ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ



Η αλήθεια είναι ότι έχει στηθεί ένα πανηγύρι σχετικά με το κτήμα ΦΙΞ…
διαβάζουμε ανακοινώσεις, αλλά δεν έχουμε διαθέσιμα τα πρακτικά της συζήτησης που προηγήθηκε της απόφασης κατά την οποία δεν συγκεντρώθηκαν τα 2/3 που απαιτούνταν για να επικυρωθεί η πρόταση του δημάρχου.

Το θέμα που συζητήθηκε ήταν η «Λήψη απόφασης για απευθείας αγορά του ακινήτου επί της Λεωφόρου Ηρακλείου 524, Ο.Τ. 245 (ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ) μέσω προσφυγής σε δανεισμό από το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (Ιδιωτικά Τραπεζικά Ιδρύματα και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) με σκοπό την δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου, χώρου πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης και την ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων»

Για να δούμε λοιπόν πως τοποθετήθηκαν οι εμπλεκόμενες πλευρές μετά το τέλος της ψηφοφορίας…

ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την θέληση του να αποδοθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου επί της Ηρακλείου και Αμαρουσίου στους πολίτες του Ηρακλείου και όχι μόνο. Υποστηρίξαμε την θέση ότι ο δανεισμός που προτείνει η διοίκηση του Δήμου μπορεί να συζητηθεί αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες χρηματοδότησης από την πολιτεία για την απόκτηση του.

Κάποιοι δυστυχώς επείγονται να επιβαρύνουν τους πολίτες με δάνεια, δέσμιοι των συμφωνιών τους που έκαναν ερήμην του Συμβουλίου.

Κάποιοι επείγονταν να ψηφίσει το συμβούλιο δάνειο, χωρίς να καθορίζεται ούτε το ποσό του δανείου!!!!

Τέτοια σοβαρότητα!!!

Η παράταξή μας που εκφράστηκε δια μέσου του επικεφαλής μας έχει σταθερή θέση όσον αφορά την διάθεση των χρημάτων των πολιτών!!

Η διάθεση πρέπει να είναι αναγκαία και διαφανής.

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, μεταβάλλουμε μόνο άποψη όταν πεισθούμε ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Η πρόταση της διοίκησης υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Ας προχωρήσει τις διαδικασίες…

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ο Ηρακλειώτης να μην επιβαρυνθεί ένα ευρώ, ει δυνατόν.

Το όραμα μας δεν το εκχωρούμε σε κανέναν!!


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΖΙ
Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Με ανάρτησή του στα social media αναφέρει τα εξής:

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση Μπάμπαλου κέρδισε με 18 έναντι 14 ψήφων της Αντιπολίτευσης. Άρα δεν υπήρξε καταψήφιση

Η Δημοτική μας παράταξη Συμφωνεί απερίφραστα με την αναγκαιότητα μοναδικότητα και απόδοση του κτήματος Φιξ στους Ηρακλειώτες

Αυτό ψηφίσαμε

Η διοίκηση έφερε την πρόταση να γίνει διερεύνηση για δάνειο 5 εκατομμυρίων, με δέσμευση των πιστώσεων του Δήμου, Δημοτικά Τέλη ( ΦΙΧ) κλπ.

Δεν έφερε τους όρους δανείου

Η πλειοψηφία των Δημοτικών παρατάξεων υποστηρίζουμε πως ο δανεισμός θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή αφού εξαντλήσουμε τις επιλογές μας για δωρεάν απόδοση του κτήματος Φιξ. Κάτι που αρνείται πεισματικά ο Δήμαρχος

Θέλουμε να αποδώσουμε το Κτήμα Φιξ δωρεάν στους Ηρακλειώτες.

Και υπάρχουν προτάσεις για αυτό με κορυφαία την πρόταση Βλαντή που χθες κατατέθηκε ( με τη χρήση μεταφοράς συντελεστή δόμησης)

Ο κύριος Δήμαρχος είπε ότι θα φτιάξει επιτροπή δια παραταξιακή για να διεκδικήσουμε από το κράτος τη χρηματοδότηση

Ούτε αυτό το έπραξε

Το αναίρεσε μέσα σε λίγα λεπτά. Κάτι συμβαίνει

Θέλουμε και απαιτούμε το Κτήμα Φιξ για τους Ηρακλειώτες. Χωρίς δανεισμό. Το οφείλει το Κράτος στο Ηράκλειο. Θα το παλέψουμε όπως μπορούμε”

 

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΤΖΙΒΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
ΦΑΝΗ ΒΕΛΛΙΔΟΥ

To Δίκτυο πολιτών Ηρακλείου Αττικής, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία του, και στους αγώνες που έχουν δοθεί για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ δεν θα γίνει άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών για την απόκτησή του.

Η μακρόχρονη αποτυχημένη προσπάθεια όλων των Διοικήσεων του δήμου μας παρά την ομοθυμία που υπήρχε λόγω της έλλειψης ανάλογης μεθοδικότητας, επιμονής και

αποτελεσματικότητας εκ μέρους της πολιτείας διαχρονικά είχε ως αποτέλεσμα το κτήμα Φιξ να περιέλθει στους ιδιοκτήτες του και όχι στον κόσμο του Ηρακλείου εκεί που πραγματικά ανήκει.

Νιώθουμε την υποχρέωση να αναφερθούμε, να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους και τις συλλογικότες της περιοχής μας οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Δικτύου πολιτών, που με δυναμική παρουσία, πάλεψαν και παλεύουν να αποδοθεί αυτός ο χώρος στους δημότες. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους αγώνες που έδωσαν με σοβαρότατο προσωπικό και οικονομικό κόστος ακόμη και με ποινικές διώξεις όταν κινήθηκαν νομικά με μηνυτήρια αναφορά, ενάντια στην παραίτηση του Δημοσίου από το ένδικο μέσο της αναίρεσης, στη δίκη για την αναγνώριση της κυριότητας της έκτασης που οδήγησε στο να δοθεί τελικά η κυριότητα στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Ζητάμε από τη Διοίκηση του Δήμου να πάρει εκ νέου την πρωτοβουλία και να επιμείνει στην προσπάθεια ώστε το Ηράκλειο να αποκτήσει από μόνο του πια το κτήμα Φιξ και

αμέσως μετά όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση για την αξιοποίηση του.

Το Δίκτυο πολιτών προβάλει το συλλογικό συμφέρον του Ηράκλειου, έναντι των προσωπικών και μικροπαραταξιακών αντιπαραθέσεων και θα συνεχίσει να αποτελεί τη λύση και όχι το πρόβλημα σε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα προς όφελος των συμπολιτών μας.

Θα συνεχίσουμε με ενότητα τον αγώνα μας ώστε το κτήμα ΦΙΞ να έρθει στην κυριότητα του Ηρακλείου, γιατί σήμερα πιο πολύ από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων δημόσιων χώρων ως πηγές οξυγόνου, ανάδειξης πολιτισμού και ποιότητας ζωής.


Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η στάση του Δικτύου Πολιτών, όπως και το δελτίο τύπου καθώς πριν από 2 μήνες, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη και θέμα: «Το Κτήμα Φιξ να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμος, δημόσιος χώρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

 
Ακολουθεί η δήλωση του Δημάρχου
Δυστυχώς, ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν κατώτερες των  περιστάσεων. Εναντιώθηκαν στο αίτημα δεκαετιών της συντριπτικής πλειονότητας των Ηρακλειωτών για την απόκτηση και αξιοποίηση του κτήματος Φιξ απευθείας από το Δήμο μας λησμονώντας ακόμα και τις δικές τους προεκλογικές εξαγγελίες.

Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μία ρεαλιστική πρόταση για να αγοράσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου των 27 στρεμμάτων ζωής για εμάς, τα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές.

Είναι, πλέον, σε όλους γνωστό ότι οι προσπάθειες 40, σχεδόν χρόνων, για αγορά μέσω χρηματοδότησης από την Πολιτεία ή την Περιφέρεια δεν απέδωσαν. Η λύση είναι να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

Σήμερα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αφενός γιατί πετύχαμε μείωση του τιμήματος που αξιώνουν οι ιδιοκτήτες του στο ιστορικά χαμηλότερο ποσό που έχει ποτέ ζητηθεί: 5 εκατομμύρια ευρώ για 27 στρέμματα οξυγόνου. Αφ' ετέρου γιατί έχοντας εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, αλλά και να τον εξυπηρετήσουμε χωρίς προβλήματα για το Δήμο, χωρίς να επιβαρύνουμε του δημότες και χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους συμπολίτες μας.

Λυπάμαι γιατί κάποιοι έβαλαν την μικροπολιτική πάνω από τους πολίτες, ευτυχώς όχι όλες και όλοι. Εμείς όμως ψηφιστήκαμε για να δίνουμε λύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε την πρόταση μας, το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσουμε στην αγορά του Κτήματος Φιξ. Ελπίζουμε ότι τελικά το «εμείς», θα υπερισχύσει του «εγώ». Ότι το συμφέρον της πόλης μας, θα μπει πάνω από παραταξιακά συμφέροντα. Εμείς θα ξεχαστούμε. Το Κτήμα Φιξ θα μείνει για πάντα…

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κάθε δημοτικό σύμβουλο που στήριξε και ψήφισε την πρόταση για αγορά του Κτήματος Φιξ: από την αντιπολίτευση τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Γρηγοριάδη, την επικεφαλής της παράταξης Δίκτυο Πολιτών, Αιμιλία Τζίβα, τους δημοτικούς συμβούλους, Φάνη Βελλίδου και Χρήστο Τσουλουχά, όπως επίσης και τους συμβούλους της πλειοψηφίας: Χρύσα Αγγελοπούλου, Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, Μάνο Βαβουράκη, Ντίνα Γεωργοπούλου, Δημήτρη Δημητρόπουλο, Μαριάννα Ζούρου, Μαίρη Ιγγλέση, Έφη Κανλή, Μανώλη Κουτσογιαννάκη, Ηλία Μοσχονά, Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου, Γιώργο Πέτρου, Νίκο Σπυρόπουλο, Δημήτρη Τσεκούρα και, βέβαια, τον Ηλία Μπάρμπα.


Αυτή είναι μία πρώτη καταγραφή σχετικά με την συζήτηση και την απόρριψη της πρότασης του Μπάμπαλου για αγορά του κτήματος ΦΙΞ, από τον δήμο, μέσω δανεισμού για τον οποίο από ότι κατάλαβα δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες, ούτε για το ακριβές πόσο, ούτε για τους όρους της δανειακής σύμβασης. 

Επειδή το θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον που δεν έχει να κάνει μόνο με το κτήμα ΦΙΞ, αλλά με παρασκηνιακές διεργασίες, δεσμεύομαι, πολύ σύντομα να εκθέσω κάποιες από αυτές σε σχετική ανάρτηση.