ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΦΗ ΔΗΜΟΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ



Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό άρνησης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από Δήμο

Αρνείται την ταφή κατοίκου και δημότη Ηρακλείου που απεβίωσε λόγω Covid - 19 ο Δήμος, όπως γνωστοποιεί με αναφορά του στα αρμόδια όργανα της δοίκησης το γραφείο τελετών.

το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ν. Ηρακλείου απάντησε αρνητικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ως προς την ταφή στο Κοιμητήριο του Δήμου ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, αναφερόμενοι στο ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Ακολούθως, το γραφείο μας επικοινώνησε την ίδια ημέρα με το αρμόδιο τμήμα εσόδων του Δήμου Ν. Ηρακλείου δίνοντας της την με αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π. οικ 80262 / 11/12/020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μέτρα πρόληψης κατά τις διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διαχείριση και μεταφορά ανθρωπίνων σορών ή τέφρας θανόντων από COVID-19» (ΑΔΑ:6ΛΔΩ465ΦΥΟ-ΥΥΠ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΠΝΠ (ΦΕΚ 42, τ. Α’/25.02.2020) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» αλλά και τις οδηγίες τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου πρόληψης & Ελέγχου των Ασθενειών», η οποία προβλέπει σαφώς ότι οι θανόντες από λοίμωξη Covid-19 κηδεύονται κανονικά σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων τήρησης αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκόμενων, χρήσης μάσκας και λοιπών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Κατόπιν τούτου, ο Δήμος Ν. Ηρακλείου εξακολουθεί παράνομα μέχρι και αυτή τη στιγμή, επικαλούμενος άγνοια νόμου να μην παραχωρεί χώρο ταφής στο Κοιμητήριο αρμοδιότητάς του προκειμένου να ενταφιαστεί η θανούσα, παραβαίνοντας κατάφορα το νόμο και προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τη μνήμη της θανούσης.

Τα ως άνω τελούν σε πλήρη γνώση του Δημάρχου Ηρακλείου, ο οποίος καλείται πάραυτα να επιληφθεί ώστε οι Υπηρεσίες του Δήμου να εφαρμόσουν το νόμο" αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική αναφορά.

Την αναφορά υπογράφει ο εκπρόσωπος του γραφείου τελετών Αθανάσιος Κωστόπουλος

Από το ekfrasi.net