άλλη παράταξη από αυτή της δημοτικής αρχής του Δήμου ουδέποτε σκέφτηκα να “κόψω” όχι μόνο αυτό αλλά και κανένα έργο από αυτά που ζήτησε ο Δήμος από την περιφέρεια). Το έργο λοιπόν εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, πέρασε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, και εγώ ορίστηκα Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησής του. Τον Σεπτέμβριο του 2015 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Νίκο Μπάμπαλο. Η έγκριση της νέας μελέτης από τον Δήμο Ηρακλείου έγινε στις 17-2-2016 (ΑΔΑ 6ΩΚΘΩΡ3-ΑΩΜ).

Στη συνέχεια το έργο δημοπρατήθηκε την 1η φορά στις 5-7-2016 και τη 2η φορά στις 8-8-2017.
Στις 7-7-2016 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (ΑΔΑ ΩΑΒΑ7Λ7-ΨΕ2) ακυρώθηκε ο 1ος διαγωνισμός και εγκρίθηκε ο 2ος. Η Σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 29-5-2018.
Και το έργο ξεκινάει ..

Ξηλώνεται λοιπόν ο χλοοτάπητας για να τοποθετηθεί ο καινούργιος και στο υπόστρωμα φάνηκε ότι το ένα κομμάτι του ήταν σχεδόν κατεστραμμένο, ενώ σε άλλο σημείο του υπήρχαν τρύπες !!!

Και ΑΜΕΣΩΣ με παρέμβαση των μηχανικών της Περιφέρειας το έργο σταμάτησε για να μην μπει ο χλοοτάπητας αν πρώτα δεν φτιαχτεί το υπόστρωμα. Στις 30-7-2018 ο ανάδοχος ενημέρωσε την υπηρεσία της Περιφέρειας και η υπηρεσία το Δήμο Ηρακλείου για αδυναμία πιστοποίησης από τη FIFA λόγω διαστάσεων του γηπέδου και στις 31-7-2018 ο Δήμος ζήτησε να προχωρήσει το έργο χωρίς την πιστοποίηση αυτή. Η Περιφέρεια απάντησε στο δήμο Ηρακλείου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το γήπεδο, αν πρώτα δεν μπει το σωστό υπόστρωμα για λόγους ασφαλείας.

Ο Δήμος απαντούσε ότι «δεν θα έρθει ο Ρονάλντο να παίξει στο γήπεδο» και ήθελε να προχωρήσει στην ουσία η τοποθέτηση του χλοοτάπητα χωρίς να επισκευαστεί το υπόστρωμα για να μην καθυστερήσει η παράδοση του γηπέδου, κάτω από την πίεση των ομάδων.

Και από δω και κάτω αρχίζει μία παραφιλολογία για το ποιος ευθύνεται.

Ο Δήμος έλεγε στις ομάδες ότι φταίει η περιφέρεια (προφανώς εμένα εννοούσε) και ότι δεν θέλουμε να γίνει το έργο λόγω προφανώς και της δικής μου εμπλοκής με τα δημοτικά.

Εμείς ως περιφέρεια και εγώ ως Πρόεδρος υποστήριζα και υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε πρόχειρα ένα γήπεδο που έχει τρύπες βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και των αθλητών!!!!

Και ενώ το θέμα κόντευε να έρθει σε αδιέξοδο, ο Δήμος πίεζε να μπει ο χλοοτάπητας και να τελειώνουμε, είχα μπει εγώ στη μέση ως πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του έργου και δεν το άφηνα να γίνει με τον τρόπο που ήθελαν, δηλαδή επικίνδυνο για την υγεία των ποδοσφαιριστών και των παιδιών που αθλούνται στις ακαδημίες των ομάδων. Από την άλλη ήθελα να τελειώσει το έργο όσο το δυνατό γρηγορότερα- παρά τις αντιθέσεις μου με τη δημοτική αρχή- και πίεζα και την Περιφέρεια να βρεθεί μία λύση. Μία λύση όμως που θα παρέδιδε ένα σωστό έργο.

Αμέσως μετά ο εργολάβος έκανε παύση των εργασιών.

Ο Δήμος Ηρακλείου κάτω από την πίεση των ομάδων, και επειδή κατανόησε ότι η μελέτη που είχε καταθέσει δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί, αν δεν είναι σύννομες οι εργασίες με τη σύμβαση και τη μελέτη όπως ορίζει ο νόμος), και κάτω από την πίεση και την καθοδήγηση της περιφέρειας

• Μετά από 4 ολόκληρους μήνες στις 7.12.19 ανέλαβε το κόστος κατασκευής του υποστρώματος ποσού περίπου 22.000 ευρώ.
Με την ολιγωρία όμως που επέδειξε η απερχόμενη δημοτική αρχή χάθηκαν τέσσερις πολύτιμοι μήνες που στέρησαν από τις ομάδες του Ηρακλείου το «σπίτι τους».

Μετά από αυτό η Περιφέρεια Αττικής για να διευκολύνει, κίνησε άμεσα τη διαδικασία πληρωμής 4.000 ευρώ που ζητούσε ο εργολάβος για το ξήλωμα του χλοοτάπητα και έτσι το έργο θα ξαναρχίσει άμεσα και ελπίζω και εγώ να τελειώσει επιτέλους.

Αυτή είναι η ιστορία με το γήπεδο

Και δυστυχώς κάπως έτσι συμβαίνει με όλα τα έργα. Όχι μόνο στο δικό μας Δήμο. Πρόχειρες μελέτες και πρόχειρες δουλειές, που ελάχιστοι είχαν το σθένος, να ελέγξουν, να προσέξουν και να σεβαστούν τα χρήματα που διαχειρίζονται.
Και λίγο πριν τελειώσει η θητεία μου στο περιφερειακό συμβούλιο, και με την εμπειρία της παρακολούθησης πολλών έργων, είμαι υποχρεωμένη να πω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στη διοίκηση μαζί με τους εξαίρετους μηχανικούς της Περιφέρειας δεν υποχωρήσαμε κάτω από καμία πίεση, προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να είμαστε δίκαιοι, ποτέ δε σκεφτήκαμε μικροκομματικά, και το μόνο που μας ένοιαζε ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και όχι η προάσπιση των συμφερόντων των εργολάβων.

Τα συμπεράσματα δικά σας
Αιμιλία Τζίβα

Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του Έργου “ανακαίνιση χλοοτάπητα γηπέδου πράσινου λόφου και λοιπές συμπληρωματικές εργασίες”

Υποψήφια Δήμαρχος με το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ