ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ??


Δυστυχώς το παλιό είναι εδώ, το σάπιο κάποιοι το παρουσιάζουν για φρέσκο, και παρότι το γεγονός ότι νέοι υποψήφιοι σε ηλικία κυρίως ασχολούνται με τα κοινά, αφομοιώνονται από το παρωχημένο, το προβλέψιμο και ανούσιο προεκλογικό παιχνίδι.

Αφομοιώνονται ή είναι ανίκανοι να ξεφύγουν…

Κάθε φορά προεκλογικά, οι διοικούντες επιδιδόμενοι σε ένα κρεσέντο δραστηριότητας και εργασιών… οι υπόλοιποι μνηστήρες υποψήφιοι δήμαρχοι, εμφανίζονται ξαφνικά τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές, ενώ πριν ήταν εξαφανισμένοι…

Από κοντά και οι σφουγκοκωλάριοι, κυρίως μέσω διαδικτύου να αναρτούν φωτογραφίες από τα έργα του δημάρχου, μπουλντόζες, κώνους, ντάνες από κυβόλιθους…

Αυτά είναι τα έργα του δημάρχου???
αυτά τα κάνουν όλοι, μόλις μπούμε στην τελική ευθεία των εκλογών, στρώνονται δρόμοι, κόβονται δέντρα, οι υπηρεσίες καθαριότητας και περιβάλλοντος είναι σε κατάσταση συναγερμού και πάει λέγοντας.

Σκέφτομαι…
ότι δεκαετίες έχουμε να δούμε κάτι διαφορετικό από μία διοίκηση του δήμου…
Όλοι παίζουν με τους ίδιους παλιούς κανόνες, που τελικά δεν οδηγούν πουθενά, ο σκοπός είναι ένας… να εξασφαλίσουμε την διοίκηση για τα επόμενα 4-5 χρόνια, και μετά θα το παίζουμε βλαχοδήμαρχοι.

Αυτό δεν έκανε ο Μπάμπαλος?
Ακόμα και οι δικοί του, δε πίστευαν στην μετάλλαξη που ακολούθησε με την νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2014.
Καθεστώς η δημοτική αρχή του Μπάμπαλου, που πριν τις εκλογές, έκανε συναντήσεις με τους δημότες σε κύκλο… έτρεχε από εδώ και από εκεί για να πάρει γνώμες και να συζητήσει παράπονα από φορείς του δήμου μας…
και όταν πήρε την εξουσία, ούτε δημοτικό συμβούλιο υπολόγιζε, ούτε σε ερωτήσεις απαντούσε, ούτε τους συντρόφους του άκουγε… και όλη η διοίκηση περνούσε εξ’ ολόκληρού από τον ίδιο, ακυρώνοντας στην ουσία τους θεσμούς της δημόσιας διοίκησης.

Για να το πάρουμε αλλιώς και να δούμε τι έκανε η διοίκηση Μπάμπαλου, στα 5 χρόνια που σε λίγο συμπληρώνει, σε θέματα καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης.

Δε θα ασχοληθώ με την καθαριότητα (άδειασμα κάδων) αυτά είναι αυτονόητα, και δεν είναι να παρουσιάζονται σαν έργο από καμία διοίκηση.

Σε θέματα παιδείας… σε θέματα πολιτισμού… σε θέματα κοινωνικά… στον αθλητισμό… στην ουσία της καθημερινότητας
Τι έκανε ο δήμος…

ΤΙΠΟΤΑ!

Και μόνο η ερώτηση φαντάζομαι ότι θα σας ξάφνιασε γιατί θα αναρωτηθήκατε, «μα τι θα μπορούσε να κάνει ένας δήμος για όλα αυτά που αναφέρει ο τύπος?»

Δεν είναι τίποτα φίλοι μου, η συνήθεια καμία φορά δεν σου αφήνει τα περιθώρια να σκεφτείς για το παρακάτω.

Δε θα μπορούσε ο δήμος να ενθαρρύνει δράσεις, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα παραπάνω?

Φυσικά και θα μπορούσε…
αλλά αντίθετα αυτό που κάνει είναι να αποθαρρύνει πρωτοβουλίες δημοτών, παρουσιάζοντας διάφορα εμπόδια, ή θέλοντας, και καλά, να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, που στην ουσία αφορούσαν διακρίσεις υπέρ των ημέτερων.

Δεν έχω δει να ενθαρρύνει ο δήμος διάφορες ομάδες της κοινωνίας, να σταθεί αρωγός σε πρωτοβουλίες που δε αφορούν μία ασφαλτόστρωση την 4ετια, αλλά δράσεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Για παράδειγμα.

Στο δήμο μας υπάρχουν αρκετά σχολεία, θα μπορούσαν να γίνονται διαγωνισμοί σε πολλά επίπεδα… Αθλητικοί, Εκπαιδευτικοί, Πολιτιστικοί.

Θα μπορούσε ο δήμος να διοργανώνει τουρνουά μεταξύ των σχολείων, σε μπάσκετ, βόλει, ποδόσφαιρο, σκάκι, τάβλι, οτιδήποτε, φανταστείτε πόσες ώρες απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση, με κίνητρο συμμετοχής, με δράσεις που είναι αναγκαίες για τα παιδιά προκειμένου να ξεκολλήσουν από τα smartphone και την οθόνη του υπολογιστή.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται πολύ δουλειά από μεριάς του δήμου…
φανταστείτε τα προγράμματα που θα πρέπει να είναι καθορισμένα για 6-7 μήνες επί τον αριθμό των συμμετεχόντων… Θα πρέπει στους αγώνες να είναι κάποιοι παρόντες για την παρακολούθηση αλλά και την καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Έχει δουλίτσα το πράμα δεν είναι εύκολο.

Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θεατρικές ομάδες στα σχολεία με την συμβολή του δήμου, ή μουσικές ομάδες, συγκροτήματα, που θα έπαιζαν κάθε Σάββατο π.χ. σε κάποιον χώρο του δήμου με μικροφωνική εγκατάσταση (μόνιμη).

Τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν την μαθητική κοινότητα και μόνο.
Αντίστοιχα θα μπορούσαν να γίνουν και σε άλλες ομάδες δημοτών.

Θα μπορούσε ο δήμος να διοργανώνει, συνελεύσεις σε γειτονιές, κάτι σαν τα συνοικιακά συμβούλια του παρελθόντος.
Να διοργανώνει ο δήμος συζητήσεις με συγκεκριμένα θέματα κάθε φορά, στις οποίες οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους, απορίες τους…

Και αυτό όχι να γίνεται 2 φορές τον μήνα…
γιατί δε μπορεί να γίνεται κάθε εβδομάδα, και χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου ειδήμονα.

Θα μπορούσαμε όλοι μας να σκεφτούμε δεκάδες δράσεις που ο δήμος θα μπορούσε να προτρέψει και να είναι αρωγός…

Αυτά είναι που θα κάνουν την διαφορά.
Όταν ο δήμος σαν οργανισμός δίνει κίνητρα για υγιείς δράσεις και αναλαμβάνει τα διαδικαστικά για την πραγμάτωση τους.

Τι να το κάνουμε το πολιτιστικό πολύκεντρο?
για να γίνεται μία εκδήλωση την εβδομάδα, στην οποία θα βρεθούν 30-40 άτομα, γιατί δεν διαφημίστηκε, γιατί μπορεί να ήταν αδιάφορη, αλλά «κουλτουριάρικη» και ενδεικτική της ποιότητας και της κουλτούρας του εκάστοτε βλαχο-Αντιδημάρχου…

Υπάρχουν δομές στον δήμο μας, που είναι αναξιοποίητες, που θα μπορούσαν να ήταν σε καθημερινή βάση, στην διάθεση του κόσμου με δράσεις και επιλογές.

Ακόμα και για τα ΚΑΠΗ δεν υπάρχει κάποια μέριμνα από τον δήμο.

Υπάρχουν οπότε καλά είμαστε…

Και εκεί ακόμα υπάρχει περιθώριο να δραστηριοποιηθούν οι χώροι, και περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την επικοινωνία και την αίσθηση του ότι ακόμα είναι χρήσιμοι.

Δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά.

Γιατί για να γίνουν πρέπει να μπουν νέα μυαλά, που να έχουν σχετικές ευαισθησίες, αλλά και αίσθημα ευθύνης του ρόλου που θα επιτελέσουν ως δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ως μέλη της διοίκησης του δήμου.

Και βέβαια δε φτάνει μόνο αυτό… Θα πρέπει να αλλάξει εντελώς και το κακομαθημένο μόνιμο προσωπικό του δήμου, που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι και αυτοί θα πρέπει να είναι στην διάθεση των δημοτών.

Είναι πολλά τα λεφτά της αποζημίωσης του Αντιδημάρχου Δέσποινα (18,000 δολάρια τον χρόνο), για 4 καρναβάλια, 10 διαλέξεις, 4 ανάμματα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία 4 Ηράκλεια, στα 4 χρόνια…

Δε συζητάω φυσικά το κόστος για αυτά που παρουσιάζονται σαν έργα 4ετίας, που είναι πολλαπλάσιο του αποτελέσματος…

Επί της ουσίας δεν έχει γίνει κανένα έργο.

Δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα κανένας δήμαρχος την διαφορά, γιατί όλοι τους προτιμούν να ψαρεύουν στα γνωστά νερά.

Για αυτό ας μη παραμυθιαζόμαστε…