ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ


Η διοίκηση του Μπάμπαλου από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τον δήμο, μας έχει χορτάσει επικοινωνιακά τεχνάσματα…

Το ελάχιστο αυτονόητο επιχειρεί να το παρουσιάσει σαν ιδιαίτερη παροχή της διοίκησης προς τους δημότες. Δελτία τύπου κολυμπάνε στην σάλτσα, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν τελικά τα επιμελείται κάποιος δημοσιογράφος ή κάποιος μάγειρας!

Τελευταία έπεσε στην αντίληψη μου μέχρι και βίντεο που δείχνει τον δήμαρχο να μιλάει στην κάμερα ενώ βρίσκεται σε κίνηση με τα μανίκια σηκωμένα, θέλοντας μάλλον να δείξει ότι δουλεύει ασταμάτητα, σκληρά, για το καλό μας…


Αυτή και μόνο η εικόνα είναι έκδηλη στο που βασίζεται το «έργο» της διοίκησης, σε εικόνες, σε κολάζ φωτογραφιών και φυσικά πουθενά δεν αναφέρει η διοίκηση την περιφέρεια η οποία έχει χρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα που έγιναν στην θητεία του Μπάμπαλου.

Η επικεφαλής του δικτύου πολιτών και υποψήφια δήμαρχος Αιμιλία Τζίβα, σε δελτίο τύπο – απάντηση που αφορούσε την καθυστέρηση των εργασιών του γηπέδου της πρασίνου λόφου, μεταξύ άλλων ανάφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις έργων, ως δείγμα, που έχουν χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια (παιδικός σταθμός στην Πλαπούτα, οι ασφαλτοστρώσεις που γίνονται σε όλο το Ηράκλειο, το κλειστό γυμναστήριο στη Ζεφύρου, η υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη, η διάνοιξη της λεωφόρου Ηρακλείου, η κατασκευή παιδικών χαρών)

Εντωμεταξύ βγαίνουν ακόμα και σήμερα Ηρακλειώτες που μιλάνε και καμαρώνουν για τα έργα του δημάρχου… Μάλλον πρόκειται για τους κλασικούς αυλοκόλακες που δε τους περισσεύει σάλιο από το γλείψιμο.

Ένας καλός τρόπος για να δούμε την πραγματική εικόνα, είναι να μας πει κάποιος, πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί την τετραετία του Μπάμπαλου για «έργα» και να συγκρίνουμε τα ποσά με το αποτέλεσμα.

Η διοίκηση μιλάει για έργα επί έργων, αλλά δεν έχει ενημερώσει τους Ηρακλειώτες πόσο δημόσιο χρήμα έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα…

Ακόμα και η χρηματοδότηση της περιφέρειας δικά μας χρήματα είναι, από φόρους, πέρα την δημοτική φορολόγηση.

Μου έρχεται στο μυαλό το υπέρογκο ποσό για τις αλλαγές πλακών των πεζοδρομίων.
Υπάρχουν σήμερα δημότες που διαμαρτύρονται για τα πεζοδρόμια στις γειτονιές τους.
Όλοι φαντάζομαι έχουμε ιδία εικόνα όταν τα συνεργεία ξήλωναν όλες τις πλάκες, ανεξάρτητα αν χρειάζονταν αλλαγή, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να γίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου μας (μάλλον από λίγο) ώστε να φανεί ότι το έργο έγινε συνολικά.

Η πλάκα με τις πλάκες είναι ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες δε μοιάζουν για καινούργιες, διότι η χρησιμότητα τους δεν είναι διακοσμητική αλλά χρηστική, δεν μπορείς σήμερα να καταλάβεις αν οι πλάκες είναι από τις καινούργιες ή από τις παλιές.

Η διοίκηση μάλλον ήλπιζε ότι μέχρι τις εκλογές, τα πεζοδρόμια θα έλαμπαν λόγω των νέων υλικών, αλλά τελικά δε τους βγήκε.

Εφόσον παίρνουμε ως παράδειγμα αυτό το έργο, του οποίου το κόστος ακούγεται δυσανάλογο του αποτελέσματος αλλά και της αποτελεσματικότητας του, υπάρχουν γειτονιές που περιμένουν χρόνια να αλλαχθούν σπασμένες πλάκες σε πεζοδρόμια της περιοχής τους, εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε κάτι ανάλογο για άλλες περιπτώσεις «έργων».

Πραγματικά έχω την απορία για το συνολικό ποσό που διαχειρίστηκε η διοίκηση του Μπάμπαλου, και ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν να έχουμε και αντίστοιχα ποσά από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου. Έχω την εντύπωση ότι θα εκπλαγούμε, όταν θα συνυπολογίσουμε ότι η θητεία του Μπάμπαλου συνέπεσε, την χειρότερη περίοδο κρίσης που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα από το 2010.

Τελικά ο Γιωργάκης, βλάκας βλάκας, αλλά το «Λεφτά υπάρχουν» δε το είπε εν αγνοία του.