ΑΝΑΘΕΣΗ, ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ


Ψάχνοντας για απαντήσεις σχετικά με το κόστος της νέας ιστοσελίδας του δήμου μας, τελικά βρήκα κάποια άκρη, αναζητώντας μέσω διαύγειας σχετικές αναρτήσεις.

Τελικά η ιστορία με την διαύγεια δεν εξασφαλίζει τίποτα απολύτως, αφού αναρτά ένας φορέας μία σύμβαση, κάποιες αποφάσεις, οι οποίες πάνε στα αζήτητα, πρέπει να μαντέψεις πως έχει δηλωθεί το θέμα και τρέχα γύρευε…

Από την άλλη και που αναρτώνται στην διαύγεια τα ελέγχει κανένας?

Στην περίπτωση με την ιστοσελίδα του δήμου, υπάρχουν πολλά και επιλήψιμα σημεία, σε βαθμό που στην δημοσιογραφική γλώσσα θα χαρακτηρίζονταν υπόθεση λαβράκι.

Καταρχήν να ξεκινήσω με το απόσπασμα 34ου πρακτικού 26/09/2017, με «ΘΕΜΑ: Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης δικαιολογητικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισµού, λήψη απόφασης σχετικά µε την κατακύρωση του συνοπτικού διαγωνισµού µε τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ» και ανάδειξη οριστικών αναδόχων.

Στην επιτροπή κατατέθηκαν μόνο τρεις προσφορές… μεταξύ άλλων στο πρακτικό αναφέρεται «μελέτη του αυτοτελούς τμήματος πληροφορικής του δήμου, η όποια αναρτήθηκε στο ΚΗΜΔΗΣ με αριθμό (ΑΔΑΜ: 17REQ005837173)»

Αν κάνετε αναζήτηση στην σελίδα του ΚΗΜΔΗΣ βάζοντας τον ΑΔΑΜ θα διαπιστώσετε ότι η αναζήτηση δεν επιστρέφει κάποιο αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια του πρακτικού διαβάζουμε «µε τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού µε κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιµής (μειοδοτικού), µε σφραγισμένες προσφορές, συνολικής δαπάνης κατά ανώτατο όριο 53.977,20 €, συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α. 24%»

Οι τρεις προτάσεις για την ανάληψη του έργου που περιγράφεται ως «Συντήρηση Εφαρμογών Λογισμικού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής» έγιναν από τους παρακάτω…

ALFAWARE ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., Στρ.Καλλάρη 69, 10445, Αθήνα τηλ.: 210 8310580, fax: 2108322687, email: info@alfaware.gr

Σταύρος Κοκοσιούλης, Ερεσού 23, 10680, Αθήνα, τηλ.: 2117150001, e-mail: skokosioulis@gmail.com

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΕ, Υψηλάντου 66, 15669 Πεύκη Αττικής, τηλ.:2106146950, fax.:2106146953, email: info@elpho.gr

Και εδώ ξεκινάει το πανηγύρι…

Η ALFAWARE είναι σχεδόν η μοναδική εταιρία η οποία τροφοδοτεί ηλεκτρονικές εφαρμογές και λογισμικά τα τελευταία χρόνια στον δήμου Ηρακλείου πάντα κατόπιν διαγωνισμών, μάλιστα κακές γλώσσες λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση στελέχους της εταιρίας με υπάλληλου του δήμου.

Ο Σ. Κοκοσιούλης είναι εξαιρετικός προγραμματιστής τον οποίο σύστησα για το γραφείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως εξωτερικό συνεργάτη. Είναι ο ένας από τους τρεις που συνεργαστήκαμε στο γραφείο για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης αιτημάτων, την μέχρι πρότινος διαδραστική ιστοσελίδα του δήμου.

Η Ελληνική Φωτογραμετρικη ΕΠΕ, είναι η εταιρία που είχε αναλάβει το GIS του δήμου με κόστος έργου 400.000 Ευρώ και το οποίο ποτέ δεν το απόλαυσαν οι δημότες.

Θα διαβάσετε παρακάτω πως συμπληρώνεται το παζλ της παρατυπίας…

Όλως τυχαίως οι μοναδικές τρεις προσφορές έγιναν από εταιρίες που είχαν στο παρελθόν κάποια συνεργασία με τον δήμο.
Έψαξα να βρω την προκήρυξη του διαγωνισμού αλλά δε τα κατάφερα, βρήκα κάτι άλλο που θα το αναλύσουμε παρακάτω…

Και οι τρεις ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα πρακτικά ότι ως προσωρινοί ανάδοχοι θα πληρωθούν κάποια ποσά…

Η ALFAWARE 33.480 ευρώ
ο Σταύρος 1.798 ευρώ
και η Ελληνική Φωτογραμμετρικη 14.582 ευρώ.

Υποπτεύομαι ότι είπαν στον Σταύρο κάνε μας μία πρόταση για τον διαγωνισμό που το ποσό να είναι περισσότερο από X ευρώ, και θα σου δώσουμε οφειλόμενα ώστε να μπορούν να τα δικαιολογίσουν…
όσο αφορά την Ε.Φ. ΕΠΕ το ποσό αυτό είναι το ίδιο με εκείνο που αξίωνε η εταιρία για την συντήρηση του GIS. Ήμουν παρόν σε συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρίας και με αιρετούς που ενώ δεν είχαν εμπλοκή με το συγκεκριμένο θέμα βρέθηκαν στην συνάντηση, ήταν ο Αντιδήμαρχος έργων, και ο Αντιδήμαρχος οικονομικών, και υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος αρμόδιου τμήματος, ο οποίος επιστράτευσε τους εν λόγω αιρετούς, και ενώ το GIS δεν δούλεψε ποτέ αποφάσισαν τότε να δοθεί ανάλογο ποσό με το 14.582 ευρώ για συντήρηση μετά την οποία το σύστημα θα λειτουργήσει κανονικά. Φυσικά εγώ ήμουν αντίθετος, και μάλλον δικαιώθηκα γιατί ακόμα δεν έχει λειτουργήσει τίποτα παρά τα 15 χιλιάρικα τον χρόνο για την συντήρηση.
Ας βγουν οι τότε παρόντες αιρετοί και οι υπεύθυνοι που επέμεναν να ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρία και να απολογηθούν για τα χρήματα που πήγαν χαμένα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οπότε μιλάμε για έναν στημένο επί της ουσίας διαγωνισμό, προκειμένου να γίνει απευθείας ανάθεση και με υπέρογκο κόστος!

Δεν προσπερνάω το γεγονός ότι στο πρακτικό αναφέρεται ακόμα και η ALFAWARE ως προσωρινός ανάδοχος. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουν εκείνοι που υπέγραψαν.

Δείτε εδώ τα σχετικό έγγραφο

Η νέα σελίδα του δήμου Ηρακλείου εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου…
Σε αναζήτηση στην διαύγεια βρήκα προκήρυξη με θέμα «ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ» την οποία υπογράφει ο ίδιος ο δήμαρχος, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2018, να σημειώσω ότι το πρακτικό που διαβάσατε παραπάνω είχε ημερομηνία 26/09/2017.

Στην προκήρυξη δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με το τι ζητάει από τους διαγωνιζόμενους ο δήμος Ηρακλείου, κάποιος διαβάζοντας την προκήρυξη θα αναρωτηθεί για ποιον λόγο γίνεται όλη αυτή η διαδικασία. Ακόμα και από τον τίτλο της προκήρυξης δεν αναφέρεται πουθενά ιστοσελίδα, δεν αναφέρονται προδιαγραφές, δεν αναφέρεται σύστημα διαχείρισης αιτημάτων!!!

Παρά μόνο το συνολικό ποσό του διαγωνισμού 48.050,00€ και ποιοι έχουν δικαίωμα κατάθεσης πρότασης.
Δείτε εδώ την προκήρυξη…

Φαντάζομαι ότι θα μπερδευτήκατε όπως και εγώ…
Πιθανών να υπάρχουν και άλλα ενδιάμεσα έγγραφα τα οποία δε μπόρεσα να εντοπίσω στην διαύγεια, και αν έχει την καλοσύνη ο δήμος ηρακλείου ας μας τα στείλει για να βγάλουμε άκρη.

Αυτό που με μπερδεύει περισσότερο είναι, αυτό, το προσωρινός ανάδοχος, ακριβώς 1 χρόνο μετά εμφανίζεται η νέα προκήρυξη με επίσης υπέρογκο ποσό αν κρίνουμε και από το αποτέλεσμα, καθώς η σελίδα του δήμου είναι προκάτ, το θέμα – εμφάνιση μπορείς να το αγοράσεις 17 δολάρια, έχει εύκολη διαχείριση ώστε να αλλάξεις – προσαρμόσεις το περιεχόμενο.


Εντομεταξύ η υπηρεσία αιτημάτων δημοτών, καλύπτεται από άλλη εταιρία που δεν είχε εμφανιστεί στον διαγωνισμό του 2017, αυτή την υπηρεσία και με πολλαπλές δυνατότητες διέθετε ο δήμος μας από το 2013, η «καινούργια» υπηρεσία, στην ουσία είναι ενοικιαζόμενη και φιλοξενείται σε σέρβερ της εταιρίας και όχι του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πληρωθεί η εταιρία όπως ορίζει η σύμβαση δε θα υπάρχει πρόσβαση στην υπηρεσία, οπότε ο δήμαρχος φρόντισε ο δήμος να εξαρτάται από μία εταιρία, όταν είχε αυτόνομη πλατφόρμα για την ίδια υπηρεσία.

Η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο, το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τα πρακτικά ο διαγωνισμός του 2017 ήταν τυπικός προκειμένου να δοθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρία.