Ο ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ, ΟΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…


Είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα διθυραμβικές ανακοινώσεις του δημάρχου κ. Μπάμπαλου, στα πλαίσια της γνωστής αυτοπροβολής του, η οποία αναπαραγάγεται από κοπιπάστορες σε διατεταγμένη υπηρεσία, ότι δήθεν συνεχίζει τις ασφαλτοστρώσεις και μετά τις εκλογές…

Η αλήθεια είναι πολύ μακριά, γεγονός που δείχνει για ακόμα μια φορά το πόσο επιφανειακά και επικοινωνιακά αρέσκεται να κινείται ο κ. Μπάμπαλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάμπαλος αν και οι ασφαλτοστρώσεις θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όπως νομίζω κάπου του ξέφυγε κάτι τέτοιο προεκλογικά, όταν έλεγε για έτοιμες μελέτες από το 2017, επέλεξε μόνος του επίτηδες να τις κρατήσει για την Άνοιξη του 2019, για να είναι νωπές στην μνήμη των ψηφοφόρων… Άλλωστε είπαμε… ο κ. Μπάμπαλος είναι ¨φρέσκος¨ πολιτικός, βγαλμένος κατευθείαν από τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Επειδή ακριβώς τις κράτησε για το τέλος, υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τον εργολάβο, ενδεχομένως θέμα ρευστότητας, καθυστερούσε και η Περιφέρεια τις εκταμιεύσεις των χρημάτων και έτσι ο κ. Μπάμπαλος αναγκάστηκε να φέρει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με τίτλο: «Λήψη απόφασης για προσωρινή κάλυψη δαπανών του έργου «Επίστρωση Οδών Οδικού Δικτύου του Δήμου» που υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής από ίδιους πόρους του Δήμου μας»

Ελήφθη μάλιστα και η υπ’ αρίθμ. 48/27-2-2019 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΨΨΦΑΩΡ3-ΧΓΥ), με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε, με τις ψήφους της πλειοψηφίας του κ. Μπάμπαλου, την προσωρινή κάλυψη (πληρωμή) του 1ου και 2ου Λογαριασμού του έργου «Επίστρωση Οδών Οδικού Δικτύου του Δήμου» της δαπάνης ποσού έως 250.000,00€, από ίδιους πόρους του Δήμου, με την υποβολή των δικαιολογητικών πληρωμής του αναδόχου και τον αντιλογισμό του ποσού, μετά την αντίστοιχη καταβολή της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής.

Επικαλείτο μάλιστα ο κ. Μπάμπαλος την ¨αναλογική εφαρμογή¨ της παρ. 14 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012, η οποία προβλέπει ότι: «Απαιτητές υποχρεώσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού που αφορούν έργα και επενδυτικές δραστηριότητες συγχρηματοδοτούμενες από εθνικά/ ευρωπαϊκά προγράμματα δύναται να αντιμετωπίζονται είτε από τα τακτικά ή έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα είτε από άλλους θεσμοθετημένους πόρους για επενδυτικές δαπάνες (λ.χ. ΣΑΤΑ) είτε από δάνεια που αφορούν την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών των φορέων με την κίνηση των αντίστοιχων κωδικών αριθμών εσόδων - εξόδων των προϋπολογισμών τους. 

Όταν περιέλθει η σχετική έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον φορέα για το έργο ή την επενδυτική δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καλύψει τη σχετική απαίτηση με μία εκ των ανωτέρω αναφερόμενων χρηματοδοτικών πηγών, αναπληρώνουν τα έσοδα αυτά κατά το μέρος της διενεργηθείσας δαπάνης, τηρώντας τις κείμενες περί αναμορφώσεων του προϋπολογισμού τους διατάξεις.»

Κατά την συζήτηση του θέματος από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και ιδίως από τους κ. Κουτρούλη και Φίλανδρο επισημάνθηκε ότι η απόφαση είναι μη νόμιμη, καθώς εν προκειμένω δεν πρόκειται για προκαταβολή απαιτήσεων που αφορούν έργο που εκτελείται στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως περιοριστικά αναφέρει η ως άνω διάταξη νόμου (παρ. 14 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012) η οποία παρέχει μόνο για αυτά την σχετική δυνατότητα προκαταβολής και αντιλογισμού, αλλά για έργα χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια.

Αντιθέτως, η πιο πάνω διάταξη νόμου, κατ’ εξαίρεση προβλέπει ειδικά και μόνο για τα συγχρηματοδοτούμενα από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα έργα την συγκεκριμένη δυνατότητα προκαταβολής, αντιλογισμού και αναπλήρωσης της δαπάνης.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το παράνομο αυτής παρέμενε, γεγονός που για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως του κ. Μπάμπαλου, καθυστέρησε την πληρωμή του εργολάβου. Αν θυμάστε λοιπόν καλά, μια δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές οι ασφαλτοστρώσεις είχαν σταματήσει, λόγω ακριβώς αυτών των αλχημειών του κ. Μπάμπαλου.

Επειδή λοιπόν έμεινε ¨υπόλοιπο¨ από εκείνες τις προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις, λόγω των μεθοδεύσεων του κ. Μπάμπαλου, αυτό το υπόλοιπο εκτελείται από τον εργολάβο σήμερα.

Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα… Ο κ. Μπάμπαλος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, και αντί να απολογηθεί που στέρησε από τους ηρακλειώτες καλύτερους δρόμους δυο χρόνια νωρίτερα παρά το ότι, όπως έλεγε, ήταν έτοιμες οι μελέτες, τις έκανε προεκλογικά, επεχείρησε να τις πληρώσει με νομικές ακροβασίες και επειδή αυτό δεν το πέτυχε πλήρως, έμειναν κάποιοι δρόμοι που υλοποιούνται με καθυστέρηση και φυσικά ο κ. Μπάμπαλος, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, βγαίνει και παρουσιάζει ότι δήθεν είχε προγραμματισμένες ασφαλτοστρώσεις για μετά τις εκλογές…

ΧΑ ΧΑ ΧΑ…. (Γέλιο είναι … όχι Χρυσή Αυγή… με αυτήν και με τις εκλεκτικές συγγένειες τοπικών παραγόντων θα ασχοληθούμε εν καιρώ…)

Παρατηρητήριο Ενεργών Πολιτών