Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Από το λογαριασμό στου FB του Κ. Κουτρούλη...

Όπως είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή οι διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019 και έδιναν πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στις επιτροπές, ενώ ο λαός είχε ψηφίσει διαφορετικά, και αφαίρεσαν αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου και τις μετέφεραν στις παραπάνω επιτροπές και ο δήμαρχος έκανε ότι ήθελε, αντίβαιναν στην λαϊκή βούληση και ήταν αντισυνταγματικές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ. αρ 2377/2022 απόφαση του, έστω και μετά από τρία χρόνια έκρινε στην ολομέλεια του ότι οι διατάξεις αυτές αντιβαίναν στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας κλπ και επομένως είναι αντισυνταγματικές.

Επομένως ο Δήμαρχος πλέον που δεν έλαβε από το λαό πάνω από 50 τοις εκατό την πρώτη Κυριακή είναι πλέον υποχρεωμένος να κάνει διάλογο με την μειοψηφία για να μπορέσει να λάβει νόμιμες αποφάσεις.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη στους δήμους, και να να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, όπως ψήφισε ο λαός, αρκεί το Υπουργείο Εσωτερικών να συμμορφωθεί με την ανωτέρω απόφαση.

Προφανώς κάποιοι δημοτικοί άρχοντες που είναι οπαδοί του μονόλογου θα δυσκολευθούν με τον επιβαλλόμενο δημοκρατικό διάλογο.
Ίδωμεν!!!

Μία πολύ σημαντική απόφαση από το ΣΤΕ η οποία έχει περάσει στα ψιλά, και πως να μη περάσει, αφού ανατρέπει επί της ουσίας την νομιμότητα οποιασδήποτε απόφασης, αρκετών δημοτικών αρχών σε όλη την επικράτεια από το 2019 μέχρι σήμερα. 

Για να σας θυμίσω σύντομα και απλά τι είχε γίνει τότε... 
Όπως συμβαίνει στις δημοτικές εκλογές η δυναμική του Δ.Σ. ορίζεται από τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής, εφόσον κάποια παράταξη δεν πετυχαίνει αυτοδυναμία (πάνω από το 50%) τότε γίνονται επαναλειπτικές εκλογές που αφορούν τους 2 πρώτους υποψηφίους (από την εκλογές της 1ης Κυριακής). 

Υπάρχει η πιθανότητα ο υποψήφιος που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή λιγότερους ψήφους, να εκλεγεί την 2η Κυριακή, δήμαρχος, παρότι την 1η Κυριακή έλαβε λιγότερους ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να μην μπορεί να έχει την επιρροή στο Δ.Σ. με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνει κάποιες συνεργασίες, ώστε να εξασφαλίσει μία αρμονική διοίκηση, χωρίς εμπόδια στις αποφάσεις της δημοτικής ομάδας.

Για να προστατεύσει η ΝΔ την δημοκρατία στους δήμους (εδώ γελάμε), εκχώρησε στους δημάρχους αρμοδιότητες, που στην ουσία κατήργησαν τον θεσμικό ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων. 

Για να δούμε τι έλεγε τότε ο Μπάμπαλος για το θέμα τέλη Αυγούστου 2019 στην ορκωμοσία του ίδιου και του δημοτικού συμβουλίου 2019-2023.

"Παράλληλα, ο δήμαρχος έστειλε μήνυμα ευθύνης προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις, καινούργιες και παλιές που αποτελούν το νέο δημοτικό συμβούλιο, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που προστάζουν οι καιροί και να συνεργαστούν σε ό,τι προάγει το καλό του Δήμου Ηρακλείου.

«Ανεξαρτήτως του τι ορίζει ο νέος νόμος, το στοίχημα της μέγιστης αποτελεσματικότητας στη λειτουργία ενός Δήμου, κερδίζεται πολύ πιο εύκολα, όταν στα μείζονα και σημαντικά υπάρχει συνεργασία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος:

«Το γεγονός ότι στο πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών μας εμπιστεύτηκαν σχεδόν οι μισοί συμπολίτες μας και στο τελικό αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των Ηρακλειωτών, δεν αλλάζει την πεποίθηση μου αυτή. Είμαι αποφασισμένος να επιδιώξω τη σύνθεση και τη συναίνεση, προς όφελος της πόλης μας και των κατοίκων της. Ελπίζω οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να ανταποκριθούν θετικά, ώστε μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων, να πετύχουμε το καλύτερο για κάθε Ηρακλειώτισσα και κάθε Ηρακλειώτη Αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης για όλους μας. Σε αυτόν επέλεξα να πορευτούμε. Σε αυτόν θα συναντηθούμε, ελπίζω, όλο και περισσότεροι».
"

Κάτι του έλειπε από δημοτικούς συμβούλους όχι πολλοί 3-4 για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. 
Όχι ότι θα δυσκολεύονται γιατί όπως φάνηκε στην συνέχεια, υπάρχουν πρόθυμοι αιρετοί, που με ένα κοκκαλάκι, αλλάζουν στρατόπεδο, πουλάνε τους ψηφοφόρους τους και την ομάδα στην οποία συμμετείχαν... 

Αφού ήρθε η αλλαγή νόμου ως μάννα εξ ουρανού για τον Μπάμπαλο, φυσικά όχι μόνο δεν χρειάστηκε να μπει σε διαδικασία ώστε να παζαρέψει συνεργασίες, αντίθετα, με τον νέο νόμο έγινε βασιλικότερος του βασιλέως!!!!! 

Δεν απάντησε σε ερωτήσεις, απαξίωσε το ήδη (από τον νόμο) απαξιωμένο ρόλο τους Δημοτικού Συμβουλίου, και αναίρεσε επί της ουσίας το ζήτημα ευθύνης το οποίο επικαλέστηκε τότε για τις υπόλοιπες παρατάξεις, φοβούμενος ότι δε θα έχει την πλειοψηφία και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να περάσει ότι γουστάρει χωρίς πολλές πολλές κουβέντες και εξηγήσεις...

Το θέμα είναι τι θα γίνει με την απόφαση του ΣΤΕ από εδώ και πέρα... 
αν και φαίνεται ότι μάλλον θα μπει κάτω από το χαλί, καθώς καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για χιλιάδες αποφάσεις αυτά τα 3μιση χρόνια, οι οποίες παρόλα αυτά παύουν να θεωρούνται νόμιμες!!!!! 

Από την άλλη σε έναν κόσμο (δυστυχώς δεν αφορά μόνο την χώρα μας) η δημοκρατία είναι στην εντατική, δε περιμένεις κρίσιμα ζητήματα να έχουν τύχει μπροστά στα συμφέροντα και τις αλχημείες του συστήματος. 

Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι το σύστημα δεν είναι κάτι το αόριστο, κάτι το ακαθόριστο... 
Από ανθρώπους σαν εμάς λειτουργεί και βασιλεύει, από πρόθυμους χωρίς συνείδηση και ηθική, που για 30 αργύρια γίνονται κομμάτι του συστήματος...