ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν η θητεία Γεωργόπουλου 2006-2010 και Βλασσόπουλου 2010-2014 είχαν κοινά στοιχεία. Φυσικά ο Βλασσόπουλος δεν έχει καμία σχέση με τον Γεωργόπουλο σε ότι αφορά αντιλήψεις, συμπεριφορά κ.α. αλλά σε ότι αφορά τα οικονομικά του δήμου ήταν ένα και το αυτό...

Και οι δύο προέβαλλαν το θέμα του αβάστακτου χρέους του δήμου το οποίο σύμφωνα με στοιχεία δε φαίνεται να είναι έτσι όπως το περιέγραφαν οι 2 πρώην δήμαρχοι...
επίσης και δύο στον αντίποδα του χρέους παρουσίαζαν ως υπέρβαση την μέριμνα των διοικήσεων τους σε θέματα κοινωνικής πολιτικής!!!

Το θέμα για μένα παραμένει αν τελικά όντως υπήρχε το χρέος που επικαλούνταν καθ' όλη της διάρκεια της θητείας τους οι δύο πρώην δήμαρχοι και δεν ήταν κάποιο τρίκ μοντέλου διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο, παρουσιάζεις μία απερίγραπτη κατάσταση χρέους ή προβλημάτων, με αυτό τον δρόμο δημιουργείς χαμηλές προσδοκίες, και το παραμικρό έργο το παρουσιάζεις σαν υπέρβαση και προιόν χρηστής διοίκησης...

Ακόμα και σήμερα κανείς δεν έχει πάρει θέση για εκείνο το φυλλάδιο του Γεωργόπουλου με την κρεμάλα, στο οποίο υπάρχει παραποίηση δημοσιεύματος οικονομικής εφημερίδας, προκειμένου να εμφανίζεται ο δήμος Ηρακλείου στους 10 πιο χρεωμένους δήμους της χώρας. 
στην παραποίηση του δημοσιεύματος βασίστηκε όλη η πολιτική του Γεωργόπουλου, αλλά και του Βλασσόπουλου, σε ότι αφορά τον δεύτερο με την επιφύλαξη αν ο Γεωργόπουλος άφησε όντως το χρέος που επικαλείται ότι παρέλαβε ο Βλασσόπουλος, που και πάλι είναι κάτι που πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει.

Σταύρος Γεωργόπουλος Σεπτέμβριος 2010
Πώς καταφέρατε να συγκρατήσετε τα οικονομικά του Δήμου Ηρακλείου, δεδομένου του υπέρογκου χρέους που παραλάβατε;

«Ο δήμος πράγματι όταν αναλάβαμε είχε δυσβάσταχτα χρέη, που σήμερα με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, τα πρόστιμα, τους καταλογισμούς, τις κατασχέσεις, τις οφειλές σε προμηθευτές από υποχρεώσεις προ του 2007 προσεγγίζουν το ύψος των 28 εκατομμυρίων ευρώ… 

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, εμείς μείναμε συνεπείς στην πρωτοφανή και γενναία ανθρωποκεντρική μας πολιτική, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, δεδομένου ότι στηρίζουμε τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και συνδημότες μας, όπως π.χ. είναι οι πολύτεκνοι, όσοι έχουν αναπηρία άνω των 67% ή μέλος ΑμΕΑ κ.λπ. 

Αυτή η ανθρωποκεντρική λογική και πολιτική έπρεπε να πρυτανεύσουν κυρίως σήμερα, που το πολιτικό σύστημα και η πολιτική ηθική έχουν απογοητεύσει την ελληνική κοινωνία. Η πολιτική μας αυτή είναι απολύτως συμβατή με το κοινωνικό συμφέρον και τις επιταγές της εποχής μας».

Παντελής Βλασσόπουλος Μάρτιος 2015
Κατά τη θητεία μας στην Πόλη δεν έγιναν έργα βιτρίνας, έγιναν έργα υποδομής. Πέρα από το ότι μειώσαμε αισθητά το έλλειμμα από τα 30 εκ. ευρώ στα 18 εκ. ευρώ στην πιο δύσκολη περίοδο για τη Χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 67%, έγιναν 4-5 πολύ σημαντικά έργα και κυρίως δουλέψαμε πάνω στην κοινωνική πολιτική του Δήμου…
σημαντικό ήταν το έργο μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. 

Όταν αναλάβαμε το 2011 υπήρχε το κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά δεν είχε καμία σχέση με το πώς είναι τώρα, δεν υπήρχαν ακόμη τότε και οι σημερινές ανάγκες. Εμείς φθάσαμε να εξυπηρετούμε 500 οικογένειες. Δημιουργήσαμε το κοινωνικό φαρμακείο και τη σπιτική κουζίνα. 

Επίσης και την εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία, οποία δυστυχώς σταμάτησε και μαζί της καταργήθηκε και ο σχετικός κανονισμός λειτουργίας της στην αρχή της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί στην ενισχυτική διδασκαλία. 

Εμείς, σε όλα αυτά που δημιουργήθηκαν στη δική μας θητεία δεν είχαμε καμία συμπαράσταση από τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς και φθάνουμε τώρα στο σημείο να διαβάζουμε σε ανακοινώσεις ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο και όλα αυτά