Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚΑΨΕ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ 2+2...


Με αφορμή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό (250.000 ευρώ) λόγω της επιστροφής 10 εργαζομένων στην επιχείρηση, επανέρχεται ένα σημαντικό θέμα…

Καταρχήν κάποιος ευλόγως θα αναρωτιέται σχετικά με τους 10 εργαζόμενους οι οποίοι «έλειψαν» 4 ολόκληρα χρόνια από την θέση τους στην ραδιοφωνία, ποια η χρησιμότητα τους στο ραδιόφωνο, όταν η απουσία τους δε επηρέασε την λειτουργία της επιχείρησης…

Επιπλέον να σας θυμίσω ότι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 έγιναν μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον 94FM έχοντας στόχο τους 2 από τους 5 (ο ένας ήμουν εγώ) επειδή δε τους γούσταρε ο τότε νέος δήμαρχος Ν. Μπάμπαλος.

Παράλληλα γίνονται 15 μετακινήσεις υπαλλήλων της ραδιοφωνίας, οι 14 στον δήμο και 1 στην ΠΕΔΑ (σχετική ανάρτηση).

Τόσο οι απολύσεις όσο και οι μετακινήσεις έγιναν χωρίς κανένα υπηρεσιακό ή οικονομοτεχνικό κριτήριο, αλλά σύμφωνα με συμπάθειες και αντιπάθειες του δημάρχου, καθώς όλες οι διαδικασίες έγιναν σε λιγότερο από 2 μήνες!!

Πάμε όμως μήπως και βγάλουμε άκρη σε όλο αυτόν τον γρίφο…

οι μετακινήσεις των 15 εργαζομένων που επέλεξε η διοίκηση έγιναν με σκοπό τα επόμενα 4 χρόνια να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον δήμο.

Πολύ καλά μέχρι εδώ…
για 4 ολόκληρα χρόνια το ραδιόφωνο θα στερούνταν των υπηρεσιών τους και παρόλα αυτά θα έπρεπε να λειτουργήσει, όπως και λειτούργησε, χωρίς προβλήματα…

Τελικά αυτό που προκύπτει…
οι 15 εργαζόμενοι ήταν χρήσιμοι για τις θέσεις του δήμου που μεταφέρθηκαν, αλλά περιττοί για την επιχείρηση του δήμου στην οποία προσλήφθηκαν πριν από δεκαετίες!!!!

Γιατί όταν λείπεις από την θέση για την οποία έχεις προσληφθεί και οι υπηρεσίες σου είναι απαραίτητες δε μπορεί να λείπεις 4 χρόνια και να μη δημιουργεί η απουσία σου πρόβλημα στην επιχείρηση…. πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει αντικαταστάτης για 4 ολόκληρα χρόνια!!!

Έχοντας εμπειρία από το 1991 μέχρι το 2014 στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, μπορώ να πω ότι υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις εντελώς άχρηστων και ανεπίδεκτων μαθήσεως οι οποίο είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και βρέθηκαν από το πουθενά, χωρίς να έχουν κάποια ειδικότητα ή σχέση με το αντικείμενο στον Αγ. Παντελεήμονα όπως έχει καταντήσει ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός του δήμου μας.

Αυτοί είτε βαφτίστηκαν με ειδικότητες (που δεν είχαν καμία σχέση) όπως δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διαφημιστές κτλ… προκειμένου να εμφανίζουν μία νομότυπη σχέση με την επιχείρηση.

Όταν κάποιος είναι άσχετος με τον χώρο ή δεν είναι τόσο σίγουρος για τις ικανότητες τους, φροντίζει με διάφορους τρόπους να εξασφαλίσει την εργασιακή του επιβίωση…

Επειδή και οι αιρετοί που αναλάμβαναν το τιμόνι της επιχείρησης ήταν παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, με τους γνώστες τους αντικειμένου δεν ήθελαν πολλά πολλά, ενώ αντίθετα με τους αλεξιπτωτιστές τα έβρισκαν μία χαρά, σε τέτοιο βαθμό που τους έκαναν μέχρι και δεξί τους χέρι!!!

Ο Μπάμπαλος μπορεί να εξυπηρέτησε τα 15 άτομα που ανέβασε με την μία στον δήμο για 4 χρόνια, αλλά ουσιαστικά τους εξέθεσε αφού δεν υπάρχει καμία λογική που να εξηγεί, όταν κάποιος λείπει από την θέση του χωρίς αντικαταστάτη για 4 χρόνια και αναγκαστικά επιστρέφει, ότι αυτός ο εργαζόμενος είναι απαραίτητος για την θέση αυτή!!

Εδώ σημειώστε επιπλέον και τις 5 απολύσεις που έγιναν στο ξεκίνημα της θητείας του Μπάμπαλου, με δικαιολογία τον εξορθολογισμό της επιχείρησης. Βέβαια από τότε έχουν γίνει δεκάδες συμβάσεις χωρίς σε γνωστούς και φίλους, και ενδεχομένως το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης να είναι υψηλότερο σήμερα από την ημέρα που αποφάσισε η διοίκηση του δήμου να βάλει μία τάξη στην επιχείρηση.

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες αναρτήσεις, ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας του κατά 2/3, να είναι ανοικτός στους δημότες, και όσοι δημότες έχουν την δυνατότητα και τις γνώσεις να έχουν ενεργό ρόλο στην λειτουργία του δημοτικού μας ραδιοφωνικού σταθμού.

Επειδή ο 94FM είναι ειδικού σκοπού, που σημαίνει ότι ο λόγος ύπαρξης του δεν είναι να γίνει ανταγωνιστικός, γι’ αυτόν τον λόγο χρηματοδοτείται από τον δήμο, και είναι υπό την προστασία του, μπορεί να λειτουργεί με τα βασικά λειτουργικά έξοδα, που αφορούν το τεχνικό εξοπλισμό, και προσωπικό, (ραδιόφωνο χωρίς τεχνικούς δεν λειτουργεί, χωρίς δημοσιογράφους και μουσικούς παραγωγούς μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά)

Με περιορισμένο και άκρως απαραίτητο προσωπικό και με τα λειτουργικά έξοδα το κόστος μπορεί να είναι μέχρι 150.000 ευρώ τον χρόνο.

Από εκεί και πέρα, το ραδιόφωνο κάνει ανοικτή πρόσκληση στους δημότες να προτείνουν ραδιοφωνικές εκπομπές, και διαθέτει τον ραδιοφωνικό χρόνο στους ίδιους τους δημότες που θα προσφερθούν εθελοντικά.

Και φυσικά η λειτουργία του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού να μην επηρεάζεται από την εκάστοτε διοίκηση του δήμου. Να λειτουργεί ως ανεξάρτητο ΜΜΕ τόσο για τους δημότες του Ηρακλείου όσο και για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.