ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ...


Όσοι έτυχε να κάνετε αναζήτηση για θέματα ή αναρτήσεις στην σελίδα του δήμου iraklio.gr, θα έχετε διαπιστώσει ότι χάθηκε το παρελθόν στον δήμο μας…

Οι αναρτήσεις που εμφανίζονται στην σελίδα του δήμου είναι 2 πριν τον Δεκέμβριο 2018 και μετά.

Για παράδειγμα…

Κάνουμε αναζήτηση για την γυμναστράδα του 2017… 


κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που θα μας οδηγήσει στην συγκεκριμένη ανάρτηση... 




Το κόστος της ιστοσελίδας ήταν 24.550 ευρώ, στην ουσία ήταν ένα theme που διαμορφώθηκε στα μέτρα και με το περιεχόμενο του δήμου, το οποίο theme κοστίζει 17 δολάρια.
ανεξάρτητα από αυτό το κόστος είναι υπέρογκο για την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τις δυνατότητες της. 



Φανταστείτε ότι η εταιρία που ανέλαβε το στήσιμο της ιστοσελίδας, προέκυψε από μειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος ήταν 100% στημένος (διαβάστε εδώ)

Το θέμα είναι ότι δε μπορούμε να ανατρέξουμε πλέον στο παρελθόν, αφού ο Μπάμπαλος δε φρόντισε να εξασφαλίσει να μην χαθεί με την δημιουργία της νέας ιστοσελίδας…

Πόσο δύσκολο ήταν να μην χαθούν τα δεδομένα των προηγούμενων ετών???

Όλες οι αναρτήσεις – πληροφορίες καταγράφονται σε μία βάση δεδομένων…
Η δομή με την οποία καταγράφετε η πληροφορία μπορεί να διαφέρει στις προκάτ σελίδες.
Φανταστείτε ότι η πληροφορία καταγράφετε σε πίνακες και στήλες…
για κάθε στήλη υπάρχει μία ονομασία κάτω από την οποία καταχωρούνται δεδομένα…
Σε πολλές περιπτώσεις οι ονομασίες ή σειρά των στηλών μπορεί να μη ταιριάζει όταν θέλεις να μεταφέρεις μία παλιά βάση δεδομένων σε μία καινούργια σελίδα πόσο μάλλον όταν αυτή είναι προκάτ όπως στην περίπτωση του δήμου μας.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει αυτόματα με προγραμματισμό, στον οποίο ορίζεις την σειρά και τις στήλες σύμφωνα με την δομή της νέας προκάτ βάσης.
Η διαδικασία θα έπρεπε να ήταν στις απαιτήσεις για την ανάθεση της δημιουργίας νέας ιστοσελίδας για τον δήμο μας, κάτι που τελικά δεν έγινε με αποτέλεσμα να χαθούν δεδομένα και πληροφορίες των προηγούμενων χρόνων αφού η πληροφορία που καταγράφετε στην νέα σελίδα είναι από τον Δεκέμβριο του 2018…

Καταλαβαίνετε πιστεύω την προχειρότητα αυτής της επιλογής, η οποία ήταν αχρείαστη (νέα ιστοσελίδα) αφού η προηγούμενη που είχε δομηθεί το 2012 πληρούσε όλες τις προδιαγραφές αλλά ήταν δομημένη σε «ελαστικό» κώδικα ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί σε καινούργιες απαιτήσεις.

Ίσως σας φανεί ενδιαφέρον, ότι η τότε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, δε κόστισε ούτε 1 ευρώ στον δήμο μας, δεν ήταν προκάτ, και είχε κτιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του δήμου.
Για την ιστορία ήμουν ένας από τους τρεις που είχαμε αναλάβει αυτό το εγχείρημα το οποίο βεβαίως βεβαίως απαξίωσε ο Μπάμπαλος, παρότι είχε βραβευθεί για την σελίδα και το σύστημα διαχείρισης αιτημάτων, που είχαμε δημιουργήσει σαν γραφείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο ο Μπάμπαλος κατήργησε.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα που χάθηκαν…
αν φυσικά υπάρχει κάποιο backup της βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, θα μπορούσε η πληροφορία να ήταν διαθέσιμη χωρίς να εμφανίζεται στη σελίδα αλλά σε μία πιο απλή μορφή με την δυνατότητα αναζήτησης του περιεχομένου.

Άλλη μία μεγάλη επιτυχία του Μπάμπαλου…