ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ

Η κακοκαιρία στην Αττική ήταν αναμενόμενη εδώ και μία βδομάδα. Όμως, ακόμα και εμείς, δεν περιμέναμε την έκταση της ανικανότητας και της αδιαφορίας του κρατικού μηχανισμού (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) για την προετοιμασία τους ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις αυτής της (όχι και τόσο πρωτόγνωρης) κακοκαιρίας στις ζωές των κατοίκων.

Το "επιτελικό κράτος" των "άριστων" της ΝΔ, η Περιφέρεια Αττικής του Πατούλη και οι Δήμοι αποδείχθηκαν, για άλλη μία φορά, προκλητικά ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και μία χιονόπτωση μίας μέρας. Εν έτει 2021, είχε αποκλειστεί ολόκληρη η Αττική με μία μέρα χιονόπτωση. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα και νερό με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, άνθρωποι να έχουν πεθάνει επειδή η ζωή τους ήταν εξαρτημένη από ιατρικά μηχανήματα.

Αλλά τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μία κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να προσλαμβάνει μπάτσους (δεν θα μας κάνει εντύπωση αν ο Χρυσοχοϊδης ανακοινώσει την δημιουργία ειδικού σώματος της ΕΛΑΣ για να αντιμετωπίζει και τις χιονοπτώσεις), να κάνει ιδιωτικοποιήσεις - δώρα στους επιχειρηματίες φίλους της, να εργαλειοποιεί την πανδημία για να περνάει αντιδραστικά και αντεργατικά νομοσχέδια; Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Περιφέρεια και τους Δήμους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, έργα βιτρίνες για την εξυπηρέτηση "ημετέρων" και δημόσιες σχέσεις;

Όλοι αυτοί αδιαφορούν συστηματικά για την ζωή και τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Ο Χρυσοχοΐδης κλείνει προληπτικά (!) την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας για να μην πληρώσει πρόστιμο η ιδιωτική εταιρεία που τη διαχειρίζεται (Νέα Οδός, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει Πρόεδρο τον πεθερό του υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη) γιατί σύμφωνα με το νόμο 4663/20, που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο, προβλέπει πρόστιμο εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα. Δηλαδή, η εταιρία που διαχειρίζεται την Ε.Ο., και πλουτίζει από τα διόδια και τις επιδοτήσεις, έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό, κάτι που σημαίνει ενεργοποίηση ενός μηχανισμού καθαριότητας και ασφάλειας. Υποχρέωση που δεν τηρεί αλλά το πρόστιμο δεν θα καταβληθεί αφού η προληπτική απόφαση κλεισίματος ήταν του κράτους και όχι της εταιρείας.

Ο Χατζηδάκης έφυγε από το Υπουργείο Ενέργειας αφού ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η πρόσφατη έκρηξη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο και οι εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης είναι τα "δώρα" αυτής της ιδιωτικοποίησης.

Ο Καραμανλής στο Υπουργείο Μεταφορών έκλεισε τις συγκοινωνίες σε όλη την Αττική.

Η πτώση των δέντρων στα δίκτυα Μέσης Τάσης δεν ήταν αποτέλεσμα της χιονόπτωσης αλλά της προκλητικής αδιαφορίας και ανικανότητας των Δήμων και της Περιφέρειας που δεν είχαν προχωρήσει στο έγκαιρο κλάδεμα και στη κοπή των επικίνδυνων, για πτώση, δέντρων. Είναι η ίδια αδιαφορία και ανικανότητα να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με έγκαιρη ρίψη αλατιού και χρήση μηχανημάτων. Αυτές τις ευθύνες έχει και ο Δήμος Ηρακλείου και ας μην κρύβεται στις ανακοινώσεις του πίσω από την ΔΕΔΔΗΕ και την Περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή που οι εναερίτες της ΔΕΗ πάλευαν και παλεύουν μέσα στο χιόνι για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, τα "καλύτερα βιογραφικά" της χώρας, οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής, φωτογραφίζονταν "ανέμελοι" στο χιόνι. Ο Μητσοτάκης χαμογελαστός να απολαμβάνει τον εσπρέσο του μπροστά από το Ντα Κάπο στο Κολωνάκι ενώ ο Πατούλης όλο καμάρι μπροστά από τη χιονισμένη Βουλή. Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι. Από τη μία εργάτες που παλεύουν με κίνδυνο τη ζωή τους και από την άλλη μία προκλητικά αλλαζονική συμπεριφορά. Νομίζουν, επειδή ταϊζουν τα ΜΜΕ με δημόσιο χρήμα και αυτά τους έχουν βγάλει έξω από το κάδρο των ευθυνών εμφανίζοντας μια κατάσταση σαν να πέρασε από την Αττική η μεγαλύτερη θεομηνία από καταβολής κόσμου, ότι θα τη γλιτώσουν. Να μην τους αφήσουμε. Να τελειώνουμε με όλους αυτούς.